Fibromyalgi

Patientinformation om fibromyalgi (FMS)

2008-01-06 23:07 #0 av: Rita-S

Patientinformation från RFV:s sjukhus i Tranås, en artikel från Mettan

• En kronisk -d v s ihållande -och över hela kroppen utbredd smärta som pågått i minst 3 månader, med tryckömma punkter i muskler efter visst typiskt mönster.
• En onormal trötthet, ytlig sömn med flera uppvaknanden nattetid, morgonstelhet. Musklerna tröttas redan av ganska lindrig belastning. Upprepade rörelser (repetitivt arbete), liksom statiska belastningar förvärrar.
• En rad symptom som hänger samman med obalans i
nervsystemen t ex orolig tarm, oroligt hjärta,andningsproblem yrsel huvudvärk, domningar och myrkrypningar.
• Stresskänslighet, nedstämdhet, irritabilitet, svårighet med minne och koncentrationsförmåga.
• Svängande förlopp med försämring vid väderleksändring och oftast vi kyla och fukt. Tillfällig svår värk lokalt i muskelfästen t ex handleder, fotleder, fotsulor.

• Allergi och symtom från kroppens slemhinnor, t ex ögonen, är vanliga.
• Startar ofta i en ond axel, en nackvärk, en långdragen
ryggvärk, en bäckensmärta (efter t ex foglossning vid
graviditet), vid en svår infektion, efter en operation, vid en svår livskris.
• Värk, ömhet och stelhet i någon del av kroppen kan i en del fall bero på arbetsskada och man kan ha arbetsskada och fibromyalgi samtidigt, även om det ibland kan vara svårt att skilja det ena från det andra.
• Drabbar mest kvinnor och i alla åldrar. Förekommer ofta familjevis och möjligen finns ärtliga faktorer.
• Påfallande ofta är patienten en mycket ambitiös person som lider av att inte "orka som förr", och även tvingas möta en oförstående omgivning, bli betraktad som "lat" och "inbillat sjuk".
• Patienten har ibland dröjt med att söka för sin smärta, har ibland mött oförståelse i sjukvården och sedan prövat olika behandlingar utanför sjukvården. Eftersom sjukdomen inte "syns utanpå" kan det vara svårt för omvärlden, anhöriga, arbetskamrater och andra att inse svårighetsgraden av patientens besvär.

• Patienten är handikappad av tröttheten, kraftlösheten,
smärtan som förvärras av belastning, i vissa fall och periodvis även av ömhet i fotsulorna (svårt att gå), ömhet i svansområdet (svårt att sitta), ömhet i huden (svårt att ha åtsittande kläder), ögonmuskeltrötthet (lässvårigheter), nedsatt koncentrations-och minnesfunktion (svårt att inhämta  information och att utföra krävande intellektuellt arbete), nedsatt stresstolerans (svårigheter att klara komplicerade
situationer), morgonstelhet (svårt att komma igång med göromål eller arbete i "vanlig" tid), svullnadskänsla och svaghet i händerna (fumlighet, tappar saker, svårt med precisionsarbete).
• Det är uppenbart att det ovan nämnda utgör hinder såväl i privat- som arbetslivet. Därför är det viktigt att
arbetsledning, vårdgivare och försäkringskassans handläggare har kunskap om fibromyalgi och förstår att patienten inte är frisk och fullt arbetsför.
• Helt uppenbart är många av dem dock arbetshandikappade och en kraftfull rehabiliteringsinsats är nödvändig för att patienten
ska kunna vara kvar i arbetslivet. I många fall är detta också en målsättning som ofta uppfylls. Vissa patienter är dock så handikappade att rehabilitering till arbete är utesluten.

Mettan  2006-11-07
Riksförsäkringsverkets sjukhus i Tranås lämnade dessa uppgifter till dem som vistades där.

Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2008-01-06

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-01-07 19:18 #1 av: Hopi

En jättebra artikel som berättar superbra hur fibromyalgi yttrar sig!

Anmäl
2008-01-08 11:28 #2 av: Pomperipossa

Det stämmer ju till punkt och pricka... Kanonbra artikel..:)

Anmäl
2008-01-08 17:23 #3 av: Faith

Håller med, jättebra artikel. Den skall jag skriva ut :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.