Hälsa och välvaro

Stressa ner i julpressen..

2015-12-18 12:14 #0 av: Zadeira

Nu inför juletid blir det ofta mycket stress och press för många. Saker man ska göra, saker man vill göra, saker man måste göra. Folk som man vill träffa, folk som man måste träffa. Pyssel man vill hinna med, pyssel man måste hinna med. Osv osv. Jag själv sitter just nu med värsta ångesten för att det är så mycket jag vill göra men som jag inte orkar inför veckan som kommer, och känner att jag har svårt att säga nej till de som jag egentligen känner att jag inte vill träffa och svårt att prioritera det jag vill göra. Det innebär att jag troligen kommer tvingas välja bort sådant som egentligen är det jag vill fokusera på för att göra sådant som jag måste.

Hur gör ni för att stressa ner? Har ni någon speciell teknik för att inte ta på er för mycket och köra slut på er själva? Hur prioriterar ni? Väljer ni bort saker som inte är så viktiga till förmån för det ni själv känner är det viktigaste? Eller kör ni på till ni stupar?


Anmäl
2015-12-18 13:02 #1 av: Rita-S

jag tar inte på mig mer än jag vill. Och jag börjar jättetidigt. Använder en julplanerare och lägger in en sak om dagen och inget mer, samt fastsatta dagar så jag vet jag har en tung sak en dag, en lättare nästa i fall kroppen säger i från. Jul blir det ändå även om jag inte hinner med allt pyssel så jag bryr mig inte med nån "ånej, nu hann jag inte med detta" alls. Hinner eller orkar jag inte, så är det så det är. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-20 16:35 #2 av: Mia-45

Jag har lärt mej att inte stressa vid julen. Sa till mej själv för kanske 6 år sedan att det inte är värt det. 
Man är helt slut på julafton och kan inte riktigt njuta om man ska hålla på och stressa. Kämpar
Jag väljer nu det jag tycker är viktigt att göra. 
Städar lite, pynta lite och inte i överflöd som innan. 
Har inte heller lika många julklappar att inhandla som innan. Det var annars en hög stressfaktor. 
Som Rita skriver: Jag gör det jag vill och tar inte på mej mer. 
Det blir Jul ändå Skrattar

Anmäl
2015-12-20 16:40 #3 av: Rita-S

just julklappar är enkelt med mig. Jag gör hemgjort till 80% av julklappar ^^ Jag börjar därmed i januari och stickar på grejer jag sen ger bort i julklapp. Jag gör i november julgodis, och alla som får klapp av mig får då en strut hemgjort julgodis. Samt även kanske nåt handarbeten. och några få små grejer köper jag, gärna på webshop så jag släpper åka ut allt ;) Min minsta syster älskar musikaler exempelvis så jag försöker hitta musikaler hon önsker sig eller inte har varje år. det går ju att hitta på webben ;) så just julklappar gör jag det enkelt åt mig själv

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-20 16:41 #4 av: Mia-45

Kanonbra Rita. 
Är man händig med att sticka och är pysslig av sej så funkar ju det. 
Tummen upp
Och det är jättekul att få nåt som någon gjort. Känns mer personligt då. 

Anmäl
2015-12-20 16:49 #5 av: Rita-S

det är ju det jag tänker med :) Särskillt julgodiset! Alla vill ju ha nåt gott i julen, och att få hemgjort som jag lagt ner tid och insats på är högt uppskattat av alla som fått av mig!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-12-20 16:53 #6 av: Mia-45

Jag blir glad över ett par hemmastickade tjocka, goa strumpor. Gott att ha när man fryser. Fryser
Jag ska bara handla lite mat till jul och några julklappar till. Fixar detta imorrn sen kan man bara vara hemma och pyssla med det man vill. 

Anmäl
2015-12-21 11:40 #7 av: Zadeira

Jag har gjort de flesta av mina julklappar själv eller varit ute i väldigt god tid och det som är kvar är just bakandet till de som ska få hembakat. Jag tror att det som känns stressigast för mig faktiskt är det här med att socialisera. Jag har alltid haft svårt för det och har bland annat lite social fobi, så trots at det bara är min och pojkvännens familjer så blir det minst 3 julfirande för min del om vi firar med alla.

Så för mig är inte själva stressen i att hinna med julklappar och bak utan att det känns som att man måste göra så många nöjda. Med 3 familjer blir det många som ska göras nöjda och som ska hinnas med eftersom alla vill att man ska ses och julfira på nåt sätt även om det bara är en julafton. Det stressar mig något oerhört. 


Anmäl
2015-12-21 12:05 #8 av: Rita-S

#7 samma hade jag före med min mann. Hans mamma och pappa, hans gammelfaster, hans farmor och farfar, hans syster med familj, och sen min familj.. och våra vänner ville vi skulle hälsa på varje gång vi kom till Norge för att fira julen. Hans familj var uppdelat mellan oslo-området och Hamar (2-3 timmar körtur från oslo) så att ALLA de kunde samlas en plats förstår jag ju.. men hans syster var inte ens villig att komma hem till sin mamma med familjen (30 minuter åktur för hon), utan hon ville vi skulle komma ens ärende dit. Hans mamma och pappa var inte heller villiga att åka till hans syster så vi kunde träffas där.. Min syster sa bara "säg till om ni och mams kommer hit eller om vi skall komma dit". Min ena vännina sa alltid "säg bara vart du vill jag skall komma, till din syster, din mamma eller till <gemensam vän>. Men ingen på HANS sida (vänner eller familj) försökte möta oss på mitten utan vi skulle åka pingisboll för att hinna hälsa på alla innan julen var slut.. 

Jag var helt utmattad varje gång vi firade julen i Norge..... HELT utmattad... först köra 8 timmar bil för att komma fram dit vi skulle.. sen en timme körning (eller mer) i principen varje dag. Hans mamma förväntade shoppingturer tillsammans för det tyckte hon var mysigt. Hon fattade inte (även om jag vet hon värkligen försökte förstå, hon ävnade bara inte sätta sig in i min situation) hur detta påverkade mig.. dessa jular sto för mig som mardröm. På så vis var förra julen (andra som skilld) mycket skönare. Jag körde ändå 8 timmar för att komma dit.. sen var jag hos mamma och syster hälsade på.. sen julafton åkte vi till syster och firade. Inte mycket körande alls.. det var så skönt.. 

I år firar jag med min pojkvän hemma, så vi åkter ingenstans. Förhoppningsvis kommer det bli störtskönt även om jag kommer sakna familjen :) 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.