Fibromyalgi

Ska jag nöja mig?

2016-07-06 17:10 #0 av: Annautanh

Har träffat läkare tre gånger, första gången anamnes, andra gången fick jag visa hur icke rörlig jag är plus att han tryckte på punkterna. Tredje gången pratade vi medicin och sjukskrivning. Medicin ville han ge cymbalta och jag är negativ mot antidepressiva då jag blev mycket sämre efter att jag provat sertralin januari (jag tyckte jag mådde okej psykiskt före dem, nedstämd å jävligt less på att ha ont såklart! Men under/efter har varit ett helvete med panikångest osv, vilket jag anser startade med sertralin).
Sjukskrivning "gynnar inte patienten" heter det, vilket jag undrar vad det betyder, för jag förstår inte hur det ska gynna mig att arbeta när jag inte ens fixar att sköta mitt hem eller träffa vänner utan att ta en massa tramadol (vilket jag helst inte vill mer än i största nödfall).
Jag har fått remis till smärtrehab i lund, vad jag har hört vill de inte att man äter tabletter helst?
Och jag ifrågasätter därför varför jag ska plåga mig igenom isättning för att KANSKE få lite lindring under någon vecka (de sa två månader kö i mitten av juni), och därefter ska jag trappa av skiten igen?? Är det ens lönt? Tänker jag tokigt?
Det känns som att min läkare tycker att jag ska knarka- fast de knappt vill skriva ut något till en, för att jobba heltid (jag frågade honom hur jag skulle fixa en heltid varpå han svarar "ja, heltid är ju jobbigt även om man är frisk" men ändå ingen mer diskussion om sjukskrivning mer än "det gynnar inte dig".
Å ni vet hur det är att sitta där. Det är svårt att argumentera emot en läkare- han ska ju veta bättre än mig!

Det har dessutom inte gjorts mer än en omgång blodprov på sköldkörtel å lite sånt.

Jag kan lära mig att acceptera en fibro-diagnos, det är inte så att jag inte känner att jag inte kan förlika mig med det, men jag känner ju att något är fel i kroppen, och jag känner mig jävligt outredd. Samtidigt som jag tänker att det är ganska naturligt i sorgarbete att förneka, att vilja ha svar osv och fibro är ju ett väldigt diffust svar. Och jag vet inte om jag ska pusha på, eller bara förlika mig? (Jag misstänker inget konkret annat, men där är ju mycket som kan orsaka fibro symptomen, sköldkörtel, binjurar, endomitrios osv osv och jag tänker en hel del "tänk om". För tänk om det är något annat och jag inte behöver 'bara acceptera' den här smärtan, utan att den faktiskt finns där av ett skäl, ett skäl som dessutom skulle gå och göra något åt...)

Är där någon i Malmö, eller orterna omkring (typ du Zadeira som är i lund!) Som har tips på bra läkare som ni tror skulle vara mer engagerad än min så är jag öppen för förslag. Jag är såååå trött på att inte bli hörd av andra än skk i rådgivningen!

Anmäl
2016-07-06 17:29 #1 av: Aleya

Jösses vilken knäpp läkare. Ne visst är inte sjukskrivning bra. Men om man knappt orkar jobba just p g a sina smärtor finns det ju som inget annat att göra. Kanske inte hel sjukskrivning men kanske 50 % eller dylikt.

Jag vet inte hur smärtrehab funkar. Men jag skulle vänta tills dom ger direktiv och inte höra det av en simpel vc läkare.

Jag hoppas det löser sig.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Värd för Endometrios samt medarbetare för Julen

Anmäl
2016-07-06 19:27 #2 av: Zadeira

Tyvärr har jag inte tips på bra läkare. Jag är i jakt på en jag själv för det är helt värdelöst med läkare tycker jag så fort det kommer till fibron. Jag har precis hittat Florence-kliniken här i Lund, där de enligt hemsidan ska vara specialister på bland annat fibro. Har dock inte orkat kontakta dem, och enda jag hört om dem är negativt så jag blir lite avskräckt men man borde ju ge dem en chans om de nu är specialister på fibro. Kolla in på http://www2.praktikertjanst.se/2/Florence-kliniken/

Angående medicinering så är det helt upp till dig om du vill prova och ge det en chans med Cymbalta. Vad jag upplevde på smärtrehab i Lund var det inte de milda medicinerna (de som är antidepp i grunden) de har något emot (jag själv fick utskrivet Saroten av läkaren där) utan de lite starkare morfin, kodein och andra beroendeframkallande medicinerna som de rekommenderar att man trappar ner. Jag själv provade Cymbalta mot fibron för drygt ett år sedan, sen Saroten i vintras och inget av dem har hjälpt mig alls så jag vill inte ge mig på fler såna där.

Jag har fått ungefär den utredningen du har när jag fick min diagnos. Blodprover som inte visar något, sen klämma, känna och göra den där utredningen på smärtrehab för diagnos. That's it. För mig är det mindre viktigt att utredas mer eftersom jag är helt övertygad om att det är fibro, men samtidigt vet jag att man kan få bättre utredning om man ligger på dom, kräver vård osv. Det som ingen sjuk människa orkar göra.

Sjukskrivning är inte alltid det bästa, det har läkaren rätt i, men i perioder kan det vara absolut nödvändigt för ens överlevnad. Har ni pratat om att sjukskriva till en viss procent eller avfärdar han det med? Har du haft någon med dig på dina möten med läkaren? Ta med någon som kan hjälpa dig att stå på dig och förklara hur viktigt det är att du får hjälp och stöd.


Anmäl
2016-07-06 19:30 #3 av: Ankan76

Vad olika det kan vara. Min läkare har precis rytit i åt F-kassan att jag minnsann ska vara sjukskriven då jag inte klarar mitt jobb pga smärta och kognitiva svårigheter...
Du ska ju absolut få lämna prover,man måste ju utesluta andra sjukdomar. Smärtkliniken i Uppsala kräver också MR rygg och nacke. Ett tips är att fråga sjuksköterskan på vårdcentralen. De har bra koll på vilken doktor som är bäst.

Anmäl
2016-07-06 20:19 #4 av: [LoveUnite]1

Har ingen diagnos, men ang smärtrehab så är dem lite som dem är.

De vill helst inte ge medicin. Och då menar jag smärtlindring.

Första omgången tjatade de om Saroten, jag sa nej, nu andra gången tjatade de flera ggr och jag sa nej till slut fick jag i stort sätt säga att jag klarar inte av att ta anti depp för jag vet biverkningar och om jag ökar mer i vikt än vad jag redan gjort så kommer jag inte klara av det längre och då kommer jag garanterat hamna i en djur depression och jag vill inte det!

Då la de ner Saroten. Men sedan snackade den nya läkaren om en annan anti depp, hade y i namnet, antar det kanske är cymbalta, hon sa man får mer energi av den och man inte går upp i vikt av den, jag sa okej för jag orkade inte mer, plus extra energi vill jag ju ha!

Detta var över  1 v sedan, jag har fortf inte hämtat ut dem.

Muskelavslappnande paraflex har jag fått, hjälper att mixtra med melatonin så sover jag gott, somnar extremt snabbt och är lugnande =) Men tar det inte för smärtan direkt.

Jag behöver inte sjukskrivning eftersom jag är arb-lös så jag vet inte angående det. Men tycker att det är en självklarhet att sjukskrivning behövs om man är SJUK!!!

Om det ska undvikas så behöver man ju hjälp för att bli bättre på något sätt, inklusive medicin om man har jätte ont.

Jag ska börja med smärtrehab till hösten, nu vet jag iaf vad jag ger mig in på eftersom jag haft individuellt under våren, jag ser det mer som stöttning för att hålla mig aktiv och vara social, skaffa lite rutiner. Mer än så tvekar jag på att det kommer hjälpa mig.

Anmäl
2016-07-07 11:41 #5 av: Zadeira

Jag får göra en redigering! Ringde själv till Florencekliniken idag och de är inte alls intresserade av fibromyalgipatienter. Sjuksköterskan var otroligt otrevlig och betedde sig som om man var skräp när man ringde och frågade. "Nej sånt behandlar inte doktorn alls här. Inte några följdproblem heller."

Så, ring för allt i världen inte dit om du inte vill bli behandlad som skit!


Anmäl
2016-07-08 18:44 #6 av: Annautanh

Helt knäckt idag.
Legat på om sjukskrivning, men fick idag svaret att "vi kommer inte sjukskriva dig här, du får gå via arbetsförmedlingen och be dem kräva en LOH (tror jag hon sa att det hette). ..???? Men hur fan ska arbetsförmedlingen kunna bedöma att min smärta är så stor att jag inte kan jobba????

Ska försöka svara er alla ordentligt senare, just nu är jag bara så redo att kasta in handduken och ge upp .
Mamma är arbetsterapeut och vansinnig och har lovat att följa med och slåss gärna för mig. Bara så sjukt att det ska behövas.
Har aldrig känt mig så liten och ovärd (pga vården).
Känner mig så jävla uppgiven.

Anmäl
2016-07-09 15:40 #7 av: Zadeira

#6 De menade väl inte att Arbetsförmedlingen ska bedöma din smärta utan kräva en LOH av läkare. Läs här exakt vad LOH innebär:

http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/Fragor/Vad-ar-ett-LOH-intyg/


Anmäl
2016-07-09 23:59 #8 av: Ankan76

Om en läkare ska skriva ett LOH behöver denne en begäran från en myndighet,därav måste du kontakta arbetsförmedlingen. Sååå härligt med byråkrati-Sverige🐷. Det positiva är att läkaren då kan skriva i LOH att du inte kan arbeta = ny sjukskrivning. Lycka till!

Anmäl
2016-07-10 07:39 #9 av: Annautanh

Jag uttryckte mig kanske lite luddigt, jag menar att om nu vårdcentralen inte "vill" sjukskriva mig, varför skulle ams se det annorlunda.

Jag var inte deprimerad före den här utredningen, men jag undrar om jag inte gått över den gränsen nu. Känner mig så jävla tom och nedslagen. Bara rädd att om jag tar upp det kommer min smärta tas ännu mindre på allvar.

Tack för länken Zadiera! Då vet jag iaf vad jag ska fråga efter imorgon..

Anmäl
2016-07-10 08:14 #10 av: Annautanh

Har bara en känsla av att de inte är intresserade alls av att sjukskriva mig, som sagt hette det ju "det gynnar inte pat. "
Ja, det är fantastiskt att kastas runt i denna byråkrati. Särskilt när man inte mår bra och inte orkar slåss.

finns det ingenstans man kan vända sig för att få hjälp med vad man har rätt till och hur man ska gå tillväga?

Har varit dum å googlat hela natten typ (sover väldigt dåligt, ä inatt orkade jag inte kämpa med att ens försöka) och jag är inte hypokondrisk- jag tror inte att jag har allt jag stämmer in på- men som jag sagt tidigare känner jag mig outredd, och fibromyalgi har ju många snarlika diagnoser (trötta binjurar, me/cfs, sköldkörtel ect).
Jag har dessutom störst smärta i rygg med utstrålning i ett ben som jag haft sedan ett akut diskbråck på jobbet för 1,5 år sedan (det är efter/sedan det smärtan har spritt sig). Den är konstant. Men den diskuteras inte ens.
Däremot sätter sig läkaren å frågar hur min uppväxt var. Relevant om man har psykiska besvär ja, absolut. Men när fysiska besvär ignoreras och psykiska nästan proppas på en...
Jag vet inte... kanske ser de något hos mig som jag inte ens känner själv.. jag är kanske bara deprimerad då... :/

Anmäl
2016-07-12 23:19 #11 av: Ankan76

Eh,varför frågar han om din uppväxt? Vad har det med saken att göra,du har ju ont! Han vill inte sjukskriva dig,men vad tycker han att du ska göra då? Kan du inte byta läkare?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.