Fibromyalgi

Mettans artiklar - Vegetativa symptom - Temperatur

2007-10-30 19:38 #0 av: Rita-S

En artikel av Mettan!

 Andra symptom i kroppen som kan förknippas med FMS är temperaturväxlingar.
Helt plötsligt kan man börja frysa ordentligt och oftast känns det helt omotiverat att reagera så. Särskilt kall blir man för det mesta om armar, ben, händer och fötter. Då gäller det att ta på sig extra varmt med både, sockor och vantar och extra varma kläder inomhus
och strunta i andra människors reaktioner. Det anses onormalt att frysa, när kanske alla andra svettas. Det är bara att strunta i vad omgivningen säger och gör och kanske försöka förklara att det är något som tillhör sjukdomen.

En del FMS-are har typiska symptom, på något som heter Raynards sjukdom. Fingrarna blir kritvita och stela i kyla och sedan gör det mycket ont när de blir varmare igen. Robert Olin pratar bara om fingrarna i detta sammanhang, så jag vet inte om det gäller fötterna
också, antagligen gör det så.

I detta sammanhang måste också nämnas att man kan sitta rakt upp och ner och svettas floder. Detta är väldigt obehagligt, men det går att komma tillrätta med något så när i alla fall genom någon typ av hormontillskott.
En undersökning om just detta bör göras och det gäller att INTE avfärda svettningarna med att det ”tillhör FMS”.
Det KAN finnas andra orsaker, som t exsköldkörtelproblem och då är det viktigt att man får läkemedel för det och slipper lida i onödan.

INGEN FMS-are ska behöva lida i onödan, när det finns hjälp att få. Var därför aldrig rädd för att kontakta sjukvården och godta inte att bli avvisad, utan bli gärna lite arg och påpeka att DU inte godtar att bli nonchalerad.De flesta uppgifter är hämtade från Robert Olin och Ulf Schenkmatis bok ”Fibromyalgi”, som gavs ut på Sveriges Radios förlag 1996

Mettan 2006-11-14


Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-10-30

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-11-01 17:42 #1 av: pottsorken

Det där med att bara sitta och känna svetten rinna känner jag verkligen igen! Dock har jag inte så svårt för kyla, värme däremot har jag mycket svårt med.

Anmäl
2007-11-01 20:10 #2 av: Misimurf

Jag har Raynards sjukdom i både händer och fötter. Jag har iallafall fattat det som att det är samma i både händer och fötter i och med att symtomen är desamma. Fingrarna och tårna blir blåvita och det tar jätte lång tid innan dom tinar igen och då gör det riktigt ont. Det behöver inte ens vara speciellt kallt för att symtomen ska börja.

Jag har precis som dej pottsorken problem med svettningar, kan sitta helt stilla och inte göra någonting å så helt plötsligt blir jag jätte varm och svettas. Det kan även vara tvärtom att jag helt plötsligt börjar frysa och får gåshud. Tycker att det är ett ganska jobbigt problem för jag vet aldrig hur mycket kläder som det är lämpligt att ha på sig

Anmäl
2007-11-02 15:34 #3 av: mongu

Håller med om att det är svårt o veta hur man ska klä sig. Är också en växelvarm person. Problemet är att man aldrig vet när det hela slår till.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2007-11-04 12:54 #4 av: SussiF

Håller fullkomligt med! Det är ganska besvärligt med svettningarna som kommer utan att man gör någonting men ändå värre tycker jag att det är när man svettas floder bara för att man äter mat te.x. eller hjälper dottern att klä sig osv.

Frossan kan man väl klara ganska bra, det är ju bara att ta en kopp kaffe så rinner det igen :-)) Annars så kan det vara svårt att bli varm då kylan känns som den kommer innifrån.

 

Anmäl
2010-02-15 13:02 #5 av: pluttigs

Jag håller med om svettningarna!! minsta lilla rörelse och jag blir varm  och  svettig...eller så fryser jag som  tusan.... på natten  kan jag vakna av att jag svettas eller kallsvettas...inte konstigt att man   är trött  när man  aldrig får sova för värken  och allt annat som   kroppen  har för sig :( vid mens svettas  jag mer  och yrseln  blir värre  är det något som ni andra känner igen er i????

 

Ha det bäst i vårsolen :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.