Fibromyalgi

Intressant om Fibromyalgi

2016-03-16 22:47 #0 av: Ankan76

Intressant artikel jag hittat på fibromyalgi.se

https://shar.es/1YbFHf

Anmäl
2016-03-17 00:28 #1 av: lillelull

Ja rubriken stämmer väldigt bra iaf. 
Synd att jag inte alls har någon effekt av motion alls, har gått hos sjukgym i 6 år och simmat och försökt promenera men allt går bara käpp rätt åt h...

Gick  m stegräknare några månader i början av sjukskrivningen  för att försöka komma igång och komma tillbaka till min vanliga vardag och arbete, på mitt jobb stod jag upp och gick hela dagarna så har alltid varit uppe på benen och gått mycket men nu är det total stopp..

Det blev så mycket värre med denna motion..men  jag har även fler sjukdomar än fibro  som spökar, så utreder vidare  i och utreds även en reumatisk sjukdom just nu och väntar på Mr Röntgen, då jag och läkarna misstänker att det är något annat och motionen gör mig bara mer illa än gott Ledsen  Vilket är trist då motionen ska göra mig bättre egentligen..

Helt hopplöst är fast i en sån ond spiral. Får ont av att röra mig  och får ont av att vara still och blir galen av att ligga i sängen fast jag gör de hela dagarna ibland då jag har så ont och sen har jag RLS som gör mig helt galen med myrkryp i hela kroppen när man är stilla men sen ska jag röra mig då så blir det värre, lägger mig sen i sängen och har så ont i rygg och ben att jag knappt ens kan lägga mig på min ändå tryckavlastande madrass och dagarna efter motion är jag som influensa sjuk så då rör jag mig inte på ett par dagar 
Och sen rör jag mig och sen händer samma sak igen. 

Det är så jobbigt att många bara försöker upprepa och pusha på det med motion när jag redan har gett det en riktig ärlig chans ( då menar närstående, vänner och andra som kommer med pekpinnar som inte är insatta i mitt mående och det är skit jobbigt, samt några läkare jag haft tidigare som trodde att jag fejkade min sjukdom) .
DÄREMOT menar jag inte att man inte ska motionera men för mig är det inget som hjälper Storgråter 
HOPPLÖS ?  JA.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-17 06:45 #2 av: Mia-45

Känner med att jag inte klarar av att motionera. Det som går är promenader. 
Går jag på gymmet så blir jag sjuk.
Och jag är trött på de som säger att motionen är viktig. Men om man inte kan då????Funderar Även en del med fibro och annan värk har svårt att förstå detta. 

Jag jobbar ju ibland på gym och där tjatar och tjatar de om hur pass viktigt det är. 
Men de tänker inte på att det finns faktisk de som blir sämre av att gymma. 

Anmäl
2016-03-17 13:49 #3 av: Zadeira

Det jag tror att många tänker är att motion är viktigt, och att med motion så måste man bli svettig, trött och ha kört en timme på gymmet för att det ska räknas.

Men jag träffade en jättebra sjukgymnast på Smärtrehab som talade om hur viktigt det är att man ser motionen i förhållande till personen och personens diagnoser! Att det inte finns någon slags formel för att "den här motionen räknas, men detta gör det inte". Hon gjorde så att jag fick upp ögonen för att det som för friska människor är vardagsmotion kan för oss fibropatienter räknas som ett träningspass och att vad som är motion är väldigt individuellt utefter ens förutsättningar.

Det som många läkare menar men ofta är dåliga på att uttrycka är egentligen att det viktiga är att man inte blir helt stillasittande. Att man inte slutar röra på sig i den mån man kan. Att man ska anpassa sitt rörelsemönster men inte börja undvika att röra på sig. Dvs fortsätta med den form av rörelse som funkar och inte tro att det är farligt att röra på sig. De kallar det motion eller träning, men vad de är ute efter är egentligen rörelse på en fungerande nivå.

Kan man motionera extra så är det jättebra. För mig är min nuvarande motion helt enkelt bara mina hundpromenader. Jag går sällan snabbt, blir sällan svettig osv, ökar inte pulsen direkt men det är den sortens träning jag upplever att min kropp står ut med utan att det ger några negativa bieffekter.


Anmäl
2016-03-17 23:32 #4 av: Ankan76

Ja,jag går också bara hundpromenader nu. Yoga ska ju vara bra men nör på dygnet ska jag göra det? Är just nu inne i en riktigt dålig period:
Går upp,äter frukost,sitter i 2 timmar och väntar på att medicinen ska hjälpa. Plockar lite och så ut med hundarna. Därefter måste jag gå och lägga mig igen,sen kommer jag sällan upp något mer den dagen!
Detta har pågått i 3 veckor nu... Vill så gärna både simma och yoga men hur det ska ske vet jag inte :(

Anmäl
2016-03-18 00:07 #5 av: lillelull

4#Så ser mina dagar också ut just nu och har sett ut så tyvärr i flera månader..SkämsBrustet hjärta  förutom att jag inte går ut  med hundar för jag inte har några då. Så jag går knappt ut men går upp...tar hand om katten och pysslar med hamstern lite och sen lägger jag mig igen.

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-19 23:13 #6 av: Anonym

Kollagen förbättrar ledernas brosk, där orsaken till det onda är. Funderar

http://www.annahallen.se/funkar-gelatin

Anmäl
2016-03-20 01:49 #7 av: lillelull

Hm...Funderar

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-20 19:11 #8 av: Zadeira

#6 Där orsaken till det onda är? Vad menar du med det? Fibro beror inte på ledbrosket....


Anmäl
2016-03-20 23:53 #9 av: lillelull

haha ja precis #8 vad har ledbrosket med fibro att göra var min tanke ocskå

Every lifetime has a little bit of rain 
this is just my rainy  season


Anmäl
2016-03-21 06:02 #10 av: Mia-45

Tänkte så med.

Anmäl
2016-04-02 13:02 #11 av: Kirg

Fick diagnosen 1995 och tog till mig all info som fanns då. Deltog i en studiecirkel, gick på olika föredrag etc. Den teorin jag "köpte" var att det är livets motgångar, trauman och alla övriga negativa händelser man varit med om (självklart) sätter sina spår någonstans. Blir man sjuk och opererad syns ärren på utsidan. De tråkiga händelserna blir man inte opererad för, men ärren finns där ändå. På insidan... och gör ont hela tiden!

Anmäl
2016-04-02 17:55 #12 av: Ankan76

Ja,jag tror min fibro kommer av min utmattningsdepression jag hade 2012-2014. Sen triggades det ytterligare av halsböld som jag hade feb-15 ( blev rejält dålig,fick ligga på sjukhus)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.