Behandling och medicin

"Fibromyalgi finns inte"

2016-01-31 19:04 #0 av: Zadeira

"Bjarne Kvilvang lider av fibromyalgi. Varje dag är en kamp mot smärtan. Men när han besökte hälsocentralen i Sveg fick han beskedet att sjukdomen inte finns. – Bara namnet i sig, det latinska uttrycket finns ju inte, det är påhittat va, säger läkaren."

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22174316.ab

Ja vad säger man? Det känns skrämmande att läkare beter sig sådär. Läkaren påstår sig dessutom vara expert på smärtsjukdomar. Tyvärr är det många som möts av detta, både innan och efter diagnosticering. Nog för att det är en relativt ung sjukdom men den är godkänd av WHO. Om jag inte minns fel så står den som underdiagnos under reumatiska sjukdomar. Det borde väl en läkare veta, oavsett om han tror på diagnosen eller inte.

 Att "det finns ingen nummerdiagnos på fibromyalgi" verkar inte heller stämma. Enligt diagnoskod.se har fibromyalgi enligt ICD-10 kod nummer M79.7. Men det kanske är en form av nummer som läkaren menar?


Anmäl
2016-01-31 19:38 #1 av: Mia-45

Ja jag läste detta i veckan. Undrar vilken sten den läkaren krypit upp från???Förskräckt
Påhittat??? 
AF har en kod för kronisk smärta - fibro...

Du jösses..stackars denna människa som vart tvungen att gå till denna läkare. 
Det värsta är ju att inte bli tagen på allvar. 

Anmäl
2016-01-31 19:41 #2 av: Zadeira

Tack och lov får man kanske ändå säga att just detta fallet var det en patient som hade koll på sin sjukdom, haft diagnosen länge och visste vad han pratade om. Att han dessutom var snabbtänkt och spelade in samtalet ska han verkligen ha beröm för!


Anmäl
2016-01-31 19:42 #3 av: Mia-45

Ja tur det så han kunde stå på sej. Men det finns mååånga som inte kan det och inte vet vad de lider av. Råkar de ut för sånna här läkare kan livet vara pest. 

Anmäl
2016-01-31 19:56 #4 av: Zadeira

Det är ju tyvärr så ja. Många som inte ens vågar gå vidare med att kräva utredning osv om de stöter på en sån här läkare som inte tror på en...


Anmäl
2016-02-04 01:02 #5 av: Ankan76

Det finns en diagnoskod. Jag fick det för ett tag sen av en reumatolog. Jag tycker det ör skrämmande att det fortfarande finns läkare som är så dåligt pålästa!

Anmäl
2016-02-07 16:56 #6 av: [Lummer]

Nån som hört nåt mer om Gottfriesmottagningen?
Försökt googla men hittar bara gamla nedläggnings hot som blivit avstyrda.

Anmäl
2016-05-08 12:40 #7 av: fogelism

Den värsta läkare jag träffat på under min resa det senaste året var en reumatolog på ett stort universitetssjukhus som fnös åt mig när jag sa att jag har ont, testades då på Sjögrens syndrom (ditremiterad av min läkare). Hon sa "Du har inte Sjögrens..." Jag frågade vad det var då? Hon bara stirrade på mig, jag bröt ihop där och då och började storgråta över en sådan respektos behandling och smärtan.

Maken min (som är min räddande ängel) använde magstödet och sa. "Du ser väl att hon har ont och om det inte är Sjögrens vad är det då?" Då svarar denna sk specialist (år 2016) att det var ett kroniskt smärtillstånd som "somliga kallar Fibromyalgi"

RIDÅ!

Anmäl
2016-05-08 13:22 #8 av: Mia-45

#7

Usch vad sur jag blir när jag läser detta du skrev om.
Att år 2016 bli så nonchalerad för sin värk  är skrämmande.
Jag hoppas nu att du fått den hjälp du behöver. Hjärta

Anmäl
2016-05-08 14:11 #9 av: fogelism

Mia-45  Tack!

Hon hade dessutom en läkarstudent med sig (hua att träffa honom med den skolningen...). Att det har varit en internationellt erkänd diagnos sedan nittiotalet hade hon missat...

Jag har världens bästa husläkare sedan över 15 år tillbaka som "kan mig". Hon tror på mig och vet att när jag säger att jag har ont så har jag det och att det mer är så att hon ibland tvingar mig till att vara sjukskriven för att läka lite och vila och bara fokusera på det.

En av alla "miljoner" remisser min läkare skickat i väg för min räkning så var en till en smärtklinik, pga återbud så fick jag tid om två dagar där jag först fick fylla i en massa papper, skicka in det till dem -> "kvalade in" till att få en bokning för utvärdering av det team som kanske ska vara "mitt" team. Fick ännu fler papper hemskickade som jag fyllt i och ska ta med mig dag ett -> dag två fortsätter testerna och efter en timmes väntan så får jag ett utlåtande... Läskigt, min värsta nojsa är just att inte bli trodd...

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.