Fibromyalgi

Fotproblem och fibromyalgi

2015-08-09 19:07 #0 av: Mamitaz

Jag har under många år (minst 12-13) lidit av värk i fötterna. Hälsporre fick jag höra, och köpte anatomiska sulor och bra (och dyra) skor, stretchade och höll på i flera år, och till slut blev det faktiskt bra. Men det fanns också en annan smärta i fötterna, en värk som kom när jag hade gått eller stått en stund. Den smärtan var inte lika besvärlig eftersom det var bara att sätta sej en stund så blev det snart bättre. Med åren har det problemet dock blivit större och större. Nu kan jag stå stilla kanske en minut innan det börjar värka, och jag kan gå ca 300 meter innan jag måste sätta mej. Det är alltså jättejobbigt just nu! Jag har inget liv längre, jag kan ju inte göra nånting! 

I år har jag gjort två helt andra operationer i ena foten, först en knöl sen gick hälsenan av, jag går fortfarande gipsad. Jag har pratat med läkaren om det andra fotproblemet men blir inte riktigt tagen på allvar, eftersom jag haft andra problem tror dom att det beror på det. 

Så jag har börjat Googla lite själv om detta och hittat några olika saker, tex att det skulle kunna vara fibromyalgi. Jag är överviktig och har superdålig kondis och är ganska stel för jag tränar ju inte och rör mej inte så mycket pga av fötterna och konditionen, så visst måste jag säga att jag har ont lite här och var i leder och muskler, men det har jag trott beror på att jag är i så dålig form. Eller kan det vara fibromyalgi? Jag vet inte hur det känns och brukar vara. Kanske ska fråga om en sån utredning, men tänkte jag kunde höra lite här först om ni känner igen detta med värk i fötterna. Det är inte bara värk utan det bränner också, framförallt på kvällar, och det bränner så jag verkligen tror det brinner i skor/strumpor på mej! Ofta räcker det inte med att sätta sej, jag måste ta av skor också innan det blir bättre. Så jag tänker att minsta lilla tryck på fötterna påverkar mej.

Nån som känner igen detta?

Anmäl
2015-08-09 19:13 #1 av: Mia-45

Hej på dej

Jag hade med hälsporre (har än) och köpte med svindyra skor och inlägg som inte alls hjälper. 
Jag läste vidare om det och läste att hälsporre kan vara början till reumatisk värk/fibro. 
Min värk i fötterna ändrade sej. Både i intensitet och plats. Jag började få ont ovanpå istället för så mycket under. 
Har fortfarande ont i fötterna men på ett annat vis än när jag blev diagnostiserad med häslporre. 
Tycker verkligen du ska ta upp detta med din läkare. 

Lycka till. Blomma

Anmäl
2015-08-09 23:59 #2 av: Mamitaz

Tack! Ja hälsporre känns ju mera som en nästan skärande känsla under hälen, mest på morron eller när man suttit länge. Den här känslan är mera en värk som kommer efter ett tag, dock ganska kort tid nu. Ungefär som man gått på stan i 7 timmar typ, fast man bara gått 100 meter. Det tråkiga är att läkarna inte riktigt lyssnar på vad jag säger om detta, att jag haft det länge och hur det känns etc. Dom blandar ihop det med andra fotproblem jag har och tror allt blir bra nu när jag opererat foten. Men  så är det inte. Jag vill ha en fortsatt utredning, och tänkte kanske börja med att få en fibromyalgiutredning.

Anmäl
2015-08-10 07:51 #3 av: Mia-45

#2 Ja precis så är det som en skärande känsla. Medans detta nu är mer värk. 

Ge dej inte utan tjata på de. Be de att remittera dej till Reumatologen. 

Anmäl
2015-09-02 18:14 #4 av: [ellinea]

Jag står i kö hos ortopeden, skulle ha opererat foten för 3 år sedan men vägrat, trodde jag naiv att det skulle gå över. Lagt tusentals kronor i skor och olika inlägg och smärtsalvor, men idag inget hjälper.Situationen har försämrats så mkt att eft 50 m gående det gör ont så jag vill krylla på marken. Men nu är bestämd genomföra operationen, ibland känns som själv vill ta en yxa och kappa av framfoten pga smärta.

Mitt råd vänta inte för länge, allt bara försämras.

Mvh elineea

Anmäl
2015-09-15 00:02 #5 av: [LoveUnite]1

Känner igen mig, har fått diagnos hälsporre, plattfot, inflammation.

Har problem med rygg o fötter.
Får värk i fötterna de bara nuddar något och stå/gå i 3-5 min e allt som behövs tills d värker så jag måste stå enbent lr sitta. Stela åxå.

Min sjukgymnast börjar misstänka mjukdelsreumatism på mig.

Läkarna ör till ingen hjälp för mig so far.

Anmäl
2015-09-15 17:58 #6 av: Natasha68

När kommer sjukvården att ta oss på allvar? När kommer dem att FATTA ATT det finns en sjukdom som heter FIBROMYALGI??? 

jag blev så upprörd och ledsen varje gång när jag läser inlägg ,,,Nästan ingen av oss fick en konkret bra hjälp! Jag själv fick inte ens diagnos.

Läkaren sa bara att han håller med sjukgymnasten och eftersom alla mina blodprov är ok..så måste det vara fibro. jag frågade vad ska jag göra med min fibro? Fick råd" Lev som vanligt!" och rör på dig!!!

Kram!

Anmäl
2015-09-15 18:18 #7 av: Mia-45

"Lev som vanligt"???Funderar
Jo just det ja. De fattar inte att man inte kan leva som man gjort innan, oftast. 
Det krävs ett nytt tankesätt.

Som överläkaren sa som jag var hos: "Du kan göra allt du gjort innan"
Visst...säääkert!!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.