Annons:
Etikettfibromyalgi
Läst 6908 ggr
Rita-S
2007-11-10 10:07

”Hjärnsläpp”

En artikel av Mettan!

 Minnes-och koncentrationsproblem.

Vår närminnesfunktion och koncentrationsförmåga kallas för neurokognitiva funktioner. Över 90 % av de personer som har fibromyalgi (FMS) har problem med detta. Man minns inte vad som precis pratats om i ett telefonsamtal, eller varför man gick ut i köket. Det går inte att läsa mer än några rader i tidningen, inte ens enklare artiklar eller böcker och ha behållning av detta läsande. De anhöriga är rädda för att man drabbats av Alzheimers sjukdom, Men de psykologiska minnes-och koncentrationstesterna brukar ge ett fullt normalt resultat.

Vid FMS dör inte hjärnans celler, som de gör vid Alzheimers sjukdom. Istället handlar det om tillfälliga störningar i vissa hjärnfunktioner och detta är den troliga förklaringen till FMS- symptomen och däri ingår närminnes-och koncentrationssvårigheterna.

FMS-tillståndet är olika från dag till dag, och för en del till och med timme för timme. Det märks tydligt när det gäller dessa närminnes-och koncentrationsfunktioner.
Har man en skaplig eller bra dag kommer man ihåg
telefonsamtalet, det går att läsa tidningen och komma ihåg vad man har läst. Nästa dag fungerar det kanske inte. Då är det viktigt att inte förstöra en bra dag, genom att ta itu med allt som blivit liggande på skrivbordet, i tvättkorgen, eller på andra ställen.
FMS är en intelligent fiende, som hugger tag i oss och borrar in klorna i våra kroppar. Då blir resultatet att symptomen ökar och man blir plötsligt sämre.
Därför är det viktigt att kartlägga vad man brukar bli sämre av.

Det gäller både fysiska och psykiska påfrestningar. När FMS plötsligt orsakar att man mår sämre är det viktigt att tänka efter vad som hänt de senaste 48 timmarna. En dagbok kan vara till stor hjälp för att kunna minnas.
När man kommit på vad det är som brukar göra att man blir sämre är det viktigt att tänka efter om just det går att ändra på. Kanske finns det något som man kan avstå från helt eller på något sätt ändra och dela upp. Kanske ta fler pauser, eller rentav låta vänster hand ersätta höger i en del sysslor, men bara om det är möjligt. Finns det någon annan som kan göra det man
har tänkt göra? Sjukdomen får absolut inte provoceras, då blir det bara värre.

Detta med minnes-och koncentrationsförmågan kan för en del FMS-drabbade vara det värsta och socialt mest allvarliga symptomet. De vågar inte ens i vardagen lita på sitt minne och vågar inte tro att de kan vara skärpta och koncentrerade. Detta kan helt eller delvis förstöra möjligheterna för dem att fungera i sitt yrke och i arbetslivet. Yrkeskategorier inom IT, eller lärare, trafikledare, ordermottagare m fl, kan inte längre
vara verksamma i sina yrken. Det är alltså inte bara värken som ställer till det för många med FMS, utan dessa neurokognitiva symptom kan göra så att man
som FMS-drabbad tvingas att lämna yrket, som man är utbildad för och som man trivs med.

Uppgifterna har hämtats från Robert Olins bok ”trötthet & värk”, som utkom 2002 på Rafaels bokförlag.
Monica 2006-11-07

Av: Rita.S

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Rita.S'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Rita.S', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-11-10

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Hopi
2007-11-10 21:32
#1

Ja jösses ja.. Nog får man ofta minnesproblem när man har fibromyalgi.. Och även koncentrationsproblem.

Jag har alltid läst mycket böcker, men nu är det inte alls alla böcker jag klarar av att läsa.. Är det tex för många personer med i en roman, då kan jag inte hålla reda på vem som är vem.. Så det går helt enkelt inte att läsa boken..

Många gånger så är det saker som min sambo (eller nån annan) säger att han sagt, och jag tror att jag aldrig har hört det ens! Frusterande! Det känns olustigt.. Vet inte om man kan lita på sig själv längre..

Får leta efter saker allt mer.. Jobbigt..

anki1
2007-11-11 21:34
#2

Jag håller med, men jag klarar av att läsa. Läser mycket, men vill ha lugnt och stilla omkring mej annars kan jag inte hålla isär vad som händer.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Misimurf
2007-11-12 23:17
#3

Jag skriver upp allt jag ska göra, har olika listor överallt. Har jätte panik över att jag ska blanda ihop vilka dagar jag ska jobba (jobbar som tim.vik så jag vet sällan vilka dagar jag ska jobba, olika tider och olika ställen) Går på a-kassa och när man blir sjuk ska man ju anmäla det till f-kassan, det glömde jag bort så jag fick ringa nån vecka senare och anmäla det. Förra veckan fick jag ett brev därifrån för att jag fyllt i olika sjukdagar på f-kasan och a-kassan. Det stog att jag skulle ringa dom vilket jag såklart glömde. Idag på em kom jag på att jag skulle ringa med då hade dom telefon tid på fm så jag får ringa imorn istället. Hatar när det blir såhär förvirrat, hur förklarar man det för handläggare på f-kassan? kanske kan maila den här artikeln så dom förstår att det inte alltid är så lätt

Kavitha
2007-11-13 00:05
#4

Misismurf- Hahaha, ja att maila den här artikeln är nog ingen dum idé faktiskt, då kanske dom förstår varför man är så förvirrad ibland och att saker och ting ibland blir helt galet.

lilin
2007-11-19 23:42
#5

ee, det tog lite tid att orka igenom hela artikeln.
mycket bra.

Vad handlade den om nu igen….? jaja.. javisstja..

lilin

Rita-S
2007-11-20 14:31
#6

#5 ungefär :)

Jag har gonger då mitt hjärnsläpp är sämre enn vanligt.
Sen hörte jag ett rätt roligt ord för hjärnsläpp: Hjärnpruttar! :D
Jag tok-garvade!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
SussiF
2007-11-21 13:29
#7

Jaa, det här med kom-i-håg…. Det är konstigt att man inte glömmer sig själv på sta'n ! Jag brukar "tappa" bort ord, det är lögn i helvete att komma på vad det är man ska säga, det brukar sluta med att jag kommer på ordet på engelska i stället och sen översätter det… Är det fler som gör så? Annars fungerar jag väl som "alla" andra, glömmer det mesta, det är ji tur i oturen, man har ju i alla fal något att "skylla" på :-)

Rita-S
2007-11-21 18:11
#8

Ja jag kan med glömma ord! Kan hålla på att berätta nåt och brått ramlar ordet ut av skallen, kan inte för mitt bara liv komma i håg en ända synonym ens!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

anki1
2007-11-21 22:34
#9

7 och 8, Det är precis likadant för mig. Jag talar ofta i avbrutna meningar. Och glömmer hälften av vad jag ska göra. Jag skriver oxå listor, men så förlagger jag dom. Det är nog till att vara ett ämne till att bli professor.Skrattande

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Misimurf
2007-11-24 23:50
#10

http://www.coolstuff.se/p301/GhostReminder.html

Vi med fibro kanske skulle behöva ha några såna här i hemmetFlört

Rita-S
2007-11-25 00:12
#11

genialt :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

anki1
2007-11-25 00:46
#12

Verkligen genialt. Meddelande till gubben då läggs den i sängen. Om jag ska komma ihåg att ta med någonting någonstans, då lägger jag en i min ena sko.skulle nog behöva flera, vid närmare eftertanke.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Misimurf
2007-11-25 00:52
#13

#12 kör oxå med skokomihåget ibland

Annons:
anki1
2007-11-25 22:29
#14

Man får inte växla skor för ofta bara. Kanske fastsatt på nyckelknippan.

Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

pepita13
2007-12-14 13:54
#15

Det där med att tappa ord kan vara väldigt frustrerande.. Helst när man sitter i möte med FK eller någon annan instans..  Då tar jag också till engelskan så får man översätta sedan, men hur kul är det på en skala.. Minnet och koncentrationen är inte alls som den ska vara.. Ordförådet blir ju bara sämre också, visst mycket kan man ju skämta bort, men det beror ju på vem man pratar med också..

Upp till toppen
Annons: