Fibromyalgi

Mettans artiklar - Symptomen alla har

2007-10-21 23:27 #0 av: Rita-S

Under dom fölgande veckor presenterar jag texterna Mettan har författat här, med hennes tillåtelse. Del ett tar för sig dom symptomer vi alla har gemensamt.

 

Värk och/eller ömhetskänsla i kroppen och/eller en helt onormal och i vissa fall förlamande trötthet/kraftlöshet (kokt spagetti i hela kroppen)
Dessa två symptom har alla med fibromyalgi (FMS). Vissa upplever att värken är det värsta och andra att det är den onormala tröttheten/kraftlösheten som är värst.

Dessa två symptom är subjektiva symptom, vilket innebär att det är något som man känner och upplever. Men det kan inte mätas med några vanliga metoder. Fibromyagialkikern (FMS-aren) kan ha en ohygglig och intensiv värk och vara onormalt trött, till synes utan anledning. Detta syns inte utanpå (kan märkas i
humöret eller oftast i ansiktet, för den som känner FMS-aren väl) Värken går inte att mäta.

Både värken och tröttheten kommer att behandlas separat i speciella artiklar.


När en FMS-are kommer till läkaren och berättar om sina symptom (90% av FMS-arna är kvinnor) blir hon väldigt ofta nonchalerad och eftersom proverna är normala, får hon besked om att hon KAN inte ha ont där hon påstår. Tyvärr finns det alldeles för många inom sjukvården, som inte accepterar eller har vidareutbildat sig i fibromyalgi. Det finns oftast arbetskamrater, vänner och släkt, som varken vill, i de flesta fall, eller kan förstå vad FMS är och att det är ett handikapp (funktionshinder), som tyvärr inte syns utanpå. Om du
istället kommer med en omlindad handled eller fot, då tas det en helt annan hänsyn. Du får hjälp av andra människor för det mesta. De reser sig på bussen, de hjälper dig att bära, de öppnar dörrar och annat liknande. De sätter inte igång och skriker på dej om du parkerar på handikapp-parkering (naturligvis
har du tillstånd). Just detta med handikapptillståndet har sin egen lilla speciella historia, eftersom det är kommunerna som bestämmer det och de bedömer väldigt olika. Det är viktigt att informera så mycket som möjligt om FMS, eftersom det då kan hända att det går att få förståelse för problemen, även om det inte händer alltför ofta.


Mettan 2006-11-07

Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-10-21

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-22 00:06 #1 av: SussiF

Bra, väldigt bra!

Ser fram mot fortsättningen :-)

Anmäl
2007-10-22 00:48 #2 av: Rita-S

Japp, tänkte varje söndag och onsdag posta en varje dag :)

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-10-23 02:09 #3 av: SussiF

Låter bra det :-)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.