Behandling och medicin

Receptfri smärtlindring + ett tips

2015-02-06 16:50 #0 av: [JeanetteK]

Hjälp mig reda upp detta i mitt huvud... Min läkare anser inte att jag ska äta annat än receptfria värktabletter för enligt henne hjälper inte värktabletter mot fibrovärk... Hur som helst, alvedon funkar dåligt - lite bättre i kombination med Ipren. Nu senast fick jag tipset att testa diklofenak tillsammans med panodil. Jag tycker att det funkar något bättre. Det tar ett tag innan de hjälper men effekten sitter kvar något längre i stället. Om jag förstått det rätt så innehåller panodil och alvedon ungefär samma sak? Men diklofenak innehåller inte samma som ipren? Är diklofenak en tredje variant alltså? Har svårt att reda ut detta för mig själv. 

Om jag skulle lyckas få igenom att få något starkare än de receptfria alternativen, vad råder ni mig då att be om? Vad funkar bäst för er? Är i ett skov just nu och jag får nästan panik när värken inte ger med sig.

Arbetsterapeuten är inte nöjd med mina händer. Dom sväller och värker. Hon tror att jag har artros i tumlederna. Senaste veckan har jag på hennes inrådan tagit av mig ringarna på nätterna, smörjt och masserat händerna ordentligt innan jag gått och lagt mig och slutligen har jag sovit med vantar på. Det med vantarna är inte på hennes inrådan dock. Där fick jag tips att prova back on track av en kompis. Jag måste säga att mina händer känns mindre värkiga på morgonen. Vilket av dessa saker som funkar eller om det är kombinationen vet jag inte, men jag tänkte i alla fall berätta om detta! Händerna är fortfarande svullna och korviga men mindre bultande och något mindre onda. 

Lååångt inlägg.... 

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-06 17:17 #1 av: flocken

Ursäkta men vilken läkare, Självklart hjälper starkare mediciner.

Jag äter panodil forte 1g, tramadol 50 mg & orudis retard på morgonen. Orudis är för kroniska inflammationer. Den klarar jag mig inte utan. Utan den ligger jag ner.

Tramadol (morfin) blockerar nerverna från smärtan till hjärnan. Har en bekant som bla har fibro & sen hon fick tramadol är hon som natt & dag.

Diklofenak är bara skit enligt mig ;) Fingrarna ser väl alltid ut som prinskorvar :/ Jag brukar få små knölar på ovansidan av händerna som mannen får massera bort.

Sajtvärd rexkanin & fibromyalgi Driver Djurflockens hunddagis. Litet hunddagis i hemmiljö. www.djurflocken.se / vh Mette
Anmäl
2015-02-06 17:48 #2 av: vallhund

Alvedon o Panodil är samma sak , dvs Paracetamol, ämnet finns även i Panocod o Citodon, de två senare är receptbelagda pga att de innehåller kodein som kroppen omvandlar till kroppseget morfin, sk endomorfin. Mycket vanebildande. Paracetamol får aldrig överdoseras o absolut inte kombineras med alkohol. Ämnet i sig är levertoxiskt o tillsammans med alkohol ännu farligare för levern. Borde faktiskt inte vara receptfritt eftersom det kan tolkas som att det inte är speciellt farligt.

Ingen död man ens önskar sin värsta fiende!

Treo, Bamyl o Magnecyl etc innehåller Acetylsalicylsyra, ämnet i sig är smärtstillande o febernedsättande, ett av våra äldsta mediciner som förr utvanns ur barken på pilbarksträd. Bamyl osv tillhör gruppen NSAID, de är blodförtunnande o skall användas väldigt försiktigt om man har lätt för att få näsblod eller blödande magsår.

Övriga NSAID preparat är Ipren o Diklofenak/Voltaren. Ibuprofen/Diklofenak   får aldrig kombineras med andra NSAID preparat utan smärtläkares uttryckliga ordination.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-02-06 21:37 #3 av: [JeanetteK]

#1 När jag sa att en vän till mig äter citodon mot fibrovärk och tycker att det hjälper sa läkaren att det var för att hon hade abstinens i så fall. För inga värktabletter hjälper mot fibrovärk....

Samtidigt vill jag ju inte bli beroende så jag är lite glad att hon inte skriver ut vad som helst hur som helst. Men jag tror jag måste tjata på henne nu för jag står inte riktigt ut att ha det så här.

#2 Tack för bra förklaring! Perfekt, nu fattar jag hur det ligger till.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-07 03:25 #4 av: vallhund

#3 Intressant att det blev läsligt o begripligt trots stav o syftningsfel.

#2 Tramadol=Tradolan=Tiparol=Nobligan är inte samma som Morfin, det är ett syntetiskt morfinderivat. Det är dessutom mycket beroendeframkallande.
Orudis är ett NSAID preparat, dvs tillhör samma kategori som Bamyl/Treo/Magnesyl, Diklofenak/Voltaren.

Alla våra kroppar är individuella o reagerar olika på olika läkemedel trots att de kanske innehåller samma verksamma ämne. Tex så kan en person som äter 10 mg oxascand x 3 få abstinens när man byter ut 3x10 mot 5+5 x 3. Detta beroende på kroppens vana vid övriga kemikalier i tabletterna, sk bindningsmedel.

För ett antal år sedan blev jag diagnostiserad med Psoriasisartrit. Jag kunde bara få i mig mat med sked, mat som inte behövde tuggas, käkarna var typ låsta. Blev utredd kors o tvärs av Reumatolog. Resultat    = Voltaren 50 mg x 3 + Tradolan 100 mg x 4.

Enda upplevda nackdelen var att jag hade svårt att hålla mig vaken när jag körde på motorvägen mellan Stockholm o Norrköpig. Smärtan i käkarna påverkades inte.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-02-07 10:50 #5 av: tlover

Det är ingen värktablett men det kan hjälpa mot värk, har du testat meditation? Det kostar ju inget att testa iallafall (min man kan endast ha en fungerande vardag tack vare att han mediterar minst en gång/dag, vanligtvis två. Han har inte diagnosen fibro men han har i princip alla symptom).

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-02-07 11:16 #6 av: [JeanetteK]

#4 Att få det uppspecat på det här sättet underlättar verkligen. Helst när man har en hjärna som går på sparlåga och inte kan läsa så mycket text för tillfället. 

#5 Ja, jag kör mindfullness och det funkar ganska bra. Framför allt gör det att man kan slappna av och det påverkar ju värken. Kommer ur det i perioder tyvärr, men det är toppen, så tack för påminnelsen! Glad

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-02-10 11:24 #7 av: Rita-S

För min del är det citodon jag tar när jag känner jag måste ta något stärkare, den tycker jag fungerar hyfsat. Inte så att jag nödvändigvis blir värkfri, men jag får inte så mycket bivärkningar av den. 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2015-05-17 01:04 #8 av: IaAbrg

#4 Vallhund - jag har morfinplåster (Norspan) mot ryggsmärta. Upplever inte att det hjälper mot min fibrosmärta. Skulle jag påverkas annorlunda av Tramadol tror du?
(Jag frågar dig för du verkar insatt. :) )

Anmäl
2015-05-17 08:38 #9 av: Mia-45

Gabapentin. 
Det är egentligen läkemedel emot epilepsi. Men eftersom det är muskelavslappnande så hjälper denna medicinen mej iallafall.  Men inte emot ledvärken tyvärr. Men mina ben är bättre och även ena skinkan där jag hade kramper i musklerna. Dämpar även värken i rygg och nacke en del, Inte fullt ut men jag kan leva med det. 
Be din läkare ta och kolla det. 

Anmäl
2015-05-17 10:35 #10 av: vallhund

#8 Jag vet inte, att prova skadar inte. Många mediciner finns i provapå förpackning, typ 10 - 20 tabletter. Prata med din smärtläkare, hen kan även förklara vilka preparat du kan kombinera o hur, annars kan farmaceuter på apoteket gå igenom det med dig.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Kennel o Psykologi.

 
Anmäl
2015-05-17 12:05 #11 av: [JeanetteK]

#9 Gabapentin vill hon inte skriva ut pga de bieffekter de har, bla yrsel. Har fått starkare alvedon utskrivet nu samt starkare naproxen. Jag tycker det funkar rätt bra. Effekten håller i sig längre vilket känns bra.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2015-05-17 12:09 #12 av: Mia-45

#11

Ja jag har ju yrsel i vanliga fall med såGalen...så jag känner inte om det är en biverkning på mej eller inte. 

Det värsta är att man kan få UVI av de. Fick det men jag vet inte om det berodde på medicinen. Höll uppe ett tag med den men börjat nu igen så får vi se. 
Det är en del biverkningar på denna medicin..men jag tycker att den funkar bra på mej. Men det är ju så olika. Det som funkar på mej funkar kanske inte på en annan. 
Bra att du fått hjälp iallafall och hoppas att det hjälper dej. Blomma

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.