Fibromyalgi

Ont i fötterna

2016-03-30 21:31 #0 av: Zadeira

Jag vet inte om detta är ett nytt kroniskt symtom eller bara något tillfälligt, men fy sjutton vilka problem jag har med fötterna nu. Av någon anledning känns de ständigt som om jag har gått flera mil i dåliga skor. Värst är när jag har suttit stilla, sovit eller liknande och sedan ska resa på mig. Då är det som om fötterna är ömma, stela, krampaktiga och känns som om man vandrat hela dagen. Värst är i hålfoten och lite längre bak på främre trampdynan, alltså typ mitten av foten och det gör så ont att jag knappt kan gå de första minuterna. När jag gått en stund är det bara som vanlig trötthet i fötterna utan smärta, men man känner att fötterna är trötta.

Jag har fotinlägg utprovade hos fotspecialist efter remiss från fibro-läkaren (lågt fotvalv, belastar ojämnt), i skor som ska vara ok för mina fötter. Jag har inte ont när jag har skorna på och går med dem, utan det är just när jag suttit eller sovit och sedan ska gå igen inomhus utan skor på. När jag fick mina inlägg i höstas hade jag ont i fötterna innan jag vant mig vid att belasta "rätt" med inläggen, men då var det mer som kramp och träningsvärk. Smärtan jag känner nu är som om man har promenerat hur många mil som helst. Jättekonstigt och något som är helt nytt för mig då jag aldrig känt av just fötterna förut mer än normalt då.

Har ni problem med fötterna? Har ni sko-inlägg anpassade efter er? Vad brukar hjälpa er vid fotsmärta?


Anmäl
2016-03-30 21:47 #1 av: [tk1971]

Det där låter exakt som jag! Det började för kanske 1-1,5 år sedan. Efter ett tag gick jag till en sjukgymnast. "Jag vet inte vad det beror på", sa hon och gav mig ett 3-veckors träningsschema. Men inte hjälpte det. Jag gick till en ortopedtekniker och köpte svindyra skoinlägg. Värken är kvar. Jag vet inte vad jag ska göra, det känns som att detta får jag väl försöka stå ut med till döddagar, ingen vet ju vad som är fel. Ska kanske tillägga att jag inte har nån fibromyalgidiagnos. Är fotvärk ett symtom på det?

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-03-30 21:59 #2 av: Annielle

Jag har ofta ont i fötterna och är öm, brukar kunna lindra det med sådana där massagebollar med piggar som finns i olika hårdhetsgrad och som man rullar under fötterna.

Har värk i en stor del av kroppen sen många år tillbaka, men har inte någon fibromyalgidiagnos (även om en läkare jag var hos som klämde och tryckte på punkterna misstänkte det)

Har inga utprovade fotinlägg nu, men har haft tidigare, borde skaffa det eftersom jag i perioder får som smärtsamma plötsliga hugg vid hålfoten och måste spänna tårna för att överhuvudtaget kunna gå p.g.a smärtan då.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2016-03-31 00:46 #3 av: Ankan76

Min värsta smärta är just i fötterna,jag har ont i hela fötterna,upp i fotleden. Jag har inlägg och bra skor men de hjälper inte. Min man brukar massera in Voltarengel,fungerar väldigt bra!

Anmäl
2016-03-31 00:50 #4 av: [LoveUnite]1

värme, tjocka ylle strumpor, massage, stretching och voltarengel.

Anmäl
2016-03-31 06:05 #5 av: Mia-45

Så har jag det med Zadeira. 
Hjälper inte med inlägg i skorna och inte heller fotvänliga skor som till och med är inköpta där de behandlar sånt här. 
Jag brukar ha varma tjocka strumpor på mej och det är skönt för fötterna. Kyla klarar de inte av. 
Men denna värken tycks man annars inte bli av med som synd är. Ledsen

Anmäl
2016-03-31 06:50 #6 av: [tk1971]

Men är kraftig värk i fötterna ett symtom på fibromyalgi? Jag har nämligen fått andra smärtor också. Värk från höfterna som strålar nedåt längs låret och under knäet. Har varit hos en sjukgymnast pga det också men det enda jag får är 3-veckors träningsprogram som inte hjälper...

Sajtvärdar: iFokus vore ingenting utan dess medlemmar. Tänk på det.

Anmäl
2016-03-31 10:01 #7 av: Zadeira

Verkar ju vara många som har fotproblem. Skönt man inte är ensam men fy sjutton för detta.

Värme hjälper inte i sig just nu eftersom jag inte är kall om fötterna. Massage hjälper ju tillfälligt för att det är skönt, men likaväl är det samma stelhet och ömhet i fötterna när jag sen ska resa mig. Funderar på att prova typ voltaren-gel eller så och se om det hjälper lite mer långvarigt.

#6 Långvarig muskelsmärta är ju ett symtom som kan sätta sig i precis alla muskel-delar du har på kroppen, då även fötterna. Samt svullnadskänsla i händer och fötter, och domningar/pirrande/stelhet i händer och fötter. Sen är det även så att många med fibro är överrörliga i leder som gör att man tex belastar fötterna fel och får smärtor av det. Har du kollat om du är överrörlig?


Anmäl
2016-03-31 10:25 #8 av: lillelull

Jag har också samma besvär Ledsen
Har även som du fått inlägg då jag har problem med fel belastning. Inläggen kändes skit konstiga första gångerna jag fick det, fick de första gången för många år sen men har fått nya då man går ut dom relativt snabbt iaf jag eftersom jag har en en ganska grov överpronering så jag går tillslut ner dom också men jag får nya på remiss , sen har jag även såna som jag ska ha på mig egentligen alltid hemma också och ute men jag får inte ner dom i mina skor. Det är  speciella ortroser som man knyter runt hela foten och sen fäster också med extra kardborre och de går liksom över foten och upp på anklarna så att foten ska hållas stabil,, det är en metall skena i dom.
 Men har extrema smärtor i fötterna ändå. Visst absolut bättre med inläggen men jag är överrörlig också vilket inte gör saken bättre. Och sen har jag fruktansvärd RLS så jag gnider mina fötter mot lakanet hela nätterna så när jag vaknar är det som jag skavt av en del av skinnet på fötterna för jag omedvetet rör benen i sömnen hela tiden. Jag kan gå 500 m till affären och sen tillbaka och då känns det som jag stått upp en hel dag eller sprungit maraton i fötterna. Har vid tillfällen fått så ont av korta stunder att jag bara sätter mig var som helst på stan där jag kan sitta för jag kan inte gå mer, mina fötter känns som jag går på glödande kol. 
Sen har jag också, sitter jag i soffan flera timmar så när jag ska gå sen så känns det som hela foten har somnat, har kraftiga  smärtor och jag måste liksom gå några varv i lägenheten för att det ska bli bättre men det blir eg sämre av det också för jag blir då istället trött i fötterna precis som du beskriver men måste ändå upp och röra på mig för annars blir jag galen av RLS och smärtorna. 
Har haft besvär med detta sen jag var liten men det tog lång tid för läkarna att förstå att jag behövde inlägg men min sjukgym som jag träffat i 7 år var den som först kom på det och hon har hjälpt mig något så otroligt. Utan henne hade jag inte varit där jag är idag, hon har hjälpt mig med läkarkontakter, remisser, kontakter, och hon korrigerar min rygg ungefär som en kiropraktor,  pushat på att få läkarna att inse att det är något som är väldigt fel med min kropp då jag knappt orkar utföra enkla tränings saker som för andra människor är vardag. 
Mina fötter blir helt illröda och varma och dom är svullna ganska lång tid efter jag rört mig för mycket.  Innan hade jag fruktansvärda besvär med att mina fötter krampade. Så alla tår och hela foten kröktes inåt och det gjorde så ont och den krampen gick inte att stoppa utan man fick bara hålla ut och försöka massera loss det men fy bubblan va ont det gör. Händer ibland men eftersom jag äter stesolid dagligen nu så har det blivit så pass bra att jag kan uthärda kramperna på ett annat sätt än innan. Men de finns kvar men mycket kortare kramper.

Känner med dig Zaderia och alla andra som har såna fruktansvärda besvär. Kram till er Blomma

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 10:59 #9 av: lillelull

Kan visa en bild på hur mina ortoser ser ut, de är väldigt sköna om man har svårt att hålla uppe fötterna ordentligt och om man går snett så som jag gör med min överpronering och överörlighet.  
De kan man få på remiss om man då har så stora besvär som jag har, jag har sån överpronering att jag snubblar och har stukat foten flertal ggr om jag inte går i skor som har inlägg eller om jag inte har dom på mig. 

Betalade 600kr för två, jag fick som tur var de betalt av jobbet sen, då vi har friskvårdsbidrag och de räknas in där, då jag behövde ha de för att kunna stå upp på mitt jobb. 
Nu jobbar jag inte längre men dom håller i flera år så de är inget man behöver bekosta på sig flera ggr om man håller sig på samma storlek då.

Tyvärr kostar det 1700 kr för 2 om man ska bekosta sig dom själv.
Jag fick dom via aktiv ortopedteknik där man går och provar in rätt storlek och så det blir rätt och känns bra för en. 

Först  känns de konstigt men det är en vanesak precis som med inläggen i skorna.
Lite kruxigt var det att ta på dom första gångerna men nu går det jättesnabbt för mig.
Dom är lite svåra att få ner i skorna ibland men de går, annars så stoppar jag ner inläggen i mina skor och så får jag ta på mig ortosen sen när jag är hemma istället då.

Så ja de kanske kan vara något för någon av er som har besvär, kan ju vara värt att iaf fråga sin sjukgymnast, läkare om det är något som kan hjälpa! Så det är ju ett tips, skadar inte att fråga och om det hjälper så är det väldigt skönt. Glad

( katten kommer med på bilden eftersom han alltid är vid min sida) mammig? Japp. HjärtaGapskrattar

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 11:03 #10 av: lillelull

Sen, är dom inte den mest snyggaste att ha på sig men man kan ju typ dra ner byxorna över dom så de inte syns om man tycker de känns jobbigt att ha dom synliga.
 Och de blir ganska varmt på sommaren men det funkar då kan man ha dom utan strumpor så som jag har de hemma.
Jag brukar ha strumpor under vintern och när jag har dom i skorna de också så blir de också lite skönare.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 14:53 #11 av: [LoveUnite]1

när mina fötter gör riktigt ont brukar jag linda in dem i bandage. Fungerar okej.

Anmäl
2016-03-31 14:53 #12 av: Ankan76

Lillelull,jag tycker så synd om dig som har RLS. Finns det inget de kan göra? Jag hade det en kort period som biverkning av en medicin och jag tyckte det var värre än att ha ont 😰

Anmäl
2016-03-31 15:21 #13 av: lillelull

Ja nä tyvärr så har jag fått svar av neurologen att de aldrig kan bli bra för mig med min RLS.
Jag har den svåraste formen,
har medicinerat länge, började med järn, som jag fortfarande äter varje dag och sen Sifrol.. och sen kom jag upp i högsta dos på den och då blev de agumenation- alltså värre.
Sen kom neurologen in i bilden, började med Neupro plåster. Hjälpte sådär men jag har kvar det nu 2mg/24 dos. Sen har jag lagt till madopark depot för några månader sen. Det funkar okej, sålänge de hjälper typ 50% så.. får jag typ nöja mig med det säger neurologen. Jag har ju även lyrica som är också ett behandlings alternativ så det kör vi också, sen har jag stesolid, morfin och stilnoct.
Men eventuellt kanske vi ska in och höja Neupro till max dos på 4mg/24.
Det är en sån förjävlig sjukdom rent ut sagt.
Smärtan är helt galen, känns som benen och armar ska slitas av och jag har ju oturen eftersom jag har det inte bara i benen utan armar och överkropp och hela dagen också! Jippi
Jag slog på jackpott där!

Inget hjälper ordentligt.
Har provat alla hemmakurer som finns också man blir riktigt riktigt less på det.
Kan inte ta mediciner som ger myrkryp för då blir det helt galet. Fick en medicin som hade myrkryp som första biverkning blev galen, vaknade av att jag hade bitit på hela min underläpp..

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 18:20 #14 av: Zadeira

lillelull: det såg ändå ut att vara ganska så bekväma jämfört med vissa man har sett. De är väl ändå lite så att man har lite rörlighet och kan typ röra på fötterna? Inte så att man blir helt begränsad?


Anmäl
2016-03-31 22:12 #15 av: lillelull

#14 Absolut inte obekvämt! :)
Jag känner ingen begränsning av de och de är absolut inte obekväma eller nånting, första gången jag fick på dom så kändes det underligt och meckigt för jag skulle lära mig knyta dom och då kändes det som ett pussel men sen så nu går det jättesnabbt.

Det är väldigt skönt för fötterna efter en lång dag om man ska vara inne och städa eller gå ner till tvättstugan har några trappor ner och då kan jag lätt överpronera och jag är lite som Bambi på hal is utan inlägg och dom ortoserna så det är verkligen skönt och dom sitter väldigt bra trots att det är en metall skena inuti man märker inte den tycker jag.

Så mycket mindre "svängigt" i fötterna när man går omkring så jag hade absolut rekommenderat de.

Har haft fruktansvärt obekväma ortoser genom åren på armarna, det var verkligen värsta två månaderna i mitt liv, såg dessutom ut som en robot när jag gick omkring.
Men efter jag opererade armen så försvann iaf behovet av den stora ortrosen, det var helt sjukt att ha de på sig.
Att ha en stor lång metallskena som tvingar hela armen att hållas i en viss vinkel och ända ner till handleden och sen hade jag en runt fingret som skulle hålla inne fingret. Där snackar vi obekväma ortoser haha.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 22:16 #16 av: lillelull

Bild på den fantastiskt obekväma ortoserna som jag skulle ha större delen av dagen och heela natten varje natt i 2 månader.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-31 22:18 #17 av: lillelull

Härligt att gå runt med en utsträckt armbåge så man knappt kan gå upp och ja torka sig efter ett toabesök, fick lära mig att vara vänsterhänt där ett tag haha. Dock hade jag otursamt precis opererat vänsterhanden också så hade gips på den i 6 veckor.. -..-

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-04-01 12:10 #18 av: Coffeas

#16 vad har du för symtom i armar, händer å fingrar?
Känns som något ja skulle behöva.. Fick en stenhård bit som ja skulle fästa i armvecket på nätterna.. Klarade en natt sen fick d vara nog!

Anmäl
2016-04-01 13:55 #19 av: lillelull

Ja hade nerv inklämmingar visade det sig. 
Den ena sitter i armbågen och den andra i handflatan. Så fick  massa konstiga symptom, lillfingret bara hängde inte med resten av handen och hela handen var helt konstig och hade fruktansvärd ström känsla i hela armbågen. Fick ta massa tramadol och paraflex och jag insisterade på att jag behövde opereras men de tog lite tid att förstå det som vanligt inom vård och sen så fick jag ha de där fruktansvärt jobbiga skenorna och se ut som en robot och sen så opererades båda nerverna , först den ena sen 14 dagar efter  den andra. Både ulnaris nerv och karpaltunnel  var rejält klämda.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.