Fibromyalgi

Övriga vanliga symptom

2008-01-28 21:38 #0 av: Rita-S

En av Mettans artikler!

 • Onormal ljus-, ljud-och luktkänslighet förekommer väldligt ofta hos en FMS-are.
• Ökad kroppstemperatur, eller feberkänsla, men utan mätbar temperaturstegring. Enligt vetenskapen kan det misstänkas att dessa symptom beror på immunologiska störningar hos en FMS-are.
• Nedsatt tolerans mot alkohol är det många av dem som lider av FMS, som har. Robert Olin påpekar att det är nästan aldrig man möter någon FMS-are, som missbrukar alkohol.
• Öronsusningar, eller tinnitus och även försämrad hörsel finns hos många FMS-are och Olin skriver att dessa symptom troligen har sin förklaring i den försämrade blodcirkulationen i hjärnans centrala delar. Senare rön har dock kommit fram till att tinnitus är vanligt vid ALL slags värk.
• Psykisk stress har visat sig vara mycket svårare att klara av för en FMS-are än tidigare. En fibromyalgiker har oftast varit ambitiös, duktig och drivande. De har kunnat hantera flera uppgifter samtidigt och dessutom tyckt att det var roligt. Men sedan de drabbades av FMS har de fått mycket stora svårigheter att hantera det som tidigare gick som en dans. Ett oväntat telefonsamtal kan många gånger räcka för att försämra tillståndet rejält och förvandla en skaplig dag till en dålig dag.

De flesta uppgifter har hämtats ur Robert Olin och Ulf Schenkmatis bok ”Fibromyalgi”, utgiven 1996 på Sveriges Radios förlag.
Mettan


Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2008-01-28

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-01-30 12:18 #1 av: Zimba

Japp. Detta stämmer oxå. Men fy vad man lider av mycket Skrikandes

Anmäl
2008-01-30 22:14 #2 av: anki1

stämmer hörselproblem och "tut i lurarna". Har precis varit och kollat hörseln igen,  Jag gjorde det för ung  3,5 år sedan och då var jag "gränsfall" och fick avgöra själv.Då avstod jag. Men i måndags var jag igen på hörselkontroll och då sa det också nedastt hörsel, men nu vill jag ha hörselapparater. det komme att ta lite tid innan jag får komma och prova ut apparaterna.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2008-01-31 01:11 #3 av: ninis74

Stämmer in på mig med....

Anmäl
2008-02-21 00:13 #4 av: Faxlin

Usch även detta stämmer in väldigt bra på mig. Jag har dock inte pip i öronen ännu. Men inte hör jag som jag brukar längre.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2008-02-21 02:40 #5 av: Fabmaniac

Något som inte tas upp där är att vi med FMS också ofta har torra slemhinnor. Att man vaknar med torra ögon och torr i näsan OCH även att man kan ha rinnig näsa! Torra näs-slemhinnor kan göra så att näsan rinner hela tiden. Min näsa är som värsta vattenfallet och jag vaknar alltid med torra ögon och torra nässlemhinnor. Kan ibland kännas nästan som bihåleinflammationssmärta innan de "smörjt upp" sig. (Trodde ett tag att ögonen berodde på att jag har linser men jag har torra ögon även utan linser)

 Migrän är ju också väldigt vanligt att ha i samband med fibromyalgi - något jag också har.

Anmäl
2008-02-21 07:44 #6 av: pottsorken

allt stämmer in på mig... har haft tinnitus hela livet.. jag har dock alltid haft värk så drivande och amitiös har jag aldrig orkat vara.. men när energin tillåter är jag i full rulle och nästan manisk(max fem grr om året...)

Anmäl
2008-02-21 23:29 #7 av: anki1

Är oxå jättetorr i näsan. brukar ha en lipsyl oparfymerad och  smörja näsan med.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2008-02-22 00:07 #8 av: Fabmaniac

#7 Jag har köpt ngt som heter Nozoil på Apoteket som man sprayar i näsan. Det är alltså olja som smörjer och mjukgör, tycker att det hjälper. :)

Anmäl
2008-05-19 13:47 #9 av: Britt-Marie
Stämmer så bra in så. Men jag har börjat med en hälsokost medicin som heter Fortodol som alla fall jag tycker mig känna mig bättre av. Prova den gärna. Kanske inte stämmer för alla, men jag har hört många som blivit att känna sig bättre av den.
Anmäl
2008-05-19 14:05 #10 av: Rita-S

Min mamma tar även fortodol och pratar mycket pent om det, hon säger den är värd varända krona hon lade ut på den! Jag funderade därför att prova den själv :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-05-19 15:03 #11 av: Pisan

#5: Många mediciner har ju som biverkan just torra slemhinnor.  Har alltid skyllt på det eftersom jag tar en hel del mediciner. Men det kan ju vara en fibrogrej faktiskt, har inte tänkt på det förut.

Anmäl
2008-05-19 15:08 #12 av: Rita-S

Det kan det va. Jag vet även dom som får överaktiva slemhinnor jämt, som får mer flytningar och mer "aktivitet" i näsa och öga, samt jämt är lite grumliga i lungarna och småhostar lite jämt

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-05-21 13:32 #13 av: Highlandertess

Ok, där fick jag veta något nytt. Har märkt att jag på sämre dagar har svårare att hantera saker, som t.ex. ett oväntat samtal som det står i artikeln. Undrade vad i allsin dar det berodde på. Mina sämre dagar har jag t.o.m. besvär med att beställa och hämta mat. Jag KAN göra det, men jag blir besvärad och är introvert. Mina bättre dagar har jag inga problem alls med sådant.

Anmäl
2008-05-21 14:08 #14 av: Mojjan73

Jag har samma problem med telefonen.. ibland ville jag inte svara alls utan fick nästan ångest om den ringde. Trodde jag var helt ensam om detta tills jag gick smärtkursen, dom som var där pga Fibro upplevde samma sak.

Anmäl
2008-05-21 15:27 #15 av: mona43

Känner såväl igen att man är känslig för psykisk stress, mina måndagar brukar vara dåliga att ha haft ruschigt hela helgen, måste ta det lugnt och ladda batterierna! men har också märkt att man är överhuvudtaget oerhört känslig för oväntade oroande telefonsamtal osv. Oväsen i öronen också, ja usch man skall tydligen ha massor med extra krämpor av FMS!Skrikandes

mona43 sajtvärd på Epilepsi ifokus 

"Hur jag själv mår och känner kan bara jag själv veta"  

"Ingen är felfri"

Anmäl
2008-05-22 00:26 #16 av: Misimurf

Jag har de senaste månaderna märkt att jag besväras och störs av vissa ljud. Det verkar som att jag bara får fler och fler symptom av fibron

Anmäl
2008-07-23 04:37 #17 av: [Tassy]

puttar för våra nya medlemmar :)


Anmäl
2008-07-23 09:25 #18 av: Bigblomman

Det där med luktsinnet stämmer för jag kan känna dofter som ingen annan i min friska omgivning känner. Den lukt jag har svårast för är svettodör, då spyr jag!

Anmäl
2008-07-23 21:52 #19 av: Silke86

#18 Ja - gick förbi min alkoliserade granne för ett par dagar sen låg med huvudet i toaletten inom 30 sekunder lol..

Men ljud har jag inte särskillt ont av.. Inte mer än vanligt.. Klarar inte av ljus längre dock.. Väldigt jobbigt då jag har för litet huvud för glasögon :p

Silke

Anmäl
2008-07-23 22:27 #20 av: miffo

hänger det ihop med fibron...

Jag har känslig näsa, öron och ögon.

Har ngn varit och ätit hamburgare känner jag direkt flottlukten, och lukten av dom som druckit alkohol är så avtändande.

Ljuskänsliga ögon har nästan alltid solbrillor ute, fotoblixten är rena mardrömmen.

Ljud med hög frekvens får mig nästan att bli illamående. Elektiska apparater tex som inte är på kan ge ifrån sig sånna

Anmäl
2008-07-28 19:26 #21 av: abuelas

Hej..jag som trodde att det berodde på åldern!!Generad Jag har haft lite åldersnoja sedan jag passerade 50-strecket!!

Jag har fem barn som jag uppfostrat ensam..utan en närvarande pappa..och klarat det som en dans! Det har aldrig varit problem med ungar och deras oväsen och gnäll! Har dessutom jobbat som dagmamma när mina barn var små..så mitt hus var fullt med ungar! Jag upplevde aldrig då att det var jobbigt med allt oväsen!

Numera blir jag jättetrött av oljud..När mina fem barnbarn i åldrarna 3-12 år är på besök är jag helt slut på! Och jag irriterar mig på smågrejer och känner mig väldigt kinkig!!

Dessutom så blir jag oerhört irriterad på droppande kranar, klockor som tickar, folk som pratar på bussen..och det gör mig lite oroad! För sånt har aldrig nånsin stört mig!

Jag har helt slutat med alkohol eftersom jag inte ens tål lukten av det numera! Har aldrig varit någon högkonsument, men ibland har man ju varit på krogsvängar med kompisar. Jag tål inte röklukt och svettlukt gör mig kräksjuk!

Ibland känns det som om man skulle flytta långt in i skogen och isolera sig..långt från alla människor..Men man skulle nog hitta något att irritera sig på där också!

Jag går inte omkring och är sur och elak..och skriker åt folk, men jag känner detta sting av irritation..och det gör mig orolig!

Mormor/farmor Anita 

Anmäl
2008-07-29 07:35 #22 av: [Tassy]

Varning för avreaktion, sur Tassy in action, detta inlägg är inte riktat emot någon, jag behöver bara gnälla. Läsning sker på egen risk Oskyldig Generad

jag är väldigt känslig för högfrekventa ljud, måste alltid dra ur all elektronik innan jag kan somna. Fundersam Mina möss däremot som krafsar, sprätter, gnager och lever rövare stör mig inte alls, -tvärtom, de är riktigt rogivande att lyssna på tycker jag Räcka ut tungan

Ljuskänlig har jag varit i många många år, och har alltid fått höra att de beror på att jag är deprimerad (vilket jag ju inte alls är, de är sköldkörteln som spökar) men nu fick jag en förklaring på det.

Telefonen... USH! varje gång den ringer flyger jag tio meter rätt upp i luften och klamrar mig fast i taket som en skräckslagen katt! Skrikandes Inte kan jag med alla konstiga höga ljud som hörs när man pratar i den heller Fundersam Ringer telefonen så är jag alldeles darrig i flera timmar efteråt om jag inte har den på ljudlös och utan vibrationssignal. Fast jag hoppar till bara jag ser i ögonvrån att skärmen tänds... Ush, telefonen är ett mysterie för mig. Att något så hatat kan vara så beroendeframkallande!?!!! Fundersam

de här med lukter ska jag bara inte ens nämna, fyy Skrikandes 

Alkohol har jag aldrig klarat, jag har eskimåblod i mig så min kropp har en normal produktion av antabus. Gissa vad som händer om jag råkar ta mig en liten jävel? Fundersam

Tinnitus? VAA va sa du? kan du skriva högre? jag hör inte för pipet Generad 

Duktig och drivande? Nu förstår jag iiiingenting alls här, jag gick bara två gymnasielinjer sammtidigt, på fritiden spelade jag teater, tränade och tävlade i judo, simmade, red, höll på med cirkuskonster/uppträdanden och var amatörskådis, var även konstnär djupt in i själen... Bland annatFundersam Utöver det höll jag på med en hel del annat som jag ej vill nämna här, dessutom hann jag med mina kompisar och pojkvän också.. Förvånad åh just de, jag har jobbat 3 somrar inom vården också där jag jobbade ganska mycket över 100% Fundersam

Jag blir så fruktansvärt arg och ledsen av att höra att jag bara är en lat tonåring som inte vill göra något Gråter det är ju inte alls så att jag saknar mitt gamla jag, neheejdå, kom inte och tro att jag gråter i smyg varenda dag heller Generad

 


Anmäl
2008-07-29 08:51 #23 av: Rita-S

Tassy, lilla gumma, en konstnär är du fortfarande! DET kan inte fibron ta från dig. ävnan att skapa nåt några dygn i sträck kanske den tar från dig, men konstnarsjelen har du fortfarande kvar!

dina bilder är fantastiska, gubben med blev djupt impad här!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-07-29 09:22 #24 av: [Tassy]

Tack Rita, det värmer Glad


Anmäl
2008-07-29 12:57 #25 av: Anna-Klara

Tassy: Jag håller med Rita, du är en konstnärsmänniska, det märks till och med när du skriver Glad

Jag är också ljudkänslig, hör väldigt väl och det är mycket störande. Pip-i-örat finns också. Lukter = yuck! 

Anmäl
2008-07-29 13:18 #26 av: Gunbritt75

Jag har också märkt att framför allt mitt luktsinne är känsligt. Vi har ju hund en hane och så fort han kissat inne någonstans känner jag det direkt!! Min man blir förbannad och tycker jag överdriver hunden är hans älskling.... men det luktar såååå illa.  Även hörseln jag hatar våran telefonsignal den skräller ahhh tystnad du ljuva musik var finns den i vårt stressade samhälle.

Anmäl
2008-07-29 13:30 #27 av: miffo

Det är nåt konstigt det där med ljudkänligheten.

Jag älskar oxå tystnaden, särskillt den i skogen och vid vattenbryn. Fast jag älskar oxå att lyssna på tung hårdrock med mycket bas och inga gnälliga gittarsolon.

Anmäl
2008-07-29 14:14 #28 av: mongu

Ljud som är för höga som jag inte själv höjt eller så. Det klarar jag inte alls av. Men kan ha på hög musik när jag är ensam.

Fast då är det rätt tillfälle.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2008-07-29 16:17 #29 av: Anna-Klara

#28.. Samma här!

Anmäl
2008-09-19 13:35 #30 av: Apatchie

Hej undrar omnågon har varit med om att ha brännande känsla i mun ock på tunga ? eller svidande känsla i näsan ? hälsningar en som har detta!

Anmäl
2008-09-19 13:50 #31 av: virkmaja

*haha* här kände jag igen mig, fast jag inte ens har diagnosen fibro. har dessutom lätt att få domningar i fötter och händer, och likaså bli svullna i dem. har bara fått varit med om en gång att jag inte kunnat gå in i en butik pga att stöldskydden surrade så högt, helt sjukt och det var lätt en 15 år sen det hände. satt och kollade i ett fotoalbum för en tid sen från min barndom, vissa av bilderna kommer jag bara ihåg smärta ifrån, då var jag 8-9 år, alltså nästan 20 år sen och jag kommer ihåg det som igår.

men som sagt, vissa dagar går det hur bra som helst att ha många bollar i luften, och ändå få något oplanerat att inträffa utan att man blir helt nedslagen. och andra dagar går det inte alls.

fast jag måste skryta lite i alla fall. har varit utan värkmedicin i över 2 månader nu :) det rullar på rätt hyggligt även om jag känner av händer och knän då och då, men inte tillräckligt för att jag ska anse att jag behöver piller.

Anmäl
2008-09-19 18:05 #32 av: [Tassy]

Apatchie: Ja jag har ibland sånt svid i näsan att tårarna rinner hejdlöst Obestämd


Anmäl
2008-09-20 02:51 #33 av: Skytten23

Hej

Jag har besvär med hjärtklappning, men inte så ofta, ibland så höjer sig blodtrycket också.

Är det någonsom känner igen sig...

Jag är i klimakteriet och har tänkt på fibro, om det kan vara det...har ont i kroppen,ryggen och i fotleder och hand lederna, nacken ibland och svullnar i händer och fötter vid vissa tillfällen, det är som ett mönster...

Anmäl
2008-09-20 10:47 #34 av: Rita-S

Hjärtklappningen känner jag inte igjen, men jag vet det hör med til klimakteriet för vissa. Många med fibro kan nog ha det ändå.

Men värken lär knappast va pga klimakteriet. Dom flesta  kvinnor utveklar sin fibro just då, under klimakteriet! Så jag skulle talat med en läkare genast.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-09-20 12:53 #35 av: lightseeker

#34, men då kan det ju knappast vara fibro som jag har då, för jag var ju bara 24 år ung, när jag ramlade ihop, efter en akut likförgiftning och aldrig har hämtat mig.

Anmäl
2008-09-21 22:58 #36 av: chigak

Man kan ha fibro som ung med. Jag är 27 nu och fick min diagnos för ca 2år sen och värken har funnits där i många år...

Anmäl
2008-09-22 01:08 #37 av: [Tassy]

#35 jodå, jag är också bara 20 och har fibro.

Rita skriver ju faktiskt "Dom flesta kvinnor, dvs inte alla kvinnor, men många. Det är inte heller bara kvinnor som har fibro Glad


Anmäl
2008-09-22 08:22 #38 av: Rita-S

och själv var jag 20 när symptomen värkligen började slå ut. Det är majoriteten som får symptomen under klimakteriet, inte alla :)
Tyvärr är det fler och fler som får tidligare, jag skulle gissa pga stresset som blir större och större i arbetssammanhang som en medvärkande faktor..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-09-22 15:39 #39 av: lightseeker

min son var 16, när han fick en akut lunginflammation, är utredd på gottfries mottagningen, efter något år och man kom då fram till att han sannolikt hade haft diagnosen fibro med både led och muskel-värk.
Den kroniska tröttheten blev tillfälligt bättre av alternativ-behandlingar, allergierna blev märkbart förbättrade, men har nu återkommit.

I år blir han 22 och får dras med sin kroniska trötthet, jobbigt när man vill jobba och plugga och inte ens kommer upp ur sängen.
Några hjälp-tekniker eller vitaminer att rekommendera här kanske,

Också " en sak till ",,,vilken patient-grupp hur vi till?

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.