Fibromyalgi

Hjälp, någon med liknande värk?

2015-11-18 12:19 #0 av: LCTW

Hej. Min läkare på vårdcentralen säger att jag inte har fibromyalgi. Har haft kraftig spänningsvärk, värk, om och har ont i ansiktet, speciellt över ögonen, pannan, käkarna, tinningarna, även högt upp i nacken, axlarna och mellan skulderbladen. Haft det såhär i några år men gått på mediciner mot ångest och andra psykiska besvär. Har nu slutat med medicinerna och värken har påtagligt blivit mkt värre. Den har nu i en veckas tid vandrat omrking i kroppen och varje morgon jag vaknar är det någon annanstans i kroppen som det värker och har även väldigt ömma punkter, haft det både i huvudet, på nedre delen av ryggen och benen. I en veckas tid har jag nu vaknat med värk i kroppen varje gång jag vänder mig. Detta i kombination med massa andra symtom som obeskrivlig trötthet som jag haft i flera år. Alla säger att det är psykiskt, men det blir bara värre? Blir så orolig eftersom att min läkare säger att det inte är fibromyalgi, men vad är de då? Någon som känt liknande symtom?

Anmäl
2015-11-18 12:28 #1 av: Sagolikt

Har du provat sjukgymnastik, t ex kroppsmedvetandeträning? Det kan finnas inom psykiatrin eller t ex vårdcentral. 

Anmäl
2015-11-18 12:31 #2 av: Farwuq

Har de kollat upp dig för MS?
Jag kände mig på ett liknade sätt och fick kramper m.m.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2015-11-18 12:39 #3 av: LCTW

Har inte provat någon form av träning. Bara själv gått i sjukgymnastik. Eftersom att läkarna skyller allt på psyket så har dom inte gjort något åt min trötthet eller värk. Någon av er som har fibromyalgi? Varför jag misstänker det är för att min mamma har det och även min mormor. Ingen förstår hur jag känner förutom min mamma, hon säger att jag är precis som henne. Men självklart kan det vara något annat med

Anmäl
2015-11-18 12:47 #4 av: JonnaCecilia

Vad baserar din läkare på VC det på? Har hen testat triggerpunkter, uteslutit andra sjukdomar och brister? Eller är det bara en tvivlare som säger att ingen har fibromyalgi för att det enligt hen inte finns och allt är "psykiskt"? Skulle be om en second opinion och remiss till smärtspecialist.

Anmäl
2015-11-18 12:51 #5 av: LCTW

Han tryckte på olika punkter, hade symtom på fibromyalgi i överkroppen, men inte underkroppen. Bokade en ny tid ett tag efter för att jag tyckte värken blivit värre och att det måste va fibro eller något. Men han sa att det inte är de och att han inte kunde göra mer. Har bytt vårdcentral nu och ska få träffa en läkare nästa vecka. Varit i kontakt med smärtenhet men dom behöver en remiss från läkare för att jag ska få komma

Anmäl
2015-11-18 12:52 #6 av: LCTW

Har tagit massa prover inte bara en gång, och det visar inget fel på mig

Anmäl
2015-11-18 12:58 #7 av: [LoveUnite]1

Jag har ingen diagnos än men har en massa värk.
När man går med värk en längre tid så blir det till slut psykiskt också, det sätter sig mentalt. Alltså som depression osv.

Tyvärr finns det läkare som snabbt sätter det som depression och smärta kan komma efter depression och då slutar de bry sig efter det.

Därför vågar inte jag säga nu att jag känner mig deprimerad i omgångar för läkarna säkert kommer skylla på det då, trots att smärtan kom först. För när det gör riktigt ont en längre tid blir man deprimerad för man kan inte göra normala vardagliga saker och sedan kommer den tunga tröttheten.

Har själv varit med om det.

Men för dig, började det med smärta eller depression?

Min mamma har fibro och hon har varit i depression i omgångar genom åren pga säker sjukdomen och andra saker. Så, man kan faktiskt vara deprimerad OCH ha fibro.

Anmäl
2015-11-18 13:10 #8 av: LCTW

Ångest och tröttheten började efter 17 års åldern. Den extrema tröttheten har varit det svåraste att leva med. Har aldrig riktigt klarat av det vardagliga livet, aldrig klarat av att hålla fast vid ett arbete, måste ta pauser när jag gör vardagliga saker, vissa dagar är jag helt liggandes. Dom säger att det är psykiskt och att jag måste bita ihop, men det går inte, jag är helt slut och kan inte förklara det för någon, det är som om all energi bara töms. Värken började för några år sedan, som sagt mest i överkroppen. Det är nu sen jag slutade med medicinen mot ångest som tydligen ska vara bra mot värk också, som jag känner mer värk än någonsin och att den förflyttar sig. Har även andra symtom som ljud, ljuskänslig, orolig mage, lättretligt och lättirriterad, koncentrationsvårigheter, känns som allt tar längre tid för mig och jag blir så lätt uttröttad, jag kissar väldigt ofta och har humörsvängningar, tål ej stress, varierande sömnproblem, slår mig ofta, tappar saker, snubblar. kan vissa dagar känna mig pigg och gör massa grejer, kan sedan bli liggandes en vecka helt energilös. är även väldigt seg på morgonen tar ungefär en timme för mig att "komma igång" eller vad man ska säga, alltid nedstämd trött och ofta ledsen, eftersom livet inte funkar och jag inte klarar av att ha ett arbete och ett så kallat "normalt liv" så får jag alltid ångest och blir deppig. Det enda som brukar hjälpa mig lite är varm dusch eller varmt bad

Anmäl
2015-11-18 13:21 #9 av: [LoveUnite]1

Men jag tycker att de ska kolla dig ordentligt, välj en annan läkare eller VC och se om de kan hjälpa dig.

Jag känner igen den där tröttheten, jag hade en sådan period ca 3 veckor varade den sist och den var hemsk, tappade aptiten också, men jag hade även extrem värk.

När jag har varit hos psykolog och vissa (inte alla) läkare säger de att NEJ, depression kan inte ge fysisk smärta, även sjukgymnasterna har sagt det till mig.

Psykiska problem kan ge magproblem, alltså stress, oroligheter osv, men fysisk smärta har nästan ingen sagt till mig att man kan få pga depression, vilket jag antar du har? Depression, ångest osv?

Men gå till en annan läkare!
Smärta ska man inte ha, det är itne roligt, det påverkar ens hela liv, vilket jag själv insett nu! Det hela är en ond cirkel!

Jag klarar inte av mitt jobb, läkarna säger än så länge VANLIG ryggvärk (snart 1 år nu) och jag får så ont ibland att jag ej kan röra mig, ligger o vrider i sänger, gråter av ren smärta och måste andas som om jag vore gravid och ska föda.

Men ska till remutolog i dec så jag hoppas på svar.

Jag har slutat mitt jobb, jag klarar inte det helt enkelt, klarar knappt 45 minuters promenader och det är på mina bra dagar, 30 min in och jag oroar mig om jag ens ska klara mig hem!

Måste dela upp städning o tvätt. Hela vardagslivet är påverkat. Energin är borta, vissa dagar bättre och det är då smärtan är mindre.

Så jag förstår dig.
Varma duschar och bad hjälper!

Fråga om du kanske kan komma till varmvatten bad, det är faktiskt jätte skönt!
Får du ett litet träningsprogram du kan göra i vattnet, har du för ont kan du bara flyta omkring, det brukar jag göra om jag har för ont =)

Men då kommer man ut lite och kan röra på sig lite samtidigt som man får varmt härligt vatten på kroppen.

Anmäl
2015-11-18 13:49 #10 av: Farwuq

Be och få en tid hos en neurolog.

En VC-läkare har inte den kompetensen som en specialist har.

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2015-11-18 14:32 #11 av: LCTW

Precis så känner jag med, kan verkligen ångest ge sån värk. Har ibland sån värk i ansiktet framförallt över ögonen att jag inte orkar hålla ögonen öppna. Är så trött att allt ska kretsa till psyket och att det är förklaringen till alla problem. Är trött på olika mediciner och terapier för psyket när inget hjälper mig. Det hjälper mig inte med värk och trötthet. Ska träffa ny läkare i veckan och hoppas att det går bättre där och i annat fall att man kanske kan få en remiss till någon som kan sånt. Skönt att du fått en tid dit, hoppas du får svar. Det tar så mycket på en psykiskt att inte veta vad som är felet

Anmäl
2015-11-22 14:41 #12 av: Annielle

Ja, ångest kan absolut ge sjukt mycket värk eftersom man spänner sig, att vara spänd gör ont när man är det ständigt och man orkar ju verkligen inte mycket då heller.

Känner igen mig väldigt mycket i din beskrivning och kan heller inte ha jobb eller mycket liv över huvud taget just därför heller tyvärr.

Värken i ögonen och ansiktet kan mycket väl bero på att du pressar eller gnisslar mycket tänder på natten (en del även på dagen)

Känner igen det mycket väl själv också, men det har iallafall blivit mycket bättre med bettskena.

Jag har själv trott i många år att jag har fibromyalgi, men det kan mycket väl vara all ångest/stress/ depression m.m. som visar sig så, det tror min psykläkare i alla fall.

Man kan givetvis ha fibromyalgi också, men det blir ju mycket svårare att ställa den diagnosen rätt när det är mycket annat som kan ställa till det med kroppen också.

samma sak för min del när jag har minskat på medicin mot ångest/depression, värre värk, trötthet ...

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-11-22 14:51 #13 av: Annielle

http://www.netdoktor.se/depression/fraga-doktorn/vanligt-med-kroppsliga-symtom-vid-depression-39524/

http://www.expressen.se/halsoliv/nytt-piller-kan-bota-din-angest-och-vark/

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-11-22 15:32 #14 av: Farwuq

Värk i ansiktet? Kan det ha med Trigeminusneuralgi att skaffa?

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=3375

Corruptissima re publica plurimae leges.
Värd för Astrologi & Psykologi iFokus.
Medarb. Astronomi, Beroenden, Existens, Filosofi & Finland.

Ge mig snabelat NU!

Anmäl
2015-11-23 08:15 #15 av: Natasha68

Jag tror att du har fibro...dina simtom så lik det som jag har.

Kram!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.