Forskning och nyheter

Forskare kan ha hittat orsaken!

2015-09-24 08:13 #0 av: Mia-45

Jag kan inte lägga in en länk då länken ser helt knasig ut så jag lägger in hela texten från Fibromyalgiförbundets hemsida. 

Detta låter lovande. Hoppas verkligen att de nu hittat orsaken. Och det kan ju vara orsaken till varför vi med fibro även har ont i händerna. Det är en sak som jag funderat över.

"Forskare kan ha hittat orsaken till fibromyalgismärta

Forskare kan nu ha funnit orsaken till den huvudsakliga smärtan vid fibromyalgi och i motsats till vad många tror härstammar den inte från hjärnan. Upptäckten markerar slutet på ett långvarigt mysterium om denna sjukdom. Fram tills nyligen har många läkare trott att sjukdomen har varit inbillad eller psykisk, men forskarna har nu visat att källan till fibromyalgismärtan kommer från en oväntad källa – nämligen ett överskott av blodkärl i handen.

Upptäckten skulle kunna leda till nya behandlingar och längre fram kanske till och med ett botemedel. För att lösa mysteriet med fibromyalgi undersökte forskarna huden på handen på en patient som hade brist på sensoriska nervfibrer, vilket orsakade en minskad smärtreaktion. Forskarna tog sedan hudprover från fibromyalgipatienter och blev överraskade när de upptäckte att dessa innehöll ett extremt överskott av en speciell sorts nervfibrer.
Tidigare har forskarna trott att dessa fibrer bara var involverade i att reglera blodflödet och att de inte hade något att göra med smärtförnimmelser, men nu har man upptäckt att det finns en direkt koppling mellan dessa nerver och den utbredda smärta i kroppen som fibromyalgidrabbade känner.


Detta genombrott skulle även kunna ge svar på frågan varför många fibromyalgidrabbade har extremt ont i händerna, såväl som på andra ”ömma punkter” på olika delar av kroppen samt varför kyligt väder verkar kunna förvärra symptomen. 
Utöver en djupgående, utbredd vävnadssmärta lider många fibromyalgidrabbade även av extrem trötthet/utmattning.


Neuroforskaren dr. Frank L. Rice förklarar: ”Tidigare trodde vi att dessa nervändar bara var involverade i att reglera blodflödet på en undermedveten nivå, ändå hade vi här bevis för att blodkärlsändarna även kunde bidra till vår medvetna känsla av beröring och smärta. Detta ”felhanterade” blodflöde skulle kunna vara källan till den muskulära smärta och värk och den känsla av utmattning som man tror beror på en ökning av mjölksyra och låga nivåer av inflammation hos FM-patienter. Detta bidrar i sin tur till hyperaktivitet i hjärnan”. 

 
Nuvarande behandlingar har inte lyckats ge fullständig lindring för de drabbade. Behandlingarna omfattar narkotiska smärtstillande läkemedel, anti-epilepsimediciner, anti-depressiva medel samt råd om att försöka få mer sömn och att utföra fysisk träning. 
Meddelandet om den nya upptäckten innebär en möjlighet att i framtiden få fram bättre behandlingar."


Källa: The Guardian Express

Anmäl
2015-09-24 08:19 #1 av: Magi-cat

Det låter ju lovande! Så bra att forskningen inom detta område går framåt! Tummen upp

Hjärta "...the beginning of wisdom, is, "I do not know" (Data)

Anmäl
2015-09-24 08:24 #2 av: Mia-45

Ja det är kanonbra att man vet att de faktiskt försöker hitta orsaken och vad som kan göras. 

Tummen upp

Anmäl
2015-09-24 09:35 #3 av: Rita-S

Fast detta är relativt gammalt nytt, jag hörde första gång om det för lite mer än 2 år sen :) Sen har du även Diana Kadetoff sin forskning på inflamation i centrala närvsystemet där hon lyckats påvisa ämnen från inflamationen i blodet på riktig många av hennes fibrisar som deltog med, så det finns inte bara en potensiell orsak för fibro. Jag har ju länge sagt att jag tror de kommer hitta den ena sjukdomen/skadan efter den andra och singla bort fibrisar från gruppen med det. Tror att fibromyalgi bara är en samlardiagnos.. "du har skitont och vi fattar inte riktig varför..än". Sen singlas det bort en efter en anledning för fibro, får annat namn och behandlig eller botmedel... och sen kommer kanske fibro försvinna helt som diagnos och byter namn för allt jag vet

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-09-24 09:38 #4 av: Mia-45

Ja det ser jag ju nu Rita. Detta är från 2013...
Så går det när man inte kollar upp källa..hahah

Det låter ju inget vidare om det blir så Ledsen

Anmäl
2015-09-24 12:48 #5 av: Natasha68

Tack Mia! Jag läste i går resultatet av en spansk forskare ..som jag fattar ..orsaken av fibro är inflammation i CNS,  Men varför påvisar inte blodproverna då att vi har inflammation i kroppen???

Jag håller med Rita..det är nog många komponenter, som orsakar fibro,

Min sjukgymnast sa till mig att jag kanske  fick fibro pga Stroke i hjärna , som jag hade i 2000. ???? Då borde jag få fibro tidigare och inte nu.  

Anmäl
2015-09-24 20:04 #6 av: Rita-S

#4 Fast inget problem att komma med glada nyheter även om det är känt sen innan, och även om det råkar vara ett par år gamla nyheter :) Trådar halkar baköver på sajten, och jag är inte en sån som tycker man inte får posta om igen i ny tråd. Jag säger till om nya trådar endast när en likadan tråd redan finns på första sidan av lista över inläggen typ. 

#5 det du talar om är just Diana Kadetoffs forskning. Resultatet av forskningen var klar för några år sen, hon håller på utveckla ett blodprov som påviser denna inflamationen. Det måste ett otroligt särskillt blodprov till för att påvisa spårämnerna från denna spesifika inflamation då den inte är en ordinarie inflamation. Och det hon och hennes team jobbar på nu är att ta fram vad som snabbast låter sig spåra och hur anpassa utrustning som redan finns eller om det måste ny utrustning till för att vanliga laboratorie skall kunne kolla upp detta ... ellerom man måste ha speciella laboratorier dit alla får skicka blodproven för att kolla detta i framtiden. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl