Annons:
Etikettfibromyalgi
Läst 21164 ggr
MiaaiM
1/26/13, 1:28 PM

Avhandling kan leda till nya läkemedel

Det är Diana Kadetoff, smärtläkare och nu Medicine Doktor på Karolinska institutet, som har skrivit en avhandling som kommit med ny och spännande information. Det som framkommer i hennes text är att det är en inflammation i centrala nervsystemet som leder till den generella smärtan som vi med Fibromyalgi upplever.

Det doktor Diana Kadetoff har kikat på är något som heter cytokiner, det är förenklat ett protein som fungerar som en signalmolekyl mellan celler och produceras oftast i samband med inflammationer. Hon har forskat om ett speciellt cytokin som kallas för IL-8 genom att ta blodprov och ryggmärgsprov hos patienter med Fibromyalgi, Reumatoid Artrit samt av en kontrollgrupp med människor som inte har någon reumatisk sjukdom i botten.

Det doktor Kadetoff såg var att IL-8 låg mycket högre hos FM-patienterna än hos de friska. Smärtan tros komma av att IL-8 aktiverar något som heter gliaceller som är en nervcell och det ska vara den som förstärker smärta. Det ska alltså enligt henne finnas något avvikande och felaktigt i det centrala nervsystemet hos FM-patienter. Detta borde då innebära att ett blodprov som undersöker dessa cytokiner kan vara till hjälp för att kunna ställa en diagnos i framtiden.

Det finns vissa likheter med patienter som har Reumatoid Artrit. De har i dagsläget biologiska mediciner som ska rikta in sig på avvikande cytokiner. Förhoppningen är att dessa mediciner och de nya kunskaperna ska resultera i liknande läkemedel för oss med Fibromyalgi. Det sker forskning och framsteg som kan innebära att vi i framtiden får en medicin som är anpassad just för oss med denna diagnos.

Vem vet vad som har skett om 10 år. Vi ska inte tappa hoppet, det finns människor som Diana Kadetoff, som kommer att göra skillnad och hjälpa oss i vår dagliga kamp mot denna sjukdom. Vi är inte ensamma.

Fotnot: avhandlingen heter "Implikationer av autonoma nervsystemet och centrala inflammationsparametrar för perception av smärta hos fibromyalgipatienter"

               "Smärtan är människornas store lärare"

    *Diagnostiserad Fibromyalgi*    http://mariaairam.blogg.se

 

Annons:
mongu
1/26/13, 7:18 PM
#1

Bra skrivet tycker jag. Skrattande

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Rita-S
1/26/13, 8:42 PM
#2

bra artikel, MiaaiM :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

MiaaiM
1/26/13, 11:13 PM
#3

Tack så mycket! Vad glad jag blir!  SkämsGlad

               "Smärtan är människornas store lärare"

    *Diagnostiserad Fibromyalgi*    http://mariaairam.blogg.se

 

[Lilla Fröken]
1/27/13, 6:54 AM
#4

Intressant, tack! Cool

Malinsson
1/27/13, 10:40 AM
#5

Jätteintressant, tack =)

FruJag
2/19/13, 5:15 AM
#6

Hoppas hoppas hon knäcker koden! Vore ju fantastiskt för så många! :)

Ocensurerat, ärligt och precis som det är.  FruJag.blogg.se

Annons:
Medicus
3/3/13, 2:05 PM
#7

#0.

Har inte läst avhandlingen.

Har hon bestämt andra interleukiner också eller bara inriktat sig på IL-8 utifrån en hyptes?

Andrew Taylor still
6/27/13, 6:51 PM
#8

Hej! Inflammation är något som är sekundärt, dvs orsaken till inflammationen är det primära och inte inflammationen i sig!! Att äta antiinflammatoriskt löser inte huvudproblematiken, utan dämpar bara symtomet. Att få ner smärtan med minst 50% hos fibril-patienter utan mediciner är oftast inga problem. 

[ reklam borrtagen av en admin ]

santarc
7/2/13, 1:41 PM
#9

Låter så klart fantastiskt Andrew!
Berätta gärna mer.
Forskar/arbetar du med detta?

[Lilla Fröken]
7/2/13, 2:56 PM
#10

#9 Låter som smygreklam :)

Rita-S
7/3/13, 4:13 PM
#11

#8 det är som oftast sant detta med att inflamationen oftast är en bivärkning för oss fibrisar, och att det att knapra antiinflamatorisk inte fixar till det som i sin tur har skapat inflamationen.. 

Jag fick veta av min läkare i Norge att jag kanske kunne uppleva att få inflamationer i muskler och sener pga varaktiga spänningar i muskulaturen ensam om jag hade otur, så jag fick besked att vara lite på vakt mot just detta. Jag har som tur är än inte fått (vad jag vet iaf) nån seninflamation eller inflamation i muskler själv.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Hirit
7/26/13, 5:49 PM
#12

Äntligen,en förklaring vad det är som orsakar fibromyalgi. Då kan det finnas en chans att det kommer ett läkemedel i framtiden som ställer allt till rätta eller åtminstone till bra mycket bättre. 🙂

janpav
10/7/13, 7:01 PM
#13

Jag har fibromyalgi men också kronisk borrelia. Många som har kronisk borrelia har även fått diagnosen fibromyalgi. Jag undrar om inflammationen i centrala nervsystemet kan bero på att det finns borreliabakterier i hjärnan? +o(

Annons:
Upp till toppen
Annons: