Övrigt om och med smärta

Smärta Saroten Biverkningar

2013-05-01 16:46 #0 av: LiJoLo

Hej! Jag har egentligen inte fibro utan flera olika reumatiska sjukdomar och förslitningsskador, men jag såg att det skrivits endel om mediciner jag har och haft mot värk här så jag tänkte endock fråga här då...

Jag har sedan några månader fruktansvärda smärtor i ryggslutet och klarar inte längre att ta hand om mig själv... Dessa smärtor har jag haft förr men aldrig så här svårt och ihållande... nu blir det konstant enbart värre.

Så då ska (som jag läst andra också skrivit) Saroten vara en "mirakelmedicin", men då jag har flera mediciner och sjukdomsproblematik som till 90% går stick i stäv med Saroten (interaktioner och biverkningar enligt läkarfass) så har jag vägrat att ens prova den "svaga-svaga dosen som inte ger biverkningar" (som dom säger).

Jag vet  inte riktigt vad jag tänkte fråga, men är ju desperat... Vad jag vet är att jag blir smärtfri av ryggbedövning... men det går ju inte och att det som fungerar någonlunda är opiater. Enligt läkemedelsverket så är det 5 läkemedelsgrupper som används vid neuropatisksmärta och jag har haft kombinationer av alla dessa med maxdos då det varit möjligt utan acceptabelt svar mot smärtan. Det är endast den tricykliska antidepp. typen (tex Saroten) och de starkaste opiaterna (tex. morfin, metadon osv.) jag inte haft. Men trots att man vet att tex morfin skulle fungera utan biverkningar eller interaktioner och med hyfsat resultat mot smärtorna så anses det för farligt (alltså beroendeframkallande)... Jag har inget förflutet med beroende annat än nikotin och inte heller i släkten finns sådant! Men trots detta är min livskvalite inte tillräckligt för att låta mig få ta ansvar för intag av medicin som skulle hjälpa mig till ett drägligt liv...

Alltså, vad gör man? Hur får man hjälp? Är 35år och vill inte vara sängliggande med hemtjänst...jag tycker dom är grymma! En läkare sa dessutom att om jag inte tar Saroten så får jag skylla mig själv... 

Anmäl
2013-05-01 18:55 #1 av: mongu

Får jag fråga varför du inte vill testa med Saroten? För om jag fattar dig rätt har du inte provat den alls?

Det är som regel en liten dos man får när det gäller smärtbehandling och det är väl beprövat att det verkligen hjälper många. Säkert inte alla för såna undermedel finns inte då vi som människor är olika.

Det är långt ifrån säkert att det hjälper dig fullt ut men när jag lever med långvariga smärtproblem så brukar även den minsta lilla lindring vara guld värd.

Så tänk över och se om du i alla fall inte ska ge det en chans.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2013-05-01 19:45 #2 av: Malinsson

Jag tog Tryptizol förut, motsvarande till Saroten. Jag tyckte den var bra men jag äter dock annat och i kombinationer med de läkemedlen så var det bäst att sluta. Jag och smärtkliniken diskuterar dock att sätta ut t ex Cymbalta och gå över till Saroten så småningom.

Jag är mycket biverkningskänslig men märkte faktiskt inget av Tryptizolen, dock lite mer värk när jag satte ut den. Tog den till kvällen.

Alla reagerar olika, så är det ju. Jag hoppas att du hittar något som hjälper, Saroten eller annat.

Anmäl
2013-05-01 21:08 #3 av: LiJoLo

Jo, jag skrev "Så då ska (som jag läst andra också skrivit) Saroten vara en "mirakelmedicin", men då jag har flera mediciner och sjukdomsproblematik som till 90% går stick i stäv med Saroten (interaktioner och biverkningar enligt läkarfass) så har jag vägrat att ens prova den "svaga-svaga dosen som inte ger biverkningar" (som dom säger)."

Alltså nästan hela texten om läkemedlet beskriver mediciner jag måste fortsätta ta men som man inte skall kombinera med Saroten och sjukdomstillstånd som gör Saroten till olämpligt läkemedel tex  eventuella biverkningar som jag redan medicinerar mot.

 Det handlar inte bara om obehagliga biverkningar utan det är helt enkelt för mycket som talar för att just den medicinen är rent farlig för mig att ta...så även om det är en väldigt låg dos man tar så kan jag inte begripa varför jag ska riskera livshotande tillstånd när jag vet att opiater fungerar och att jag tål det! 

Jag har väl kanske en förskräckligt rörig journal med alla problem och alla mediciner hit å dit, men när jag förklarar för dom borde det ju bli lite lättare att upptäcka dessa delar i journalen så dom själva ser, för jag vill inte tro att dom skulle ordinera medicinen om dom såg riskerna.... 

Har letat efter nåt privat, men.antingen så tar dom bara patienter i det eller det området eller så kan dom inte ta fler patienter osv... Man är så maktlös... 

Anmäl
2013-05-01 21:51 #4 av: mongu

Men har din läkare kännedom om alla saker du varit med om vad gäller sjukdomar osv och vilka andra läkemedel du har?

Sen är det ofta så att mediciner kan ordineras även om det när man som lekman läser bipacksedel och FASS tycker det verkar helt ohållbart men om läkaren har bedömt att detta kommer att kunna ge en vinst för patienten är det ändå ett alternativ. 

Då förutsatt att läkaren har alla fakta angående sjukdomar och mediciner man tar.

Det är aldrig lätt detta med ordinationer och vad man kan eller inte kan äta. Det enda man kan göra själv är att försöka få en läkare man känner är kunnig och som man kan lita på.

Smärta är bland det svåraste att hantera och jag hoppas att du ska få möjlighet att bli smärtlindrad så gott det går.Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2013-05-02 02:39 #5 av: LiJoLo

Varför dessa bortförklaringar? Varför ett ensidigt antagande om att jag har fel och inte förstår? Ingen vore väl gladare än jag om jag skulle ha en hygglig chans att bli bättre av medicinen (inte sämre)!!! 

Jösses, har jobbat hela hösten och vintern med olika immunsuppressiva läkemedel och cytostatika, men får bara allergiska reaktioner och andra biverkningar så jag måste läggas in igen. Alla försök att sänka kortisonet har även det gått åt skogen och jag måste läggas in. Nu funkar det turligt nog bra med Methotrexate! Jag har problem med lederna, blodkärlen "försvinner"/går sönder, inflammationer i muskler och nerver, hjärtat har olika "tok" för sig (med medvetslöshet och fallskador i värsta fall), störningar och brist på natrium/kalium, magnesium, järn mm, ständigt blodbrist i olika grad (HB ligger mellan 67 och 111, bättre blir det inte), överproduktion av eosinofiler pga störningar i benmärgen, huden går sönder och läker inte på många månader trots stygn (har sår från i somras kvar), förtätningar i lungorna så jag inte får i mig syre (vilket åstadkommer förändringar i hjärtmuskeln), tillfälliga förlamningar i armar och ben, inflammation i tarmarna, födoämnesöverkänslighet osv. Jag är inte rädd för biverkningar generellt, men jag vill inte ha mer värk (för norspan och kodein måste jag ha för den övriga värken), vill inte ha mer problem med hjärtat (hjärtspecialisten har specifikt sagt att antidepp och Lyrica är olämpligt med tanke på störningarna på hjärtat och därför fick jag sluta med Lyrican) , jag vill heller inte ha serotoninergt syndrom (för fluoxetinet måste jag ha), för att bara nämna några få...

Jag är inte lekman vad gäller läkemedel och inte är det bipacksedlar jag refererar till utan producentens information om sin egen produkt till förskrivaren. Å det är ju faktiskt väldigt svårt att få något vettigt gjort på sjukhuset med läkare, när dom inte finns tillgängliga. Inte ens dom stackars sköterskorna lyckas ju och  dom  hamnar ständigt i kläm mellan patienter och läkare. Man blir ju liggandes en hel vecka i väntan på svar från röntgenläkaren om man inte har väldig tur. Sedan har läkaren som för tillfället har avdelningen den veckan svaren kommer inte en susning om att man öht gjort en röntgen så då går det ytterligare minst ett dygn innan denne tittat på röntgen osv. Bara ett ex. på hur alla jobbar förbi varandra och inte med varandra. Jag är van nu, men det gör det inte mindre eländigt... Jag vet att inte förvänta mig något, men blir endå ledsen, besviken, arg och man känner sig inte värd särskilt mycket. När jag kunde jobba hade ett så ineffektivt arbetssätt varit oacceptabelt!

Jag begriper liksom inte vad man måste göra för att få ett liv man står ut att leva! För som någon i en annan tråd skrev så orkar man ju inte hur mycket elände som helst...

Anmäl
2013-05-02 05:31 #6 av: [Lilla Fröken]

Jag har provat Tryptizol men jag fick fruktansvärda myrkrypningar trots lägsta dos. Jag hoppas att du hittar något som passar dig, det är inte lätt, och du verkar ha det väldigt jobbigt. Själv går jag på citodon för tillfället, tar Tramadol när det är som värst men ska testa Norgesic idag.. Jag behöver något muskelavslappnande.
Önskar dig lycka till!

Anmäl
2013-05-02 08:12 #7 av: [alfy]

Vad är saroten ? Tråkigt du ska må sådar.

Anmäl
2013-05-02 10:24 #8 av: mongu

Om du tagit illa upp av det jag skrev så ber jag om ursäkt. Anledning till att jag skrev om att man som lekman kan misstolka bipacksedlar eller FASS är att det faktiskt är många som läser men inte riktigt ser eller tar informationen på rätt sätt. Så det var mera allmänt.

Men det verkar som du är insatt i detta språk och doseringar och hur det kan ges.

Sen många gånger så går det att kombinera olika läkemedel trots att det enligt FASS bla inte ska gå. För det står också att mediciner många gånger kan ordineras även mot annat än vad som står i FASS.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2013-05-02 16:43 #9 av: LiJoLo

Saroten är en medicin mot depression och bipolärt syndrom av äldre modell...används helst inte längre pga de många och besvärliga biverkningarna. Den används dock i låg dos mot smärta, men är egentligen inte godkänd för behandling mot smärta...

Jo, jag har och har haft mediciner som inte passar jättebra ihop men med Saroten är det så många läkemedel som inte skall tas med Saroten. Och så många eventuella biverkningar som jag redan utan denna medicin har problem med... Så det faktum att den inte är godkänd för behandling av smärta och dessutom endast har mild till måttlig effekt mot smärta gör ju att det bara känns riktigt korkat att ta den just med dom alvarliga konsekvenser det skulle kunna få... Så just det att det finns alternativ som fungerar för mig utan dessa problem, men som läkarna tycker är jobbigt att ordinera...

Jo, jag vet att många inte förstår allt i läkemedelsinfon och det är ju inte konstigt med alla enzymer inblandade i hur kroppen tillgodogör sig olika mediciner och vilka mediciner som då krockar och hur/varför, vad konsekvenserna kan bli osv. och fackuttryck hit å dit... men-men. Tyvärr känner jag ofta att läkarna inte har riktigt koll på detta själva...

Är idag tillbaka på sjukan efter ett dygns "semester"... Och har sett skymten av en å annan läkare till och med!!! Hoppas på mrt imorgon bitti... och kanske "semester" under helgen också... värdelöst att ligga här när inget händer... Har hellre ont hemma än här... har ännu hellre inte ont hemma än här Blinkar Usch och fy...var tvungen att väga mig inför rtg...satans kortison alltså, jag har gått upp 50kg Storgråtersedan jag började med kortisonet för ett år sedan... helt otroligt! Endå har jag nu kunnat sänka dosen till 50 mg tackvare methotrexatet...

Anmäl
2013-05-02 20:32 #10 av: Malinsson

Allt verkar mycket komplicerat och det enda jag kan erbjuda är en mental kram. Kram!

Jag hoppas så att det bättrar sig framöver.

Anmäl
2013-05-03 09:09 #11 av: [alfy]

Tack för ditt svar.Jag hoppas verkligen du kommer må bättre du med styrekramar.

Anmäl
2013-05-03 17:58 #12 av: Maria

Jag äter Saroten sedan några månader tillbaka för min smärta i huvudet.

Jag har inte fibromyalgi.

Jag tycker att det har hjälpt. Jag har fortfarande ont varje dag/natt men smärtan är inte lika intensiv. Jag har tidigare ätit Lyrica men det fungerade inte och jag kombinerar nu med Citodon vid behov.

Har även Ketogan hemma men det funkar inte när jag ska jobba. Jag blir alldeles för dåsig.

Det är så svårt att jämföra med andra för man reagerar så väldigt olika och man har så olika förutsättningar.

/Maria

 

Anmäl
2013-05-05 18:33 #13 av: Mona22

Har saroten ej pga smärtan utan för att det är lite lugnande. Tar till kvällen och får sova lite bättre än tidigare. 

Anmäl
2014-05-21 10:59 #14 av: Hulda5281

Har oxå saroten till natten för att sova bättre men jag jobbar natt så min fundering är hur jag ska göra när jag jobbar natt! Har slutat med dom just pga det!!
Har fenanyl o oxynorm oxå!

Anmäl
2014-05-24 17:19 #15 av: [JeanetteK]

Jag har ätit Saroten ca en månad nu. Jag fick den framför allt för att sova bättre. Jag sover otroligt bra nu och vaknar mycket mindre stel. Från början tyckte jag att det tog bort den värsta värken, men nu är det mesta tillbaka. Dock sover jag fortfarande helt gudomligt skönt och stelheten är fortfarande borta.

Är mycket torr i munnen och magen bråkar en del. Annars har jag inte märkt några biverkningar.

#14 Jag hade inte tagit dom när jag skulle jobba. Kanske du kan ta dom när du kommer hem och ska sova istället? Det borde du kunna fråga din läkare.

Sajtvärdinna på LantdjurHantverk och Återbruk.. 
Medarbetare på Miljonär
Min blogg om livet på Månskensfarmen.

Anmäl
2014-05-24 22:29 #16 av: Nettan4

#14 vet inte hur du reagerar på Saroten men vi försökte trappa upp styrkan och se om det kunde lindra även dagtid å då skulle jag ta 1 på morgonen och 2 på kvällen, kände inte mer trötthet då men muntorrhet som jag inte klarade av där för fick vi minska dosen.

Anmäl
2014-05-25 11:09 #17 av: tindra2

När jag läste om dina symton, såg jag likheter med med den sjukdom jag själv har.
Den heter Ehlers danlos syndrom och förkortas EDS och räknas som en ovanlig sjukdom. Jag tror nog att du själv kan känna igen dina symtom om du går in på deras eller Socialstyrelsens sida googla.
Det är inte många läkare som känner till EDS, själv kom jag i kontakt med Ingemar söderlund på feelgood i helsingborg genom en arbetsförmågebedömning då han sa att jag hade det, fick gå till ytterligare en läkare. Dr Ulf Frejvall för en andra bedömning.
Det tog många år av utredningar innan diagnos. Och min husläkare har fått läsa på för hon kände inte till den. Man gör nu en utredning på min dotter och hennes barnläkare kände till den men skulle läsa på mer.
Gå in och läs och se om det stämmer in.

Anmäl
2014-06-06 19:52 #18 av: Myrrami

Jag äter Saroten och skulle inte vilja vara utan den! Jag har fått justera dosen några gånger för att jag blev torr i munnen men annars har jag klarat mig från biverkningar från den.

Jag har vissa mediciner som inte funkar jätte bra i hop för det blir tungt för magen men jag har fått en annan som kompenserar för det. Jag litar på att min läkare vet vad han gör och vi träffas en gång i halvåret för att gå igenom mina mediciner och se om något behöver justeras.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.