Fibromyalgi

Tillfriskna vid fibro?

2015-09-04 08:41 #0 av: [ellinea]

Hej, någon som har tillfrisknat vid fibromyalgi och även ME efter alla insatserna FK envisas med för att få en ut i livet igen?

Vad är för kostnader samhället lägger ned på sjukt folk, är det värt det?

Nån som blivit frisk? Kommit tillbaka till samma arbete? Jobba heltid och kommit tillbaka till livet kunna stå ut stress, krav från alla håll, och mest av allt nån som sluppit smärtan i kroppen efter alla dem insatserna?

Nu plågas man av den sjukdomen man har, varför plåga en ännu mer slussa en till dem olika aktörerna som inte ger resultat? 

Anmäl
2015-09-04 10:10 #1 av: Rita-S

Jag jobbar heltid men kan inte säga jag tillfrisknat pga FK sin insats eller förtjänst.. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-09-04 11:33 #2 av: Natasha68

Jag har läst om folk som tillfrisknad av fibro eller blivit mkt bättre genom att äta LCHF kost. Äter själv nästan inga kolhydrater. 

Anmäl
2015-09-04 12:36 #3 av: [ellinea]

Natasha, hoppas du mår bättre av det och vem vet, håller tummarna på att  du tillfrisknar.

Läste på nån forum om en person som hörde av en annan person som åt hundfoder som blev frisk. Denne person fick tag på fodret i Norge då det inte finns i Sverige, men kunde inte dricka det och lämnade fodret till nån veterinär.

Jag läste och visste inte om jag skulle skratta eller gråta.....

Anmäl
2015-09-09 15:38 #4 av: Natasha68

ellinea! jag kommer nog inte att åka till Norge efter hundmat)))

Ska kanske prova äta kattmat ??? Har 3 katter hemma. varför inte?))

Anmäl
2015-09-10 07:48 #5 av: [ellinea]

Det var inte ironiskt sagt, jag vet själv att när jag får förbaskat värk skulle ta mig till vad som helst. Har provat med olika mineraler och vitaminer, äta mer vegetariskt och mindre fett, undvika kolhidrater, ätit antiinflamatoriska tabletter och drukit den gröna algsaften som smakar piton, men  inget hjälper.

Ibland känner jag går undan när jag får så värk, inget värdigt liv

Anmäl
2015-09-14 13:43 #6 av: Natasha68

Jag är ny med fibro..bara 7 månader,,,men jag tror bara på medicin och olika  form av lätt träning. Yoga, promenader. det enda som jag tar är Magnesium och medicin . allt annat ,,,tror jag tyvärr inte på. Förstår att du provade allt! Men jag märkte att när jag  minskade realt på kolhydrater och äter massa fet...får jag mindre smärtor, Dessutom fettmat botade mig från  2  långvariga sjukdomar. IBS, gastrit och ja..hög blodtruck och kroniska urinvägsinfektioner. Det hände bara på 9 månader. Kram!

Anmäl
2015-09-22 14:18 #7 av: [ellinea]

Hej Natasha,

Själv har gått med värk i kroppen i cca 3 år, men fick diagnosen fibro i maj månaden.

Det är en smärta som tär på mig, känner jag tappar fotfästet och blir galen av så mkt lidande och värst nätter vakna med huggande värk.

Nu har jag varit igår trännat på rehan och fick värk igår kväll. Nu skulle lyfta nåt från golvet och kunde inte rätta till ryggen, tror har fått nåt ryggskott för kan inte röra på mig, hosta , knappt gå. 

Mera fett äter jag vintertid, då jag fryser jämt som leder till mera smärta, men jag känner lindring till värme, bastu, sol, solarium, bada varmt och avslappningsmassage. Det lindrar dock för stunden max 2 tim, sedan det är värktablett.  En ond cirkel jag orkar inte med längre.Kram 

Anmäl
2015-09-23 11:23 #8 av: Natasha68

Hej Ellinea!  Vi alla här har det jobbigt!!! Mild sagt!  Lever med ett osynligt lidande,  Du skriver att du inte orkar med den onda cirkel...

Men vad finns för alternativ? Jag lider av depression och ångest i mer än 20 år.  Och jag är bekant med det. , lärde mig i terapin att hantera det , inte förstärka det,  Däremot när jag fick fibro ...var det och är ..ett nytt sort av lidandet, som jag fortfarande har mycket svårt att acceptera. 

jag tar antidepressiva, Lyrica, och tränar Yoga 1 g/g per vecka. 

varma kramar!

Anmäl
2015-09-23 19:55 #9 av: [ellinea]

Hej, jo jag har också depression eter en stress reaktion, äter också antidepressiva, har cervialki(nackbesvär), har platta fötter, knöllar och snedda tår som värker , och nu sist ryggskott. Så det är smärta på smärta på smärta på smärta. Man krökar av smärta,,

Så jag förstår väl er alla i samma situation,,

Anmäl
2015-09-24 12:39 #10 av: Natasha68

Hej !  Ju...tycker verkligen synd att du har inte bara fibro, utan andra smärtor!!!  Tar du n-t mot smärtor??? För att bara ryggskott ger ju starka smärtor? Kramar! Önskar dig en dag med lite mindre smärtor!

Får du hjälp av n-n psykolg?

Anmäl
2015-09-24 16:36 #11 av: [ellinea]

Hej Natasha, 

Jag är så ny i detta ämnet, remiss är skickat till psyko, väntar på att få tid.

Medicin ja, dem har effekt en stund, sedan känns smärtan igen och nu med detta väder det känns mycket överallt. Har ätit mycket medicin det senaste året När jag hör på er som varit sjuka i så många år, känner mig nedstämd, bara tanken att leva i smärta år in och år ut gör mig ledsen.

Dock idag känns lite bättre då känns inte den huggande smärtan så mycket, mest när jag lutar mig fram/sidan, vad f-n (ursäkta uttrycket) det är rena konsten  med toabesök, sätta mig och upp från stolen. Det krävs en del ansträngning,,,,

Så att ni inte skrattar, när jag är färdig sätter mig på knän för att använda sedan stolen som stöd resa mig upp på benen. Dem senaste nätterna sovit i sovrummet då får stöd av bordet resa mig upp.

Fyndigt vad???

Anmäl
2015-09-24 17:23 #12 av: Natasha68

Kära vän! Önskar att du inte mådde så som du skriver! Jag är också "ny" med fibro..bara från februari-2015.  Annars  hade jag "bara" ångest och depression.   Du kan kontakta arbetsterapeut på din vårdcentral för att du har rätt till  olika anpassningar i badrummet, som kan hjälpa dig!

Ring och fråga! Varma kramar från mitt hjärta!

Anmäl
2015-09-26 21:10 #13 av: [ellinea]

Känner mig som en belasting för VC där jag tillhör. När jag fick ryggskott ringde jag och ville träffa en läkare men fick inte från sköterska som svarat, utan hon gav mig lite råd och ifall jag orkar inte så får ringa akuten. Och hon bollat mig till sjuk gymnasten,, så det verkar jag hamnat mellan stolar,,

Anmäl
2015-09-27 11:01 #14 av: Natasha68

Jag  har också "problem" med VC: Träffade läkare bara 1 gång. På min fråga "Hur ska jag leva med fibro och vad ska jag göra?" fick jag ett svar:"Lev som förut"(((

jag  är mkt förvånad över att sånt kan hända i Sverige! (ja trodde att det kan hända  bara i mitt hemland- Ryssland )

Anmäl
2015-09-29 21:17 #15 av: JonnaCecilia

Från en "veteran" här, som fick diagnos för hela 2,5 år sedan ;)
Jag har både fibromyalgi och ME och tyvärr är det ju dels kroniska sjukdomar, dvs de går inte över, och dels är det många läkare som inte har kunskap om hur man på bästa sätt förhåller sig till dem.

Att "leva som vanligt" med fibromyalgi och/eller ME är omöjligt och i många fall skadligt. Jag försökte och det gjorde mig MYCKET sämre. Det är precis som att säga till någon med influensa att inte vila utan gå till jobbet och gymet osv! Eller att inte gipsa ett brutet ben och säga åt personen att gå ut och springa för att göra det bättre! Det går helt enkelt inte, det funkar inte så.

Som ni redan märkt kan man testa massa saker för att försöka bli bättre, men det som hjälper för en person kanske gör en annan sämre, våra kroppar är ju olika och tål olika saker!
En sak som jag dock tror är universell är att inte pressa sig att göra alldeles för mycket. Visst kan en del fibrovärk lättas genom fysisk ansträngning, men börja försiktigt och se hur du reagerar på det. Försök inte träna dig frisk, för det kommer du antagligen inte bli, möjligen bättre, men det är också en sån sak som är individuell.

Som svar på ursprungsfrågan: har någon blivit frisk av FKs åtgärder, kan jag nästan helt säkert säga nej. Jag vet ingen som överhuvudtaget blivit 100% frisk från fibromyalgi eller ME. En del har blivit mycket bättre, men i min erfarenhet blir folk i allmänhet sämre av FKs åtgärder.

Lycka till.

Anmäl
2015-10-11 18:22 #16 av: Natasha68

Tack för en bra komment !

Anmäl
2015-10-11 23:19 #17 av: [LoveUnite]1

Jag har ingen diagnos men misstänker fibro eller något reumatiskt.

Jag har haft lite bättre dagar då jag skulle beskriva smärtan som mild, den är där men inte så att jag vill gråta, jag kan fungera hyfsat och passar oftast på att ta min hund till skogen eller städa lite osv men efter mycket tjat från sjukgymnast och min mamma så kämpar jag för att inte göra för mycket. Alltså att hålla igen.

Men man blir ju så glad när man har "bra" dagar.

Har haft 3 bra dagar än så länge med mild värk men tyvärr känner jag fötterna börjar bli värre igen :(

Min mamma har haft fibro, hon började gå till läkaren runt 40 års åldern och hon fick diagnosen för inte alls länge sedan... 5 år sedan kanske, minns inte o har inte frågat men hon började nämna fibro och jag hade aldrig hört talas om det, hon är 55 nu. Inte haft en bra dag, stel som en pinne, värk hela tiden osv osv. Men hon verkar också ha "bra" dagar och riktigt hemska dagar.

Är också nyfiken om någon har blivit 100% frisk från denna sjukdomen.

Anmäl
2015-10-11 23:28 #18 av: [LoveUnite]1

sorry - glömde lägga till.

Eftersom jag inte har diagnos så har jag inget att säga till om och läkarna skriver bara lumbago på mina läkarintyg och fk godkände 2 veckor nu senast men varnade mig.

Går på vikariat inom äldreomsorgen men tänker sluta med det nu, vill inte uppleva sådana smärtor någonsin igen som under sommaren, för lång återhämtningstid, fortfarande inte frisk samt att jag bara går i en ond cirkel.

Så... jag håller mig arbetslös för tilfället och letar efter något mer kontorsliknande arbeten.

Min mamma var (minns inte helt garanterat) tror hon var sjukpensionär 50% och arb-lös 50% sedan 50 års åldern, men sedan slopade fk och tvingade ut henne på 100% praktik (på ställen man aldrig får jobb) men efter mkt bråk och tjafs fick hon 50% sjukskrivning var 3.e månad eller något måste de göra en ombedömning.

Innan allt detta jobbade hon heltid.

Nu har hon dock fått lite riktigt jobb igen men jobbar inte mer än 50%  om äns det.
Hon frilansar så än så länge tycker hon det fungerar bra, bara någon timme några ggr i v, har hon inget jobb är hon på praktik (som ej kan ge jobb) 3 dgr i v 4 timmar om dagen.

Personligen tror jag inte hon skulle klara 100% jobb så som hon är nu, verkar bara bli värre för henne.

Jag vet ej vad jag har men kan garanterat säga att jag klarar inte 50% inom äldreomsorgen med mina problem, är bara att glömma!

Anmäl
2015-10-11 23:40 #19 av: JonnaCecilia

#17-18 Vet inte var du bor, men först och främst, be dem ta reumattest! Och andra vanliga blodprover, tex sköldkörteln, B12 osv. Om dessa inte visar något och du bor i närheten av Göteborg, försök få komma till Gottfrieskliniken, de är specialister på fibromyalgi och ME, där kan du iallafall få en diagnos, om det är det. Och sen kanske det blir lättare att få hjälp. Om din mamma varit sjuk såpass länge och inte kunnat jobba mer än femtio procent borde hon kunna få sjukersättning, dumma jäkla FK, ursäkta språket. Lycka till till er båda!

Anmäl
2015-10-11 23:49 #20 av: [LoveUnite]1

Jo hon får sjukersättning från FK, men jag minns allt tjabb och bråk och fram och tillbaka med läkare, papper hit och dit, hon gav inte upp, men hon har ombedömning var 3.e månad tror jag det är, hon verkar dock hittat en bra handläggare på fk nu, tror hon fick någon annan, för efter 2 omgångar sedan har det flytit på smidigt för henne.

Läkaren nu senast tog crp blodprov och det var fint, hon lovade mig remutolog men hon lovade även att ringa, fick ett brev där det stod att blodproven ser fina ut och att jag skulle fortsätta med mina järn tabletter. (järnbrist)

Inga läkare innan henne ville ta blodprov på mig, de har tagit snabbsänka förr. Denna läkaren nu sa vi skulle ta fler prover osv osv men det var bara en lögn!

Jag ska ringa till remautologen här jag bor imorgon och kolla med dem vad jag måste göra för att få remiss till dem och sedan på tisdag ska jag ringa vc för att om jag måste kräva en tel tid eller besöks tid med den läkaren som lovade mig alla dessa blodprover och konsultationer och remisser.

Har kämpat i 10 månader.

Bor tyvärr väldigt långt bort ifrån göteborg :(

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.