Smärtsjukdomar

Amalgam - ett hot mot vår hälsa!

2007-03-19 17:06 #0 av: Hopi

Trots att amalgam kan vara så farligt för vår hälsa, så är det ännu inte förbjudet att laga våra tänder med det, här i Sverige. Amalgamförgiftning är en av de dolda sjukdomarna som finns i vårt samhälle.

 

Amalgam är en legering som består av kvicksilver och en eller flera andra metaller, tex silver och tenn. När amalgam sitter i munnen ger det ifrån sig små mängder kvicksilver; som är den giftigaste metall som finns! Hjärna, njurar och immunsystemet drabbas värst. Kvicksilver är dessutom ett mycket starkt nervgift. Det binder även till sig det svavel du har i kroppen, och det kan leda till att funktionen i hormoner och enzymer störs. Det finns många rapporter om människor som mått bättre och fått mindre med symptom, efter de sanerat sina tänder. Men helt utrett är det dock inte om symptomen kom från kvicksilver eller något annat.

Kvicksilver amalgamerar sig spontant med guld. Så skulle du tappa en gammal kvicksilver-termometer och sen städa upp efter den, kanske få lite kvicksilver på dina guldringar, då bör du snarast lämna in ringarna för sanering hos en guldsmed! Hur är det då att ha både amalgam och guld i munnen samtidigt? År efter år...

Det finns många olika symptom om man har amalgam/kvicksilver-förgiftning tex tandköttsinflammation, tandlossning, dålig andedräkt, metallsmak, njurinflammation, onormal trötthet, darrningar, yrsel, migrän, stelhet och värk i muskler och leder, allergier, astma, eksem, håravfall, tinnitus, sömnproblem, koncentrationsproblem....

När man sanerar tänderna från amalgam, då bör man tänka på att det inte får gå för snabbt, minst 2 månader mellan varje tand. Man bör gärna äta antioxidanter före, under och efter sanering. Ex. Selen, vitaminerna E, C och B, Q10. Inte alla tandläkare sanerar på säkert sätt. Fråga om de följer IAOMT:s saneringsprotokoll. Då används utsug, speciella borrar m.m. (IAOMT:s= International Academy of Oral Medicine and Toxicology-Sweden.)

I Sverige är det fortfarande tillåtet att laga tänder med amalgam hos vuxna, men hos barn är det förbjudet.

Relaterade länkar

 

Av: Hopi

Datum för publicering

  • 2007-03-19

SANERA LÅNGSAMT!!!!!

Anmäl
2007-03-19 17:19 #1 av: Rita-S

Jättebra skriven Hopi, värkligen nåt man måste ha koll på tycker jag! Särskilt detta med att amalgan faktisk kan förorsaka smärtor som man inte fattar vart kommer från eller varför man har dom!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-03-19 17:25 #2 av: Hopi
Tusen tack Rita!! Jag har ju själv en hel del amalgam i munnen.. urk.. Min mamma har sanerat, men har guld + en skruv kvar.. som dom inte kunde ta bort.. Och hon gjorde det hos vanlig tandläkare för några år sen, så man kan ju undra hur säkert det var då..... LedsenHon har inte blivit bättre heller..
Anmäl
2007-03-19 17:25 #3 av: Rita-S

vad jag har hört så kan det variera hur lång tid det tar innan giftet försvinner och även värknaden av det...? inte heeeelt hundra prosent säker på det dock

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-03-19 17:29 #4 av: Hopi

Ja, men sen så är det visst väldigt viktigt att äta antioxidanter samtidigt, och det gjorde aldrig mamma heller..

Anmäl
2007-03-19 17:33 #5 av: Rita-S

ja det är jätteviktig har jag för mig :) det kanske kan va medvirkande orsak?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-03-19 17:58 #6 av: Hopi

Ja, det verkar väldigt viktigt med antioxidanter! Läser ju boken om MS och där talas det mycket om amalgamsanering och antioxidanter.. Det är ju många som har MS som har blivit mycket bättre efter sanering bla.

Anmäl
2007-03-19 20:25 #7 av: Simson

Där har vi ett ämne jag kunde prata om. Är kvicksilverförgiftad så det bara stänker om det. Har sanerat. Åt tyvärr för lite medikamenter innan så kroppen orkade ej med saneringen så jag blev mycket sämre. Har nu varit till en toxikolog och fått hjälp. Han ville jag skull ta sprutor tre gånger i veckan men efter att ha sett mig spruta mig själv insåg han att min rädsla för sprutor aldrig skulle kunna få mig att orka genomgå medicineringen. Jag var på väg att lappa till han under sprutningen. Skrattande

Anmäl
2007-03-19 20:28 #8 av: dreamiz

Bra artikel Hopi!!

Anmäl
2007-03-19 20:38 #9 av: Hopi

Tack dreamiz!! ;)

Simson: Men fy attans vad tråkigt.. Det verkar himla viktigt att äta massor av antioxidanter när man ska sanera! Annars kan det nog lätt gå på tok.. Likaså om det inte utförs på rätt sätt.. Eller för snabbt.. 

Anmäl
2007-03-19 21:12 #10 av: Simson

Hopi: Jo immunförsvaret måste upp rejält innan sanering. Jag läste in mig på det men trodde att hälsokostens medel skulle klara av det hela. Tyvärr var de för klena. Trots att den hälsokosten kunde massor om just kvicksilverförgiftning och sanering. Mitt immunförsvar var alltför klent redan från början pga andra besvär så jag skulle ha varit till toxikologen redan innan.

Att låta det ta sin tid är också mycket viktigt som sagt. Jag tog tre månader mellan varje sanering. Ändå tog kroppen massor med stryk och jag blev liggandes.

Gick också till en specialiserad tandläkare med all utrustning och kunskap. Mycket viktigare än man tror. Speciellt utsuget. Så att inte kvicksilvret/amalgamet sväljs ner eller andas in.

Anmäl
2007-03-19 21:14 #11 av: Simson
Ett tips: Tandvårdsskadeförbundet
Anmäl
2007-03-22 11:01 #12 av: Hopi

*putt* Räcka ut tungan

Anmäl
2007-03-22 13:11 #13 av: Simson

En annan sak att tänka på är om er mamma hade kvicksilver i tänderna när hon var gravid med er och gick till tandläkaren. En person med mycket amalgam i tänderna för det vidare till barnet. Speciellt om man rör i lagningarna under graviditeten. Jag har ingen erfarenhet av det förutom att min mor hade massor med amalgamfyllningar. Har tyvärr själv aldrig varit gravid. Är också dåligt insatt i problemet efterom det aldrig varit en aktuell frågeställning för mig. Det var dock en av de första frågorna toxikologen frågade mig.

Anmäl
2007-03-22 13:25 #14 av: Hopi

Simson: Ja jösses, vem vet! Min mamma har då haft amalgam hela livet, förutom att hon har sanerat bort det för några år sen.. Så hon hade nog säkert när hon gick med mig o mina syskon.. Plus att hon rökte oxå.. Då visste väl inte folk att rökningen kan skada foster.... Dom rökte inomhus båda mina föräldrar då.... :(

Anmäl
2008-05-10 23:34 #15 av: Simson

Hopi: Nu vet man också att passiv rökning hos barn ger MS...kul...

Anmäl
2009-02-19 23:24 #16 av: Vibeka

#15 Var får man tag i en Toxikolog som kan hjälpa en att sanera sig från amalgamet?!?!?

Sanerade under 5 år mina tänder men kunde itne ta alla dessa antioxidanter och vitaminer då magen slogs ut Rynkar på näsan Sitter nu med ledvärk i fötter och händer+knän....

Ljus Carina

Anmäl
2009-02-20 00:47 #17 av: kajsa-kavat

Jag sanerade hela munnen från amalgam från slutet av 80-talet och några år framåt. Har nu inget amalgam kvar, men jag har samma eländiga värk i allafall. Så i mitt fall hade fibron inget med munnen att göra.

Anmäl
2009-02-20 00:55 #18 av: Vibeka

#17 tungmetallerna finns kvar i kroppen i många år efter...tyvärr jag har hört en siffra på 30 års halverings tid för kvicksilver och då...innebär det att man får ta till avgiftning för att nånsin bli frisk igen.

Anmäl
2009-02-20 06:14 #19 av: Rita-S

Ja det stämmer, det kan ta MÅNGA  ÅR innan all förgiftning har kommit ur. Det kan va värd att forsöka en detox kur. Antigen via te eller via plåster. jag anser att även om det kanske inte gör min kropp nån skillnad på värken så skadar det inte att "avgifta" kroppen i bland ändå :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-20 10:58 #20 av: kajsa-kavat

" 19 Det där med avgiftning har jag funderat mycket på faktiskt. Men hur fungerar det när man äter en del mediciner som jag faktiskt måste ta, försvinner inte dom ur kroppen också om man kör en avgiftningskur ??

Anmäl
2009-02-20 11:04 #21 av: Rita-S

#20 jo det värkar ju logisk att skulle hända, så det bör du nog kolla med din läkare.
Störst värknad har det förmodligen på dom som äter antidepressiva och hälsokostpreparater och andra medikamenter där man behöver buffra upp under en tid förens man har full effekt av medikamentet..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-28 02:28 #22 av: orchidlady

Jag har två st som jag ska ta bort snart,måste jag vänta mellan trots att det är så få? Nånsom vet?

 

Nina

Anmäl
2009-02-28 09:48 #23 av: Rita-S

jag tror inte det om det enbart är 2, men fråga tandläkaren om du kan ta båda direkt du.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-03-31 19:28 #24 av: hellah

Till Orchidlady. Ja vänta allra minst 6 veckor emellan, särskilt om du har någon sjukdom. Tag antioxidanter, selen mm enligt Tandvårdsskadeförbundet (se adress ovan nr 11). Gärna en liten sup 1/2 timme innan borrningen också. Det hindrar de frigjorda kvicksilverångorna från att lagras i kroppen. Se till att tandläkaren använder kofferdam (ett slags gummiskydd) medan h*n tar bort fyllningen, så det inte ramlar tillbaka i munnen. Eller det som sägs i artikeln ovan.

Lycka till!

PS Om du har en väldokumenterad sjukdom utan (väldokumenterad) orsak och själv tror att den beror på amalgam, så kan du söka landstingsbidrag till saneringen enligt lagen " Tandvård som ett led i sjukdomsbehandling § 12"

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.