Smärta och anhöriga

Har en dålig period...

2013-05-10 15:42 #0 av: Emmaliten09

Ja, som rubriken säger. Jag har haft mycket värk, sovit väldigt dåligt och har i nuläget en hel del tryck på mig vad jag ska prestera. Detta verkar få min kropp att låsa sig helt och bara "stänga av" i den bemärkelse att jag blir för trött för mitt eget bästa samt att inspirationen är noll...

Behöver lite pepp och idéer hur jag ska lösa det.
Mina vänner bestämde sig tydligen för att stänga ut mig helt när jag fick diagnosen och känner mig rätt ensam och låg.

Håller inte diagnosen hemlig utan vill gärna berätta för att få folk att förstå, samtidigt vill jag inte "tjata" ut vännerna hur jag mår.

"Bra" är sällan bra, men det är lättare...

Anmäl
2013-05-10 22:06 #1 av: Naznaz

Hej!Ler

Jag med jag har en dålig  period just nu. Det kallas för skov, det innebär att sjukdomen har utlöst igen sedan dämpar sig igen med anti inflamatorisk medicin (vet inte vilka mediciner du har). 

Att vänner och bekanta tar avstånd från digArgja det är vanligt.Man måste leva med det, vänner är vänner i nöd och lust, men inte i dessa dagar.

Allting går  bra jag lovar dig bara ha tålamod och lita på dig själv på ditt inre. Ta ut din energi du har det inom dig du kommer att hitta den igen.

Mvh

Naz

Anmäl
2013-05-10 23:41 #2 av: Ladydragon

#1 ett litet påpekande Fibromyalgi går inte i skov och det är ingen inflammatorisk sjukdom 

däremot så reagerar vi med Fibro mycket på vädret och våren är min absoluta sämsta tid då vädret svänger så mycket mellan varmt/kallt reng/solsken 

Anmäl
2013-05-11 05:39 #3 av: Emmaliten09

Jämfört med i vintras så är jag "bra", men värken släpper inte. Innan har jag kunnat leva nästan obehindrat på sommaren, minns inte att jag haft såhär ont så länge innan... :-(

Ska tillbaka till läkaren den 27:e, kommer då be om sjukskrivning över sommaren. Behöver komma igång med sjukgymnastik och lära känna min kropp på nytt. Jag studerar nu, känner att jag inte klarar av att arbeta i nuläget...

Anmäl
2013-05-11 12:26 #4 av: MiaaiM

#2 Vart har du fått att Fibromyalgi inte går i skov? Enligt Fibromyalgiförbundet så går det i skov. För mig går det i skov. Skulle vara intressant att få källa på det bara.

Enligt den senaste forskningen så har vi med Fibromyalgi en inflammation i det centrala nervsystemet. Antiinflammatorisk medicin kan dock inte komma igenom hjärnbarriären och därav inte ta itu med den så att säga.

Emmaliten09: Jag måste säga att det är trist att läsa om dina "vänner". Jag har också tappat några vänner, men om de inte tycker att jag "duger" på grund av att jag fått en sjukdom, så var de aldrig riktiga vänner till att börja med!

Jag hoppas att det vänder för dig snart och att du får må bättre! Skickar en kram! Kramas

Anmäl
2013-05-11 19:39 #5 av: Emmaliten09

MiaaiM: Tack! :-)
Ja, jag vet att de inte var vänner från början. Men en av dem har jag känt i 30 år och den andre i 12 år. De har varit med genom förhållanden, bröllop, graviditet och skilsmässa. Trodde jag visste att jag hade dem hos mig och det gör ont.
"Nyare" vänner är de som stannat. Tack o liv att nån har gjort det iaf. Men däremot är jag livrädd att prata om min sjukdom då jag är rädd för att även de ska tröttna och dra.

Anmäl
2013-05-11 19:52 #6 av: MiaaiM

Jag tror att det viktiga är att man är ärlig med hur man mår. Med mina vänner som finns kvar kan jag säga att jag har en dålig dag. Sedan är jag noga med att lyssna lika mycket på mina vänner och deras problem som de lyssnar på mig. Däremot pratar jag inte riktigt om allt vad gäller min sjukdom, de behoven tar jag hellre ut ex. här med människor som vet hur det är. :)


 

Anmäl
2013-05-11 21:29 #7 av: Ladydragon

#4 länka gärna var du har läst om att Fibro går i skov? 

skov brukar man främst prata om när det gäller autoimmuna sjukdomar som Reumatism Psoriasis m.m  och då är ett skov en försämring i sjukdomen som syns på prover och märks på kroppen svullnad utslag m.m  detta är allvarligt och då krävs det ibland byte av medicin eller höja medicinen och att man noga håller koll på förloppet 

så fungerar inte Fibromyalgi utan visst kan man bli sämre men man kan oxå bli bättre och det syns inte på prover och det märks inte på kroppen...visst man kan ha mer ot m.m men det blir inga bestående skador av det 
detta är inget allvarligt utan man får bara ha tålamod och vänta ut det....

jag har levt med både Reumtatism och Nu Fibromyalgi därför reagerar på jag på uttrycket skov.....
min son har dessutom Psoriasis 

Anmäl
2013-05-11 21:32 #8 av: Ladydragon

http://fibromyalgi.ifokus.se/discussions/4d713c19b9cb462239053b16-fibro-gar-inte-i-skov 

hittade en gammal tråd läs gärna dem oxå 

Anmäl
2013-05-11 21:55 #9 av: MiaaiM

#7  Min pappa har psoriasis artrit och mamma fibromyalgi och båda har pratat i uttryck om skov. Min läkare pratar i temer om skov. Man kan prata om skov vad gäller smärtan och det måste absolut inte synas i prover för att man ska få använda det ordet!

Så här definieras ordet enligt Svenska akademins ordlista: "Skov är en tillfällig försämring av sjukdomsförloppet , eller en kraftig stegring av ett mer konstant men cykliskt sjukdomstillstånd. Skov förekommer vid till exempel, multipel skleros (MS), bipolär sjukdom , kronisk depression och schizofreni"

 

Här har du några länkar där de använder ordet skov i samband med fibromyalgi:

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/566/1/

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F412

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/255/1/ (längst ner i listan)

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F254

http://www.fibromyalgi.se/1.0.1.0/96/1/?item=art_art-s1%2F239

Anmäl
2013-05-13 09:24 #10 av: JonnaCecilia

Åh, jag hade tänkt skriva ett liknande inlägg, undrade varför jag helt plötsligt var sämre utan att ha tagit ut mig. Har så ont i mina händer, framförallt fingrarna, att det är svårt att skriva det här, men ville bara säga att det är skönt att få någon sorts förklaring. Tyckte samma sak när jag fick diagnosen, äntligen fick jag en förklaring till varför jag mår som jag mår, ett namn på det, inte bara "mystisk sak som gör att jag känner mig överkörd av en buss och jättetrött."
Kramar på er allihopa, vi fortsätter kämpa!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.