Forskning och nyheter

Fibromyalgi, ME och serotoniner

2012-05-04 11:16 #0 av: Rita-S

Många med Fibromyalgi och ME/Kronisk trötthetssyndrom har problem med upptaket av serotonin, eller producerar för litet av det själv. Hur kan det påverkas? Endast kemisk? Läs mer så får ni lite mer information.

Serotonin och melatonin är nog något ni har hört om förut. "Det ena behövs för att vakna, det andra för att somna" säger man ju som tumregel. Det är en grov överförenkling egentligen då det är mycket mer komplicerat än så, men effekten är faktiskt upplevd på detta vis.

Vi kan uppleva tillfälliga forhöjningar i serotoninproduktionen i kroppen. För en vanligt fungerande människa höjs halterna vid att det blir sommar och mycket sol och man är mer ute, mer avklädd så kroppen njuter soljuset, man kan få en förhöjning när man äter god mat i gott sällskap, eller om man vinner en tävling eller får mycket beröm. Allt detta kan påverka våran produktion.

Många av oss som har fibromyalgi eller ME har problem med våra serotoninhalter, vilket i samband med otaliga andra faktorer påverkar på hur vi mår under vår vakna tid. Och hur vi mår då påverkar ju våran sömn. Allt är en cirkel som går runt och runt, det ena påverkar det andra.

Det finns fler vis man kan påverka produktionen av serotonin i sin egen kropp, och det måste inte nödvändigvis vara kemisk i form av tabletter.

  • Läkemedel
  • Tillskott, naturligt och ekologisk
  • Föda
  • Solljus

Vid läkemedel finns det medikamenter som hämmar hjärnans upptag och utrensning av serotonin, vilket leder till att halterna av serotonin stannar kvar längre än normalt och man då kan "njuta av" effekterna litet mer än man skulle annars. Detta räknas som antidepressiva läkemedel (SSRI eller SNRI preparater), dom tillför inget serotonin själv. Nackdel med dessa är att preparaten tillför då denna funktionen överallt i hela hjärnan. Vissa delar av hjärnan skall vara låg på serotoninhalt och vissa rikare, med dessa preparaterna ökar halterna på alla områden okritisk.

Väljer man påverka med ett mer naturligt kosttilskott finns det rikligt i Johannesört, Rosenrot och även i tillskott som SAM-e och 5-HTP. Dessa tillför mindre mängder naturlig serotonin brevid att stimulera kroppen själv.

SAM-e och 5-HTP bidrar även med viktiga byggstenar så kroppen själv kan bilda mer serotonin samt förbättra sin regulering av ämnet.
Rosenrot och johannesört bidrar båda med naturlig serotonin, man vet redan att Rosenrot är en naturlig SNRI preparat medans det än är mer okänt exakt hur johannesörten fungerar. Av dessa preparat är det Johannesörten som räknas som farligast.

Konsultera alltid din läkare innan du självmedicinerar med preparat man inte känner till fullo hur kommer inverka på din kropp, och synnerligen om du redan tar andra mediciner.

Det är inte forskats så mycket än på hur livsmedel inverkar på produktion och upptag, men det antas att vissa livsmedel på bättre vis kan påverka kroppens produktion av serotonin. Här har man kikat litegrann på kolhydratsrika livsmedel (speciellt strax innan läggdags), livsmedel rik på dom långsamma kolhydraterna, vattenmelon och mörk choklad i små mängder. Vid intag av mat som faller under dessa kategorier höjs serotoninhalten men endast i blodet och påverkar då som ett hormon och inte som ett ämne.

Det mest naturligaa sättet att höja serotoninproduktionen är dock att gå ut i solen. Solen är ju det som påverkar på våran sömn och cykeln sömn - vaken, och solljus synnerligen in genom ögonen stimulerar hjärnan att pösa på med serotonin för att vara vaken. Det kan vara svårt att få en jämn tillgång på sol, väder har ju en viss insigelse emellanåt och det kan vara svårt att få en bra dygnsrytm om man inte får sova bra om natten, men man får prova det bästa man kan. Om så bara att sätta sig i en god trädgårdsstol på terassen eller i trädgården.

Solarium har en viss inverkan den med, men inget kan ersätta solen själv.

Moralen är: Nyttja alla ursäkter du kan hitta för att lämna tvätthögen och sitta i solen! :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-05-04 11:20 #1 av: [Fröken P]

bra info, vilken källa är det?

Anmäl
2012-05-04 11:25 #2 av: Rita-S

Fibromyalgi föreningen postade en översättning av en artiel från About.com :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-05-04 11:26 #3 av: [Fröken P]

#2  ok tack! Glad

Anmäl
2012-05-04 12:34 #4 av: nettis64

Mycket bra info Rita.Glad

Anmäl
2012-05-10 22:16 #5 av: Rita-S

tack Nettis :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2012-05-15 18:42 #6 av: Simson

Jag tog just 5-htp ett tag men det var så svårt att få tag i. Vet någon något bra ställe så hojta till! Vet någon om och vart man kan vända sig för att få detta testat? Har frågat Vårsdcentralen men de beblandar sig inte med annat än alvedon "typ"... Flört

Anmäl