Fibromyalgi

Närminnet

2007-12-06 19:41 #0 av: Rita-S

En artikkel av Mettan!

 En FMS-are upplever ofta att närminnet inte fungerar som det ska. Man minns inte, vad som har sagts i ett telefonsamtal, varför man öppnade kylskåpsdörren, eller vad det var man skulle göra egentligen.

Koncentrationsförmågan kan vara en hel del försämrad, såsom att man inte klarar av att läsa en artikel i en tidning, hänga med i ett samtal m.m. i den stilen.

Detta kommer från en störning i centrala nervsystemet och båda symptomen är väldigt störande för den det gäller, alltså fibromyalgialgikern. Många blir rädda och tror att de har en allvarlig sjukdom eller rentav har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Den oron är helt obefogad, eftersom hjärncellerna dör vid Alzheimers och det gör de inte om man har FMS.

Nästan alla med FMS har märkt att problemen med närminnet och koncentrationsförmågan varierar och följer det allmänna hälsotillståndet. När man har en ”skaplig dag”, så fungerar både minne och koncentrationsförmåga ganska så bra. Men vid en ”dålig dag” fungerar det knappt alls. Självklart finns det lika många variationer på detta som det finns FMS-are, men de dåliga dagarna blir ju ofta fler, när vädret är dåligt och då blir minnet och koncentrationsförmågan också sämre. Jag brukar säga att jag har en ”teflonhjärna”. (Allting släpper lätt).

Det finns 2 förklaringar till detta fenomen.

• Vår hjärnverksamhet prioriterar det som är viktigast, som hjärnan ser det. Värk är den starkaste signal, som vårt sinnessystem känner till. När man någonstans i kroppen har stark smärta, sorterar hjärnan bort de flesta andra signalerna. I sin bok jämför Robert Olin värken med ett njurstensanfall och menar att då sitter inte den som har ont och bläddrar i en tidning. Jag (Mettan) vill istället jämföra smärtan med en ordentligt malande tandvärk, eftersom jag inte vet hur ett njurstensanfall känns. Under dessa smärtperioder går kroppens energi åt att bekämpa och försöka minska smärtan, och då går det ut över förmågan att minnas.

• Den andra förklaringen är mer biologisk. Hjärnans olika delar är hopkopplade med hjälp av långa nervtrådar. Dessa bäddas in av vätskerik vävnad. Det viss beståndsdelar i denna vävnad, bl.a. glutamat, som kan öka i volym vid värk. Detta gör att den vävnad som omger nervtrådarna svullnar. Då försvåras transporten av nervsignalerna och blir långsammare och då blir det svårt för minnessignalerna att komma fram dit de ska.

Mettan  2006-11-07
De flesta uppgifterna är hämtade ur Robert Olin och Ulf Schenkmatis bok ”fibromyalgi” utgiven
på Sveriges Radios förlag 1996


Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2007-12-06

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-12-06 22:31 #1 av: anki1

hmmm, Känner igen mig.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2007-12-06 23:29 #2 av: SussiF

närminne..... hmmmmmmmmmm Vad är det för nå't ???

Anmäl
2007-12-06 23:45 #3 av: Rita-S

Ja vad är det.. vad talade vi om igjen?

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2007-12-07 23:15 #4 av: anki1

Idag har mitt liv passerat revy, Jag har gjort en kartläggning om hur mitt arbetsliv sett ut sedan jag slutade grundskolan, vi har hunnit till -89, så det finns lite kvar. Det ska ligga till grund hur mitt ev fortsatta arbetsliv ser ut. Långtidsminnet funkar, men be mig gå och köpa lite mjölk, hihi.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2008-07-21 02:54 #5 av: AnkiP

Hehe.. känner igen mig precis..

Anki1: kul att du har samma namn! Jag har också gjort en kartläggning över mitt liv. kul faktiskt! intressant att se hur länge man faktiskt haft problem!

Anmäl
2008-07-21 02:57 #6 av: Zimba

Ska man ha ett sånt????????? Hemlis

Anmäl
2008-07-21 13:53 #7 av: Misimurf

Jag har dåligt minne när det gäller att komma ihåg när saker har hänt. Jag kan berätta om en händelse tex en resa lr nåt men kan inte säga om den var för ett eller fem år sen. För att komma ihåg sånt måste jag ha något att koppla ihop det med. Tex att jag var 21 när jag gjorde resan, för då kan jag räkna ut hur längesen det var. Om jag minns hur gammal jag är nu vilket jag inte alltid har koll på ;)

Hatar att sitta hos af, f-kassa, anställningsintervju lr liknande och så ber dom en att berätta vad man gjort och när. Jag blir helt förvirrad. Kan alltid berätta allt men det kan bli i fel ordning och helt fel tidsperiod. Det är så himla pinsamt.

Jag måste skriva upp allt jag ska göra och när för annars glömmer jag det garanterat.

Anmäl
2008-07-21 23:28 #8 av: Bettan49

FörvånadVad var det jag skulle skriva nu igenCool

Anmäl
2008-07-21 23:36 #9 av: Anna-Klara

jah, jag hatar det också.. Får mig att verka ännu mer blond än vad jag egentligen är. Skämt åtsido - det är jättetrist att inte komma ihåg vad man pratade om för 10 sekunder sedan. Att hela tiden vara tvungen att skriva upp vad man ska göra.. eller t o m att skriva en post här o känna att man tappar tråden efter två meningar!

Anmäl
2008-07-22 02:14 #10 av: Bettan49

GladVälkommen in i gänget Anna-Klara vi är sådana tyvärr.

Oj jag kom ihåg att skriva. Men blir så trött på alla lappar på kylen och almanackan som är fullskriven.

Bara det att jag glömmer kolla almanackan varje dag.

Tvi Tvi Tvi vad jag blir sur på mig själv.

Anmäl
2008-07-22 10:27 #11 av: Bigblomman

Jag kan stå i duschen och inte komma ihåg om jag just har schamponerat håret eller inte, så då får blir det en gång extraHemlis

Anmäl
2008-07-22 14:21 #12 av: Misimurf

Kom på en till sak som jag ofta klantar mig med pga minnet. Jag tar medicin mot ep 2ggr om dagen. Jag har tabletterna i dosett för att komma ihåg dem. Trots det har det hänt att jag tagit dubbel dos. Jag har tex glömt att jag tagit på kvällen så en stund senare går jag och tar antingen morgon eller nästa kvällsdos. Förut glömde jag jätte ofta att ta medicinen men numera är det tvärtom jag tar för mycket ibland istället

Anmäl
2008-07-22 20:26 #13 av: Silke86

#12 Jag gör precis samma sak lol, glömmer om jag har tatt dom eller inte så satsar man på att ta halv dos och kolla om det händer nått.. Har faktiskt gjort det 3 gånger på samma dag en gång.. Det var roligt faktiskt.. Gick omkring i dimma hela dagen ashög på smärtstillande... Vet att man inte får säga så men ibland är det (tycker jag iallfall) skönt att bara för EN kväll inte tänka på att man har ont..

Nej jag är inte missbrukare, jag tar 50mg Tips om dagen nu så jag är en duktig gosse.. Tar dock inte bort längtan av att inte ha ont.. Men men..

Silke

Anmäl
2008-07-23 04:26 #14 av: [Tassy]

håhå jaja, dessa läkemedel vare ja...... jojo, ibland glömmer jag dem i veckor, ibland håller jag på att äta upp hela burkar Hemlis helt hopplöst, dosett funkar inte heller, jag glömmer att fylla på den, glömer vilken dag det är... har testat att skriva upp när jag tar tabletter, men tänk om jag glömt att skriva upp när jag tog? OskyldigHemlis

kanska dags att kasta in hatten och sätta sig på demenshem redan? 19 bast o allt, va tror ni? Hemlis 


Anmäl
2008-07-23 13:27 #15 av: miffo

Närminnet är inte riktigt som det va förrut. Som "tur" är har jag inga tabletter att komma ihåg. Har inte hittat nåt som hjälper på min smärta än.

Jag satsar på att bli professor isf för att sätta mig på demenshem.

Fast nog skulle jag behöva nån som går bredvid mig och kommer ihåg åt mig.

 

Anmäl
2008-12-21 21:00 #16 av: angelica75

Känner igen mig på allt ni skriver. Brukar få höra att man är tankspridd, men nu vet jag att det har med närminnet att göra. När jag har tvättat klart, så skriver jag upp mig för ny tvättpass senare i veckan, när jag kommer upp för att skriva det i almenackan, så har jag glömnt bort när det var. Bara att gå ner och titta igen.

Anmäl
2008-12-21 21:30 #17 av: leijasmatte

Känner också igen mig. Jag brukar glömma vad jag pratar om i samtalet och många ord försvinner och så dyker att annat ord upp istället. Oftast då förknippat till nåt jag ser eller hör under samtalet. Man känner sig senil ibland. Även detta vad nycklarna är, när ungar ska hämtas och vad som ska handlas är några andra problem. Kram

Anmäl
2008-12-22 09:54 #18 av: monet

Gud så skönt att höra att det finns fler. Det värsta för mig är att när jag sitter hos läkare, Fk eller liknande känns det som man har full kontroll på vad dom säger, sen när man kommer hem och ska berätta vad som sagts är det helt tomt i skallen. En bra sak är att ta med sig papper och penna när man är på möten, men vem sjutton kommer ihåg det?Skrattande

Anmäl
2008-12-22 12:18 #19 av: Rita-S

ja säg det, vi behöver alla vår egen lilla robot som fölger med och recorder allt som sägs

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-12-22 12:27 #20 av: annsa

Minnet ja, inte det bästa. Brukar driva min man till vansinne. Varje kväll när vi gått o lagt oss så kommer jag på nåt jag måste göra nästa dag o hoppar upp o skriver det på en lapp. För säkerhets skull tänker jag. Sen går jag o lägger mig igen och fem minuter senare kommer jag på nästa sak.Skäms

Anmäl
2009-01-25 15:16 #21 av: angelica75

#18 Känner igen mig i dig. Jag kan inte återberätta längre. Fyller snart 34år. Imorgon ska de ta upp om sjuklig glömska och vanlig glömska. Undrar om man törs titta? Fast jag får spela in det. Ska på ljusparty imorgon kväll

Anmäl
2009-01-25 15:33 #22 av: TjockaBerta

Jag skriver upp allting på små lappar eller i almanackan men det hjälper inte eftersom jag alltid glömmer lapparna och inte kommer ihåg att läsa i almanackan.

Anmäl
2009-01-25 20:17 #23 av: kajsa-kavat

Vad härligt att höra att jag inte är ensam om detta problem, för ibland har jag faktiskt undrat vad som håller på att ske.

"22 Och vad härligt att kunna skratta åt eländet. Jag gör precis likadant, skriver upp viktiga saker både i väggalmenackor och fickalmenackor. Men inte kommer jag ihåg att läsa det inte.

Men det konstiga med den här "falska Alzheimern" är att den faktiskt blivit värre med åren. Så det är en himla tur att jag inte behöver jobba längre. Jag hade hand om c:a 60-70 personer som skulle ha lön varje månad ha ha ha..........

Anmäl
2009-01-26 12:26 #24 av: Anna-Klara

kan bara  nicka och hålla med om att minnet inte är det bästa ibland. Jag fyller i anteckningar i telefonen och låter den påminna mig om saker som jag måste komma ihåg - typ fylla i kassakort till a-kassan och liknande. Den plingar hej vilt ibland!

Anmäl
2009-08-28 17:36 #25 av: lilli-l

Det är ju som att läsa en självbiogtafi när jag läser det här. Även de andra inläggen!

Tårarna strömmar ner för kinden, så skönt att det finns en förklaring=)

Det är så jobbigt med denna sjukdom och all smärta och sen klagar alla, speciellt barnen , att man minns ju inget vad som sägs!

Känns så jobbigt. Jag kommer inte ihåg vad man prata om ibland i telefon, det räcker med att lägga på luren så är allt glömt!

Kommer inte ihåg tider , måste ha allt i telefonen som påminner mig. Helt vimsig.Gråter

Carpe Diem....Fånga dagen

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.