Fibromyalgi

HUR vet jag? Del 2

2007-01-11 21:55 #0 av: Rita-S

Del två i hur man kan ta reda på symptom och annat vid FMS /Inte FMS.

Som ni ser är det några saker vi har gemensamt, ungefär alla av oss har smärta, utmatning och stelhet som framsta symptom.

 

 Vilka är då alla symptomen?

* Smärta, självklart. Den kan va vag, eller stärk, den kan hålla sig ungefär samma plats, eller flytta sig runt. Styrkan i smärtan varierar oftast från dag till dag, men den är nästan aldrig 100% borta. Det är svårt att bevisa smärta då smärta i sig själv inte syns på nåt blodprov, test eller röntgen.

* Neurologiska symptom, så som humörsvängningar, depretioner eller nedstämthet, ångest eller dårliga närver, ändringar i sensitiviteten i dom 5 sinnen, många blir kjänsliga för alkohol, man kan få synsstörningar, problem med djupdsynet, avståndsbedömning, balancen, bli yr eller kjänna det som man är lång/kort-synt. Alt detta kan variera från dag till dag. Något av detta har blivit dokumenterat vid ökat/minskat blodflöde till hjärnan, synlig på röntgen och hjärnundersökningar, men inte på alla med FMS.

* Vegetativa symptom, detta kan va störningar i hjärtrytmen och andningsrytmen, man får ofta problem med magen som tex smärta, svällning, mycket gas, hård eller lös mage lite om varann, smärtsam och hyppig urinering förekommer ofta tilsammans med illeluktande urin utan att man kan påvisa katarr eller urinvägsinfektion.

Många kan få problem med domningar, stickningar i armar och ben, kanske även på stora fälter på rästen av kroppen, eller man får raka motsatsen, att det kjänns som man får små elektriska stöter i kroppsområder/hudområder. Kramper i armar/ben, såkallade "Restless Legs", Okänslighet i armar/ben, kjänsla av att ha uppsvulmade kroppsdelar, mensturationssmärta och blödningar kan öka kraftigt, PMS kan även uppstå utan att man haft det innan, varmevällingar, kylvällingar. Alt detta som med allt annat innan FMS: Varierande i styrka, tilstedevaro från dag till dag och pasient till pasient.

* Andra problem: ömhet i hud, sänsitivitet för press som kan göra det svårt att tex ha ett bälte på en byxa, ökat mängd blåmärken av mindre tryck/slag enn innan, svårighet att sitta/ligga still, nattlig svettning eller frossa, minskat sexlust eller smärta vid sex, hår och naglar växer trögare och blir sköra.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-01-11 21:57 #1 av: Rita-S

Okej, detta va en dryg bit att svälga för er alla, och ni har stort tålamod som har läst allt detta. Men, dess mer du kjänner igjen dig i detta över, dess större orsak för att tala med din läkare. Kom i håg: Det finns förmodligen flera dussin olika sjukdommer som delar en eller fler av dessa symptom med FMS, att du kjänner igjen dig på övernämta symptomer är INTE en indikation på att du har FMS sådär helt utan vidare.
Dock, om du nu har gått till utredning i flera år utan att få reda på vad som är fel kan det va lönat att skriva ned en lista med symptomer och prata med din läkare en gong för alla för att forsöka få reda på: Har jag, eller har jag inte?
Prata med din läkare! Påtving h*n att lyssna, och om det inte går, prata med folk runt dig om att byta till en annan läkare!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-04-01 21:14 #2 av: linasvovvar

puttar

Anmäl
2010-11-30 11:40 #3 av: [marion69]

Tack för en bra artikel!

Sajtvärd för TONÅRINGAR och SVAMP och BÅTLIV och medarbetare på Övernaturligt.

 

VÄLKOMMEN!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.