Fibromyalgi

Ang diagnos

2015-08-31 08:45 #0 av: [ellinea]

Hej, har varit sjukskriven pga stress/utbrändhet nåt som utvecklat smärta i kroppen. FK ville testa mig för att veta var jag fanns nånstans på skalan. Det här teamet av läkare, psykolog och sjukgymnast  testa mig, sedan fick 3 diagnoser som utbrändhet, fibromyalgi och cervikal smärta. 

Men min läkare på VC satte på mig myalgi som diagnos på läkar intyget, och när FK frågat om dem skulle ändra min diagnos då sa min läkare nej, myalgi ska stå för att se utvecklingen.

Min fråga är vem har rätt, och vad är myalgi? Trots utredningen så vill min läkare f-farnde observera mig, trots jag visat mina svullna knä.

Är det fallet byta läkare? 

Anmäl
2015-08-31 10:35 #1 av: Mia-45

Är inte myalgi muskelsmärta?
Fibromyalgi är smärta i muskelfästen vilket inte myalgi är. 

Så har jag iallafall fattat det som. 

Anmäl
2015-08-31 10:50 #2 av: Zadeira

Myalgi betyder muskelvärk/muskelsmärta och så som jag fattat det så är det en smärta i en eller flera muskelgrupper. Fibromyalgi är smärta som dels sitter i muskler men även i ex muskelfästen, bindväv och fettvävnad.

Det låter som om du utreddes av ett smärt-team. Konstigt att din läkare på VC inte tog till sig deras utredning och gav dig samma diagnos. Det brukar vara så att när värk utreds av smärt-team så går läkaren efter det eftersom de är specialiserade på just smärta och värk och därför kan mer än en allmänläkare.

Jag hade bett läkaren på VC förklara sig ordentligt. Det är viktigt att få rätt diagnos i sina intyg så att man får rätt hjälp från FK.


Anmäl
2015-08-31 12:42 #3 av: [ellinea]

ok tack för svaret, därför jag reagerat på hon läkaren går sin egen väg . Ska boka tid prata med henne om detta.

Har varit sjuk hela sommaren feber, hes, urinvägsinfektion, ätit 3 penicillinkurer. Har svullnat i ena knäet, rött runt knäet, har bilder på det som bevis så hon kan tro på mig att jag inte låtsas, men hon tycker att mina bekymmer är neuro klassade, nåt som smärt-teamet inte pratat om och i deras papper står inte nåt om det heller.

Att man ska krångla till på det sätet när man har tillräckligt med problem.

Anmäl
2015-08-31 13:12 #4 av: Zadeira

#3 De symtomen du beskriver är ju inte direkt Fibromyalgi-symtom. Det kan ju vara så att dels så har du fibromyalgi, dels så har du någon annan sjukdom. Din läkare kanske menar att hon vill se över de symtomen som kanske inte har ett samband med fibron, medan smärt-teamet utrett och hittat en bakomliggande fibro.


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.