Fibromyalgi

Värken

2008-01-28 21:35 #0 av: Rita-S

En av Mettans artikler!

 Värk och/eller ömhetskänsla i kroppen och/eller en helt onormal och i vissa fall förlamande trötthet/kraftlöshet (kokt spagetti i hela kroppen) Dessa två symptom har alla med fibromyalgi (FMS). Vissa upplever att värken är det värsta och andra att det är den onormala tröttheten/kraftlösheten som är värst.

Dessa två symptom är subjektiva symptom, vilket innebär att det är något som man känner och upplever. Men det kan inte mätas med några vanliga metoder. Fibromyagialkikern (FMS-aren) kan ha en ohygglig och intensiv värk och vara onormalt trött, till synes utan anledning. Detta syns inte utanpå (kan märkas i  humöret eller oftast i ansiktet, för den som känner FMS-aren väl)
Värken går inte att mäta.

När en FMS-are kommer till läkaren och berättar om sina symptom (90% av FMS-arna är kvinnor) blir hon väldigt ofta nonchalerad och eftersom proverna är normala, får hon besked om att hon KAN inte ha ont där hon påstår. Tyvärr finns det alldeles för många inom sjukvården, som inte accepterar eller har vidareutbildat sig i fibromyalgi. Det finns oftast arbetskamrater, vänner och släkt, som varken vill, i de flesta fall, eller kan förstå vad FMS är och att det är ett handikapp (funktionshinder), som tyvärr inte syns utanpå. Om du
istället kommer med en omlindad handled eller fot, då tas det en helt annan hänsyn. Du får hjälp av andra människor för det mesta. De reser sig på bussen, de hjälper dig att bära, de öppnar dörrar och annat liknande. De sätter inte igång och skriker på dej om du parkerar på handikapp-parkering (naturligvis har du tillstånd). Just detta med handikapptillståndet har sin
egen lilla speciella historia, eftersom det är kommunerna som bestämmer det och de bedömer väldigt olika.

Det är viktigt att informera så mycket som möjligt om FMS, eftersom det då kan hända att det går att få förståelse för problemen, även om det inte händer alltför ofta.

Värken som FMS-are har brukar beskrivas, som molande, svidande, brännande eller stickande.
Det värker i hela eller delar av kroppen och det onda flyttar sig ofta.
De flesta med FMS har ständig värk under dygnets alla 24 timmar. Den kan variera väldigt mycket i intensitet. Vissa dagar, eller timmar, kan betecknas som ”skapliga”, medan andra är väldigt jobbiga med intensiv värk och väldigt ofta kombinerad med ”bly i hela kroppen”, d.v.s. en helt onormal trötthet och kraftlöshet. Värken kan lindras av viss värme. Det är så olika från person till person och dessutom från dag till dag. Många upplever att värken sitter i muskulaturen, medan andra tycker att den är kraftigare in mot benen, mot benhinnorna eller senfästena, och en hel del FMS-are upplever värken på alla sätten. Dessutom kan sättet värken känns på, variera till och med från timma till timma.

Väderkänslighet
Kyla fukt och drag brukar medföra ökad värk. Väldigt många FMS-are har blivit drabbade av väderkänslighet sedan de fick sjukdomen. De känner och påverkas negativt när det kommer ett lågtryck, eller när vädret är instabilt. Däremot gör högtryck och vackert väder ofta att man känner sig bättre, även om symptomen absolut inte försvinner. De finns fortfarande, men är oftast inte så intensiva.

Värk och domningar i händer och fingrar är mycket vanligt. Om man då kommer till en ortoped, kan de
väldigt ofta misstänka att en nerv sitter i kläm och föreslår då operation. Dessa symptom behöver inte bero på en kronisk inklämning av nerven för den som har fibromyalgi. Istället kan denna värk bero på den tillfälliga vävnadssvullnad som följer med sjukdomen. Det är därför viktigt att ortopeden får veta att man har FMS.

Mettan  2006-11-07
Uppgifterna har hämtats ur Robert Olins och Ulf Schenkmatis bok ”Fibromyalgi”, utgiven på Sveriges
Radios förlag 1996.


Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2008-01-28

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-01-30 22:22 #1 av: anki1

Så välbekant. Min smärta upplever jag ibland oxå som ytligt sittande som tex strax innanför huden. Ja det är mycket som jag känner igen.


Älska dig själv för den du är

Besök mig gärna påWWW.facebook.se/ankis smycken o textilhantverk

Anmäl
2008-01-31 15:52 #2 av: kjersti2

Mycke välbekant!

Det är just sånt här de utan fibro skulle läsa! Det skulle vara så skönt med ökad förståelse från de som inte har fibron!

Anmäl
2008-01-31 16:05 #3 av: Rita-S

#2 där finns även den text skriven av okänt person som heter "mitt namn är fibromyalgi". även den är mycket beskrivande, och mång en kompis som förut har trott dom har förstått mig har fått ett nytt djup på sin förståelse efter dom läste den. Både denna, och dom andra artikler som fins här på sidan, är möiliga att läsa utan att va medlemmar, så du får gjärna hinta med direkt länk till dom :)
Tips: Håller du shift-tasten inne medan du klickar på en länk öppnas länken i ett nytt fönster och då får du hela adressen till just den artikel/tråd du vill visa :D

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-03-14 22:59 #4 av: ovkyhn

Ja så är.

Anmäl
2008-07-21 03:12 #5 av: AnkiP

jag känner igen mig exakt! jag har all möjlig sorts värk, men jag lider mest av tröttheten. ibland känns det som det är blodådrorna som gör ont. låter jnepigt, men så är det.

det är jobbigt när värken inte går att beskriva var den sitter. om nån frågar, var har du ont? då är det så svårt att svara, för det är ju överallt, men ändå inte..

Anmäl
2008-07-24 17:00 #6 av: Apatchie

Detta stämmer mkt bar har själv haft sjukdomen i 19år ,så jag vet hur det är  ingen hjälp att få enbart ,värktabbletter ock vila , men det hjälper som sagt inte  men kan dämpa värken något i bland. en mkt träkig sjukdom som man måste lära sig att leva med sa min läkare ock utredare på gottfridsmottagningen i Gbg där dom forskar i denna sjukdom  ock har gjort länge!

Anmäl
2008-08-31 13:13 #7 av: make

Hej

jag läser och sörjer. Det är fruktansvärt vad denna sjukdom ställer till det för i huvudsak kvinnor. Min fru har en FRUKTANSVÄRD tid just nu. Kraftig smärta i underbenen. Har svårt att ens få sova pga värken.

Vet ni något som kan hjälpa. Jag skulle så gärna vilja att hon fick slippa denna djävulska smärta eller åtminstone en lindring.

 

/maken

Anmäl
2008-08-31 13:36 #8 av: Rita-S

För vissa kan massage va en hit. För andra, varma bad. Varmetäcke eller varmekudde att lägga sig på. riskudde kan va skönt antigen som kallkudde eller varmkudde vid behov. Len strykning kan va mycket avslappande. taktilmassage kan va toppen för många.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-09-06 20:03 #9 av: Mysan59

Vissa dagar är värken värst och ibland är tröttheten värst och ytterligare andra dagar är magen värst! Så det pendlar...

Anmäl
2008-10-12 17:51 #10 av: leijasmatte

Känner också igen mig. Blev tårögd när jag läste detta. Äntligen någon som vet hur det är. Kram ingela

Anmäl
2008-12-11 10:19 #11 av: Janecitarica

ja detta blir man rörd av när man känner igen sig och allt stämmer ju verkligen.den var bra.kram janecitarica.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.