Behandling och medicin

Låsning i bröstryggen

2009-03-09 13:07 #0 av: TjockaBerta

Är det någon annan som har överrörliga leder och som jämt och ständigt har låsningar eller dysfunktioner?

Nu har jag varit tvärlåst i bröstryggen och ju värre det blir desto mera ont får jag i resten av kroppen. Ett tag var det så att om allt funkade som det skulle mådde jag ganska bra.

Jag far runt från den ena behandlaren till den andra och ingen hittar felet. Ibland lyssnar de till hälften på vad jag säger och sen kör de sina rutingrepp i alla fall. Nu senast blev det värre för kiropraktorn tryckte fast låsningen ännu mera.

Som det är nu sitter bröstryggen och revbenen ohjälpligt fast. Det betyder att jag inte kan andas in utan att vrida hela kroppen för att få luft. Det gör jätteont bak på båda armarna, mest höger, när jag andas. Armarna och axlarna känns låsta och är jättesvåra att lyfta. Det känns som om jag jobbar mot ett stort gummiband, om ni förstår.

I morgon har jag tid igen hos en ny kiropraktor. Hoppas verkligen att jag kan få h jälp där.

Om någon har liknade erfarenheter berätta gärna om hur  man kan få hjälp.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-03-09 15:35 #1 av: mongu

Har du varit hos läkare så du har fått bekräftat vad det är som gör att det låser sig.

För mig känns det inte rätt att du går från olika kiropraktorer om det inte hjälper. Skulle nog tycka att du bör få detta röntgat innan nån ger sig på att försöka manipulera låsningen.

Är man inte riktigt klar över vad det beror på kan det göra mera skada än nytta.

Så mitt råd är att du söker läkare och ber om en röntgen på ryggen.

Var rädd om dig!

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-03-10 01:04 #2 av: Birdbone

Japp! Har detta ofta.

Är som värst när jag ligger i sängar som inte är rätt för min kropp.

Hade vattensäng i många år och det var väldigt bra för mej. Nu har

jag en dyr  continentalsäng från Wonderland. Den är skön,men det

går inte att jämföra med vattensängen.

Dessa "låsingar" sitter troligtvis i muskulaturen och då tror jag inte

en kiropraktiker kan göra det så mycket bättre.

Försök röra på dej så mycket som känns bra och håll igång blodcirkulationen(går bra att klappa/slå lite på musklerna om du inte klarar att motionera).

När det gör så pass ont spänner man sej ofta och då blir

blodtillförseln till musklerna ännu sämre,

vilket resulterar i mer värk.

Hoppas du fick lite hjälp.

Anmäl
2009-03-17 18:20 #3 av: [Tassy]

Japp, stämmer utmärkt på mig. Mitt problem bottnar i felställning på fötterna, vilket har gett felaktik hållning och sned muskulatur som i sin tur drar kotorna åt alla håll och kanter typ. Är också väldigt överrörlig.


Anmäl
2009-03-17 19:02 #4 av: TjockaBerta

Nja, när man lyckas "ta loss" bröstryggen, sitter som berg, så är jag ju förhållande vis smärtfri. Jag känner ju direkt om de lyckats eller inte. Det är jobbigt att gå och ha extra ont i onödan.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-03-20 17:04 #5 av: Cissit

Jag har också problem med att det låser sig och hakar upp sig lite här och var. Ibland hoppar det loss av sig själv, det smäller till som tusan och gör ont, men sen känns det skönt. Nu har jag haft någon låsning i bröstbenet ett tag, kan inte böja mig framåt och ta fram armarna (tex för att ta på strumporna eller torka fötterna efter duschen) för då gör det skitont. Nästan varje morgon så smäller det till i bröstbenet när jag reser mig från sängen, önskar att jag hade en bättre säng....

Får nackspärr stup i kvarten också, ingen har kunnat hjälpa mig med mina problem mer än tillfälligt och även det väldigt sällan :/

Anmäl
2009-03-20 19:30 #6 av: Birdbone

Tlocka b..fattade det som att du hade fibro och problem pga den.

Därav mina råd.

Håller med dej om att det är jobbigt att gå omkring och ha extra ont,onödigt dessutom.

 

Anmäl
2009-03-20 19:59 #7 av: Isaksmatte

Oj vad jag känner igen mig! Jag är överrörlig och har fibrodiagnos  och har sprungit hos olika kiropraktiker sedan i tonåren. inget har hjälpt det hoppar fel på en gång. Jag har varit till läkare och berättat att jag har ont och svårt att dra djupa andetag och sist trodde jag faktiskt att jag höll på attt få en hjärtinfarkt och fick åka in akut. Då äntligen var det en läkare där som sa att det kallades Titsies (stavning) syndrom och att det inte gick att göra så mycket åt det läkte ut... Jaha? man blir galen av att alla läkare - sjukfgymnaster osv säger olika... Ont gör det och jobbigt är det ja vet inte om det  hjälper dig nått men du är i allafall inte ensam...

Anmäl
2009-03-23 10:42 #8 av: TjockaBerta

# 7

Tack för tipset. Jag googlade och läste lite. Det är väldigt nära det jag har. Nästan allt i min kropp är inflammerat men jag kan inte få någon läkare att skriva ut anti-inflammatorisk medicin. Det borde ju lindra symptomen.

Måste läsa mera sen. Mycket intressant.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-03-26 12:26 #9 av: TjockaBerta

Har gjort ett nytt försök med en ny kiropraktor och min bröstrygg. Jag tyckte inte att han lyssnade speciellt mycket bättre än de andra jag varit hos men det tyckte nog han själv. Fel av mig! Visst lyssnade han på mig men han brydde sig inte så mycket om vad jag sa.

Hur som helst är det inget fel och det ska göra ont enligt honom. Brosk läcker ut i blodet och orsakar inflammation och så gör det på alla människor löd förklaringen.

När jag vaknade i morse kunde jag inte ligga på rygg för smärtan, hela bröstkorgen är låst och armarna domnar. Varje andetag är en plåga.

Två besök och 720 kr åt skogen.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-03-26 19:36 #10 av: julia61

Detta kommer att låta underligt, men ändå..

 

Jag har haft och har låsningar, upphakningar då och då. Jag testade att stryka på Tigerbalsam på kvällen, det svider och värmer men känns bättre ett tag i alla fall.

 

Har varit hos ostiopat, sjukgymnaster, kiropraktorer osv, men de hittar inte vad som är fel...fibron är det som är fel....

Anmäl
2009-03-27 12:46 #11 av: Cissit

#7 Jag läste lite om titsies(?) och det låter precis som mina problem!

Får ibland jätteömma knölar mellan revbenen också, hemskt är det :/ Jag är också aningens överrörlig, kan det vara det som triggar igång det hela?

Är ju så jobbigt för det är inte bara jobbigt att andas och röra sig utan det triggar ju också igång fibron i övrigt så man får ont ÖVERALLT och känner sig väldigt trött och sliten :/

Anmäl
2009-03-30 12:28 #12 av: TjockaBerta

# 10

I mitt fall har fibron utlösts av långvarig smärta som berott på låsningar/dysfunktioner i lederna. De gånger man lyckats behandla leden har jag blivit praktiskt taget smärtfri. Jag kan faktiskt säga exakt var låsningen sitter och de gånger de lyssnat har det hjälpt med en behandling.

# 11

Visst blir det värre när man inte kan sova för det gör så ont när jag ska ligga i sängen och att andas utan smärta borde vara en mänsklig rättighet.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-03-30 12:35 #13 av: TjockaBerta

Kul! Jag googlade på låsningar i bröskorg och i bröstrygg och fick upp mitt eget inlägg här. Men det som stod i det visste jag ju redan. Hahahaha

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-04-11 16:22 #14 av: TjockaBerta

På tisdag är det dags för ny kiropraktor, en dansk den här gången. De kanske lär sig lyssna i Danmark. Det är så jobbigt när varje andetag smärtar ut i höger axel och arm. Och att behöva ta sats varje gång jag ska andas.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-04-13 20:41 #15 av: Cissit

Hoppas det går bra Berta! Så fort jag blivit kvitt min hemska förkylning ska jag gå till en naprapat och se om de kan hjälpa mig, har haft jätteont och varit låst i bröstbenet länge nu

Anmäl
2009-04-14 14:31 #16 av: TjockaBerta

Gamla kiropraktorn

Efter första besöket med undersökning kände jag att det här är inte bra. Han lyssnar inte. Jag ringde upp före det andra besöket för att be honom med min hjälp ta reda på var problemet egentligen sitter och det lovade han. Vid andra besöket hände just ingenting.

Nu har jag ringt för att säga att jag inte är nöjd för han gjorde ju inte som vi kommit överens om. Då säger han att besök 2 endast är en uppföljning av det första besöket och att man aldrig gör en ny undersökning då.

Varför inte säga det då när vi talas vi i telefonen. Det är ju just det jag ber om och just det som han lovar mig. Detta har kostat mig 720kr till absolut ingen nytta.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-04-15 13:53 #17 av: Cissit

Trist att det brister i informationen Berta :( Min erfarenhet är att det tar ganska många besök innan det börjar märkas någon skillnad, fast jag går till naprapat istället för kiropraktor, tycker det känns mer allsidigt, de kan gå på och mjuka upp musklerna och sånt också.

Hur gick det med nya kiropraktorn? Det var väl igår du skulle dit? Hoppas det löser sig! Själv dras jag fortfarande med svår förkylning så det är ingen mening att boka tid någonstans ännu eftersom de inte brukar behandla en när man är sjuk...

Anmäl
2009-04-15 19:35 #18 av: hellah

Jag har också låsningar, överrörlighet och fibro. Allt som ökar blodcirkulationen är bra för mej: varma duschar, Tempurmadrass, Tai Chi, Qi gong. Men det bästa är FMT-sjukgymnastik. Sen min sjukgymnast lärde sig den metoden så behöver jag inte gå dit alls lika ofta. Låsningarna blir inte lika hårda, och i höften har de upphört helt. Jag får inte heller lika fibro-ont som efter andra sjukgymnastiska metoder.

Här kan ni läsa mer, och även hitta de sjukgymnaster som gått kurser.

http://neurodynamik.se/fmt.asp

Anmäl
2009-04-15 19:59 #19 av: Cissit

Vad spännande. Har aldrig hört talas om FMT, däremot så blev jag rekommenderad OMT från en sjukgymnast som undersökte mig i samband med försäkringskassans arbetsförmågeutredning av mig. Har ännu inte tagit mig iväg till någon sådan, hittade en som låg väldigt nära mig men när jag kontaktade henne så skulle hon gå i pension om ett par veckor och tog inte emot nya patienter :/

OMT verkar vara ganska likt naprapati.

Verkar ju bra att det inte triggar igång fibron lika mkt, det är ju ett stort problem annars, man kan liksom inte gå på så hårt som egentligen skulle behövas för då bli man dödsdålig...

Anmäl
2009-04-15 20:26 #20 av: hellah

För mig så funkade vanlig OMT för att ta bort låsningen men den kom snart tillbaka och jag fick JÄTTEONT i ca 4 dagar efteråt. Men Fmt får jag ont ca 1 dag, och att det hjälper på sikt. Jag undrar om det inte är så att FMT är en undergrupp till OMT (ortopedisk manuell terapi)? Men OMT-sjukgymnasten måste alltså ha särskild vidareutbildning i FMT.

Det kanske finns nån på din ort, som är ansluten till landstinget?

Anmäl
2009-04-15 20:34 #21 av: Cissit

Aha.

Jag kollade lite på listan och det verkar vara Sollentuna eller Tensta som är närmast(bor i Akalla), men det står ju inget ifall de är landstingsanslutna eller inte. Har så svårt med resorna så jag orkar inte ta mig iväg någon längre bit :/

Men det skulle nog vara bra att få hjälp, dras ju med ständigt återkommande nackspärrar också, hur jobbigt som helst (har en just nu, fy bubblan)

Anmäl
2009-04-15 21:41 #22 av: TjockaBerta

Jo tack för frågan. Jag var där igår hos den nye. Ansluten till FK så jag kan gå så många gånger som behövs. Han lyssnade noga och verkade ta mig på allvar. Han sa att han hittade mycket som var fel och började behandla en del. Idag är det liiite lättare med andningen och jag är lite mörbultad men det kändes faktiskt bra med honom. Inte överdrivet glättig.

Jag ska läsa på om FMT. Har inte hört om det tidigare. Däremot trodde jag att de flesta sjukgymnaster var OMT-utbildade. Det finns en i Vällingby tex men du hittar säkert lätt flera runt dig. Jag gick i Sollentuna ett tag också.

 

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-04-16 00:42 #23 av: Cissit

Vad skönt att det verkar bra med den nye! Hoppas det blir bra i längden också!

Jag har inte träffat någon OMT-utbildad sjukgymnast hitills faktiskt och han som tipsade mig om det sa att det var lite ont om dem och att man säkert skulle få åka in till stan. Men jag ska kika på det, Sollentuna är ju inte så fasligt långt bort, förutsatt att jag kan ha bilen eller kan få skjuts. Helst ska de ju vara landstingsanslutna också, man blir ju inte direkt rik av att vara "sjukpensionär" :P

Anmäl
2009-04-16 12:49 #24 av: hellah

Cissit: Nej, ev anslutning måste man kolla hos landstinget (landstingskatalog om ni har sån) eller hos behandlaren.

Anmäl
2009-04-16 13:42 #25 av: TjockaBerta

# 24

Tyvärr är inte den senaste landstingskatalogen där vi bor aktuell. Jag har nyss gått på en nit själv. Jag rekommenderar istället nätet.

Vardguiden.se   den verkar vara bättre uppdaterad

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-04-17 15:06 #26 av: Cissit

Ja, jag brukar alltid kolla på vardguiden. Får kika på det sen!

Tack för tipsen!

Anmäl
2009-07-27 19:07 #27 av: [Myy2000]

Usch, vad jobbig! Jag är också överrörlig i mest hela kroppen, och har också problem med att få låsningar ideligen. För mig har styrketräning gjort underverk. Det är som om den ökade muskelmassan stramat åt ligamenten på något vis, och därigenom håller leder och kotutskott där dom ska vara. Men det går ju inget vidare att träna med en låsning som sitter fast...

Har du provat att rulla ihop en handuk o lägga den under ryggraden i bröstryggsregionen, när du ligger på rygg på golvet? Det kan lätta på spänningarna och ibland glider allt till rätta av sig självt. Men det är viktigt att slappna av och andas djupa andetag.

Jag tror att man blir lite känsligare för manipulationer när man har fibromyalgi. Så att det gäller att hitta lite andra vägar för att på ett mjukare sätt lossa på låsningarna.

Anmäl
2009-07-31 22:31 #28 av: TjockaBerta

Du är klok du. Visst blir det bättre med träning. Jo, jag har även provat med handuk osv men om inte de bästa kiropraktorer klarar av att hjälpa mig kan jag knappast ta loss det själv. Senast var jag hos en sjukgymnast som ärligt nog sa att allt verkade vara fel och att han inte kunde tillräckligt för att hjälpa mig. (Istället för att börja trycka planlöst på min rygg.) Så nu har jag fått en ny öppning för han hänvisade mig vidare till någon han trodde kunde åtminstone ta reda på vad som är fel. Hoppas hoppas.

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2009-07-31 22:51 #29 av: Paddiz

Jag är överrörlig i lederna och jag hade för tjugo år sedan låsningar både här och där. Gick hos en kiropraktor som var helt värdelös men alla pratade så gott om honom så jag fortsatte.

En dag när jag skulle på ett nytt besök så visade det sig att han klämt foten och hans danska kollega skulle hoppa in som ersättare. Det var det bästa som hänt mig. Ja, att kiropraktorn klämde foten. Den danska kiropraktorn var helt underbar - både som knäckare och som person.

Har inte haft låsningar i kroppen sedan jag gick hos honom + att han hjälpte mig att gå ner i vikt - 30 kg. När han sedan åter skulle jobba i Danmark - ja, då följda jag med honom. Jag reste till Köpenhamn var fjortonde dag och hade jag minskat i vikt - fick jag världens skönaste massage. Hade jag ökat - ja, då var det inte så skönt.

Jag hoppas att du TjockaBerta hittar en kiropraktor som kan hjälpa dig. Hade jag vetat var "min" befann sig idag - ja, då hade du fått hans nummer.

/Yvette

Another year over, and we're still together
It's not always easy but McFly's here forever

Anmäl
2009-08-01 16:39 #30 av: TjockaBerta

# 29

Ja, jag tror som du att det är omständigheter som gör att man får hjälp eller inte. Vilken fantastisk människa du träffade. Hoppas min fransman är lika bra som din dansk. Har ingenting emot att åka till Paris var 14nde dag. Hahaha

>>>Malum domesticum<<<

Anmäl
2011-03-19 10:06 #31 av: UlrikaA

Jag har inte fibro, men jag är överrörlig och har också lätt att få låsningar. När det gör som mest ont kör jag en kur med Artrox, som ju egentligen är mot artros, men det verkar smörja lederna så att de slutar låsa sig.

Anmäl
2011-03-19 20:02 #32 av: betag

Bröstryggen kan vara klurigt. Prova följande

1. Stå helt rakt upp med fötterna ihop. För samman handflatorna -greppa fingrarna. För armarna uppåt  långsamt och försök "nå taket". Fortsätt rörelsen bakåt så mycket du kan -det skall riktigt kännas att det "sträcks" . Bakåt rörelsen ger en böj bakåt på bröstet som ofta lossar låsningar.

 

2. Detta praktiserar jag själv. Har ett pvc rör a 15 cm i diameter och ca 1 m långt. Lägg dig ner på rygg. Placera röret i höjd med axlarna. Skjut sakta på med fötterna så att du rullar bakåt "över röret med ryggen" Kan göra lite ont - innan man hittar tekniken.  Rörets diameter ger en fokuserad "böj" på ryggraden när ryggen rullas över röret. Många goa låsningar släpper. Ok-denna övning får provas med försiktighet. Jag har inte fibro -trodde detta efter ett flertal läkarundersökningar MEN mina smätor överallt i kroppen var troligtvis betingade av att jag gick in i väggen fullständigt -är ganska ok nu men det tog två år.

Anmäl
2011-03-19 22:39 #33 av: Ph77

Jag har exakt samma problem med låsningar som du beskriver.
Mina behandlare på smärtkliniken säger att låsningarna för min del beror på oro/anspänning inför något som händer/ska hända som är oroande/stressande för mig. Jag har överrörliga leder samt snedställning i ryggen (scolios).

Det enda som har fått dessa låsningar att försvinna beskriver jag i denna tråd
http://fibromyalgi.ifokus.se/discussions/4d80135dc5c6a74b27000005-tips-pa-alt-behandling-vid-spanda-omma-muskler#4d7123cdb9cb4621410440f9-1

Absolut värt ett försök.
Jag provade med sjukgymnast, muskel-specialist, naprapat, kiropraktor,akupunktur, läkare utan resultat-och trodde jag skulle behöva ha den där låsningen resten av livet. Nu dröjde det "bara" 7 månader innan jag gav min Strain-massör chansen att hjälpa mig och jag var ÖVERLYCKLIG efteråt och vågade inte tro att det var sant på flera dagar. Att jag inte gick dit tidigare irriterar mig fortfarande...

Vet inte vart du bor men jag bor i Södertälje och om du vill kan du få numret.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.