Forskning och nyheter

Sömnproblem ger ökad risk för Fibro

2012-05-07 16:20 #0 av: Rita-S

En studie i Norge har hittat en sammanhang mellan sömnstörningar och sömnproblem hos kvinnor och en ökad risk att utveckla fibromyalgi. Artikeln postades på Sience Daily i April 2012.

Tidigare studier har avslöjat att insomnia och sömnstörningar är mycket vanligt för patienter som har fibro, och nu har då vidare forskning avslöjat att personer som än inte har fibro men som har sömnstörningar har större risk att sedan få fibro senare i livet.

Studien avslöjade även att sambandet mellan att ha sömnstörningar och sen utveckla fibro var störst i gruppen av medelåldriga kvinnor, mindre i grupper av yngre kvinnor.

Studien utfördes av Dr Paul Mork och Tom Nilsen på NTNU (Norwegian University of Sience and Technology), och dom valde ut 12.350 kvinnor i ålder 20 och upp som inte uppvisade eller hade fibromyalgi symptom eller diagnos redan.

Vid uppföljningen visade det sig att 327 av dessa kvinnor hade utvecklat fibromyalgi, 2,6% av gruppen. Av dessa var det en risk på 5,41 för kvinnor över 45 år, medans risken låg på 2,98 för kvinnor mellan 20 och 44 år.

Källa: Science daily. (engelsk sida)

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-05-08 10:28 #1 av: Motvikten

Har sett 2 TV program den senaste tiden gällande just sömn- brist/störningar.

Där händer mycket skit i vår kropp och i hjärnan om vi inte får sova ordentligt.

Det är under vår djupsömn som musklerna syresätts och får de mineraler som de måste ha.

Dessutom utsöndrass där olika stress hormon vid störd sömn. Och vi vet ju alla hur illa de är för människor och speciellt oss med kronisk värk.

 

Anmäl
2012-05-10 07:21 #2 av: agneta-43

Ja, och ju sämre vi sover desto mer smärta osv osv i en ond cirkel, är där själv just nu sedan vet inte när. Vaknar varje morgon mellan 2.30 och 3.00 sedan tittar jag på klockan en gång i timmen till jag går upp. Ibland somnar jag om mellan tittarna, men inte alltid och värken bara tilltar Rynkar på näsan

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl
2012-05-14 15:31 #3 av: crikarlshamn

Jag har funderat över om det är min sömn brist som gav fibro eller fibron ger sömn brist...

Kom till slut i fred med min sömnbrist genom att när jag ligger vaken ibland en natt igenom att lugna mig med att "jag vilar i alla fall".

Känner mig lite tröttare dagen efter men det gàr att jobba igenom.  En halv smärtlindrande om/när det börjat gör ont.. Inga tupplurar. Sover "igen" natten efter.

Det fungerar för mig tack och lov.

Anmäl
2012-05-14 16:05 #4 av: agneta-43

Ja, det är frågan Obestämd kom fibron genom sömnbrist eller? Jag har ju genomgåt en del tramumatiska saker vilket också kan starta fibron har jag läst. Så hmmm det är frågan för svårt att sova har jag haft många år före värken satte in också och även före de traumatiska händelserna så...

Känner igen det där, jag brukar också tänka "jag vilar i alla fall" Glad Jag klarar också av jobbet dagen efter, det gäller bara att hålla igång med något så är jag pigg ändå även om jag bara fått 4 timmars dålig sömn. Är jag i min värsta period som nu sover jag trots få timmar lika dåligt nätter igenom. Kan gå veckor innan jag får en natt där jag sover 7 timmar med endast 2-3 uppvakningar och därefter somnar om, de är guld värda och jag tröstar mig med att den natten kommer någon gång igen Glad

Det viktiga för mig är att hitta guldklimpar i vardagen och jag har ju mitt barnbarn som jag ofta träffar och även är barnvakt för då och då. Det bär upp mycket + att jag har ett arbete jag stormtrivs med Glad. Sedan tror jag det är viktigt att landa i att det är så här mitt liv är och hur kan jag göra för att underlätta för mig. Man får inte lyssna så mycket till vad andra tycker utan ta det med en nypa salt och lära av egna erfarenheter. Så gör jag och det fungerar för mig, sedan kan jag ibland bli ledsen för att jag blir hindrad att göra något som jag ville då smärtorna sätter stopp, men då får jag ta tag i det när kroppen tillåter det senare.

Medarbetare på Druid & Shaman 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.