2016-12-19 18:53 #0 av: Ankan76

Delar med mig av lite intressanta saker i månadens Fibromyalginytt.Amerikanska " National Pain Report" har intervjuat en läkare som själv har Fibromyalgi och som forskar på ämnet.

Dr Ginevre Liptan har grundat Frida-centret för Fibromyalgi i Oregon,USA. Hon har skrivit en bok "Figuring out Fibromyalgia".

Dr Liptan drabbades av Fibromyalgi under sin läkarutbildning, hon gick till flera medicinska experter som inte kunde förstå vad det var för fel på henne. Till slut gick hon till en kiropraktor som gav henne diagnosen! Hon bestämde sig då att viga sin karriär åt Fibromyalgi.

Dr Liptan: Jag kände mig totalt sviken av den medicinska vetenskap som jag själv utbildades i att förmedla. Jag ville utbilda andra läkare om den här oförklarliga sjukdomen. Jag kan tala som en läkare och visa dem att Fibromyalgi kan drabba vem som helst.

Dr Liptan forskar på om bindväven är nyckeln till Fibromyalgi. Hon fick själv lindring av myofascial friläggning (massage som frilägger bindväven). Hennes studie (Liptan 2013) visar att myofascial friläggning hjälpte mer än vanlig massage för att lindra fibromyalgisymtom.

Dr Liptans råd till andra läkare:

1. Fibromyalgi är verkligt. Över 6000 studier bekräftar det!

2. Fibromyalgi är vanligt och kan drabba vem som helst! (Till och med läkare)

3. Det finns ingen bot men den är definitivt behandlingsbar