Fibromyalgi

Kolhydrater och fibromyalgi

2007-06-19 22:39 #0 av: Rita-S

I många tusen år har människor levt av lite olika mat. Vi utvecklade oss från plantätande primater till allätande halvprimater. Numera allätande människor. Och vad vi inte stoppar i våra arma kroppar? Kan våran diet till daglig göra oss sjuka?

Svaret är: Mest sannsynlig. Jag är ingen läkare och vågar inte säga ”självklart” med självklarhet, dock vågar jag mig på att påstå att dom flesta av oss faktiskt förgiftar våran kropp med fel mat.
Låt oss kika på hur våran ras har utvecklat sig.Genom tusentals år levde vi av allt vi hitta i naturen samt dom djur vi fångade. Även proteinrika larver, insekter som gräshoppa och annat ingick i kosten. Rostad gräshoppa är fortfarande en delikatess runt om i världen. Vi levde med andra ord av mycket proteinrik mat; kött, fisk, ägg, och planter och grönsaker som man hittade. Ofta ingick rötter med. Men huvuddelen av kosten var protein och fett.

Men fanns där inte socker frågar du nu. Jovist, man tuggade socker-rör om man kom över dom, för dom smakade gott, och man gjorde lönnsirap och sankade honung. Men detta var delikatess, och inget man hade i vardagen. Det kostade mycket arbete att koka lönnsirap och lönnsocker, och man använde det oftast för byteshandel.

I dag består nästan alt vi stoppar i oss av olika tillsatser. Tillsatser för allt: Lång hållbarhet, god smak, god konsistens osv osv. Och socker. Det finns socker i nästan allt! Och är det nåt kroppen inte behöver är det socker. Fruktsocker är en sak, det är naturlig förekommande i frukt och bär, men nu tänker jag på raffinerat sockertillsats.

Så hur kan man säga att man förgiftar kroppen? Tänk efter själv. Mår du riktig bra i magen? Har du smärter, gas, orolig mage? Oftast kan detta peka på dålig kosthåll. Det är så mycket lättare att ta med sig nåt lättlagat än att ta sig tiden att göra ordentlig mat utan tillsatser. Och tro mig, där finns nog med BRA mat man lagar lätt, tro inget annat. Det är inte så att man är en dålig mamma bara för att man köper microlåda nån dag. Frågan är heller vilken microlåda väljer du. Den bra, eller den goda? För oftast är det ju så, microlådor har oftast god smak eller bra innehåll.

Undertecknade har nu nyss startat lågkolhydratsdiet. Inte för att banta, men för att ta itu med dom magbesvär vi med fibro som oftast får.
Det är många som har fibromyalgi, som även har rapporterat att dom mår bättre i magen av lågkolhydratsdiet, samt många även har reducerat smärta efter en tid. Orsak: Kroppen avgiftas av allt onödig socker och kolhydrater. Det är tre stora syndare för folk med fibro: Socker, Alkohol och Koffein. Nu är det inte så att jag tycker man skall sluta med allt detta hux flux, det får var och en bestämma själv. Men det är obestrideligt att dagens kosthåll oftast inte alls är bra.

Så vad jag vill uppmana er alla där ute till:
Din kropp är ditt tempel. Din kropp är din guddoms skepnad. Skulle du slänga sopor in i ett tempel eller en kyrka? Skulle inte då din kropp vara av värde att du i alla fall spenderar några tankar varje dag på vad du stoppar i den?

Om du väljer låg-kolhydrat, IG, atkins, normal sunt förnuft eller vad det nu blir, det är upp till var och en. Men tänk med dig själv i alla fall att du skall äta så du mår bra och är glad! :D

Önskar er en fin sommar med mycket god mat!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-06-20 11:39 #1 av: mudkip

det e nog helt sant, jag har börjat tänka mkt mer på vad jag stoppar i mig, och inte minst , vad jag stoppar i min son...

kram

ps! trevlig midsommar på er alla!!!

Anmäl
2007-06-20 11:50 #2 av: Rita-S

Glad midtsommar alla svenskfödta :) vi norrmenn firar inte midtsommar så som ni gjör, inte så stort, vi firar med St.Hans bål och grillmat, men inte med sådan stor festivas som ni gjör :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.