Fibromyalgi

Fibromyalgi?

2018-11-29 21:17 #0 av: Jessicalindblad

Började i våras med hälsporre. Sjukskriven hela sommaren. Jobbade med tunga lyft efter det och fick ischiasnerven i kläm. Sjukskriven igen i 2 veckor och detta var i Augusti. Sen har det eskalerat hejvilt trots jag bytt till lättare uppgifter utan lyft. Kan någon enstaka gång ha lite kramp i hålfoten men har daglig smärta i allt från anklar, höft, rygg, nacke och axlar.
På vc skyller de på överbelastning, jobbat max 8 arbetspass på 2,5 månad. Prover tagna och de var bra så nu vill de inte utreda vidare. Vet ej om det finns i släkten, men haft Borrelia 3 gånger på 2,5 år om det kan framkallat något.. Vart kan man vända sig? Även testat att få komma till företagshälsovården men fått nej från jobbet.. 36 år gammal och kan sova dygnet runt och innan känd som energiknippe utan dess like, smärta hela tiden och på lite olika ställen dock värst i axeln just nu. Kramp, domningar ja listan kan göras lång..

Anmäl
2018-11-29 22:17 #1 av: Novachan

Du vänder dig till vårdcentralen. Berätta om dina smärtor och orken/saknad av ork + annat du tror kan vara relevant för läkaren att veta. Du kan också fråga rakt ut om dina besvär kan höra ihop med fibromyalgi

Anmäl
2018-11-30 05:17 #2 av: flocken

Det låter inte som fibro. Men självklart kan alla ha olika symptom och hur det börjar.
Börja hos vc sen får de skicka dig vidare

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2018-11-30 12:11 #3 av: Mia-45

Mitt började med ryggvärk och gick över till hälsporre. 
Sen kom allt det andra med värk överallt. 
Säger som de andra att börja på din hälsocentral och be de skriva en remiss till reumatolgen. 
Där går de sedan i genom din ananmnes och kollar dina triggerpunkter. 
Fibro syns inte på några blodprover. 

Anmäl
2018-12-07 21:47 #4 av: CaFe

Hej!

Du skriver att listan på symptom kan höras lång, vilka symptom är det som du har?

Anmäl
2018-12-09 00:08 #5 av: jessicalinblad

Jag har gått från att kunna sova extremt lite och alltid vara full av energi till att kunna sova hur mycket som helst. En lugn stund och jag blir tok trött..
Nu har jag haft oerhörda smärtor i höger axel och anklar, när det väl släppt lite så har jag haft riktigt ont bak på ryggen, vänster sida i höjd med revbenen. Är så jag vridit mig av smärta ibland.. Får ofta domningar i fötter och händer. Yrsel har jag haft mycket det senaste. Huvudvärk hade jag fällan förr men får ofta nu.
Blivit känslig gör blodsocker fall varit oerhört dålig på att äta innan, ätit på tok för sällan men nu känner jag fort när blodsockret faller.
Får lätt sträckningar.
Från att vara väldigt rörlig till att känna mig stel som en pinne. Vissa dagar känns det som om jag tappat all kraft i armar och händer.
Tappar ord, kan berätta samma sak till maken 2 gånger på mindre än 1 minut utan att minnas att jag sagt det.. Även om barnen berättar något, en viktig tid ska bokas så glöms det.. La in utvecklingssamtal i kalendern och vad jag minns har jag ställt massor av påminnelser.. 10 min innan tiden fick jag 1 påminnelse och hade ju då ingen aning om att jag skulle dit innan påminnelsen. Är 1000 gånger känsligare än innan då jag kan vara rätt hårdnackad men inte det minsta deprimerad.. Skulle tro det är tröttheten som gör känsligheten.. Alltid mer eller mindre ont någonstans men aldrig smärtfri, och smärtstillande hjälper inte alltid.. Kan vakna och känna att yes jag har inte ont överhuvudtaget.. Men det är tills jag kliver upp typ.. Kissar ofta och urin prov tagna utan något konstigt. Vissa dagar är det värre och jag får springa flera gånger i timmen. Svårt att hålla mig om jag hostar eller nyser ibland och kissar alltså nästan ned mig då.. Andfådd vissa dagar det senaste. Klåda i ögonen vissa dagar..

Anmäl
2018-12-09 13:20 #6 av: CaFe

Hej igen!

Okej, låter fruktansvärt...

Jag utgår ifrån att varit hos flera läkare, kanske även gjort MR och träffat neurolog? Bara för att utesluta saker.

Kanske kan min historia och erfarenhet hjälpa dig, kanske inte.

För ett år sedan drabbades jag av mycket kraftiga och oförklarliga symptom, till exempel:

• huvudvärk / migrän
• yrsel / desorientering
• smärta, spänningar, stelhet i vänster sida av nacke, axel, övre rygg. Även bröstkorg, nyckelben, ländrygg och arm påverkades
• domnande känsla i ben och muskelryckningar
• ljus och ljudkänslighet
• trötta / svidande ögon
• spänningar käkar / bihålor
• svår utmattning (tappade ord, kunde inte prata / tänka)
• oförklarlig oro
• överbelastning av visuell stimuli

Ingen läkare kunde förklara vad som var fel.

Till slut kunde jag själv identifiera felet: En dold skelning.

Trots att jag tidigare varit hos både ögonläkare och optiker hittade ingen min dolda skelning. Jag bokade tid hos skelningsspecialist (Ortoptist) och fick diagnosen, skelningen var mycket liten men påverkade kroppen enormt.

Efter sex månader och sex justeringar av specialglasögon (prismaglasögon) är 90% av mina symptom borta. Det som är kvar är lite huvudvärk och nackproblem.

I Sverige har läkarna generellt mycket lite kunskap kring symptomen för dold skelning, ingen kunde koppla mina symptom till detta.

Problem med skelnig kan uppstå efter infektion / sjukdom. För mig triggade influensa med hög feber mina besvär. Tänker på din borelia.

Gör så här: sätt en ögonlapp på ena ögat för att bryta kopplingen mellan dina ögon. Om det sitter i ögonen bör du känna viss lättnad på några av symptomen. Ha gärna på dig lappen ett tag (minst några timmar, gärna några dagar om möjligt).

Om det påverkar symptomen måste du boka tid hos Ortoptist.

Om du undrar något hjälper jag gärna med info.

Hoppas det kan hjälpa.

Anmäl
2018-12-09 16:40 #7 av: Mia-45

Här har ni en bra sida att läsa: 

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/571/1/

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.