Forskning och nyheter

Fibromyalgi och vädersjuka

2008-07-21 11:59 #0 av: Rita-S

Många av oss rapporterar att vi mår illa vid regnväder och mår bra vid sol. Vädersjukan har gjort att på folkemunne har fibromyalgi ofta kallats reumatism då vi, lik reumatikers, ofta reagerar på ändringar i temperatur och väder med ökad värk. Men är det en direkt sammanhang?

http://www.freeimages.co.uk/

En studie med 61 norska kvinnor i olika åldrar har gjennomförts i 2001 för att forsöka fastslå om där finns en sammanhang mellan fibromyalgi och väderändringar. Norska meterologiska instituttet bidrog med dag för dag information om väder och trycket, moln, temperatur och annan information relevant, ned till minsta detalj. Dom deltagande skrev inn på en graf vilekn styrka deras värk hadde, och informationen samlades inn vid studiens slut.

Resultatet var, tyvärr, inte konkluderande. Många hadde mer värk vid temperaturändringar, andra ingen skillnad alls, och enbart en punkt uthävade sig. När till alla som rapporterade ökad värk under ändringar i temperatur och väder rapporterade att detta var som sämst oktober - februar, och dessutom hadde när till alla haft fibromyalgi mindre enn 10 år. Mycket få av dom deltagande i studien som hadde haft fibromyalgi mer enn 10 år rapporterade några ändringar. Detta är mycket intressant anser jag. Kan det va så att efter en tid har kroppen vant sig och man igjen påvärkast "normalt" av vädret?

Jag har länkat till hela studien (på engelsk) så ni kan läsa den i sin helhet.

Relaterade länkar

Av: Rita.S

Datum för publicering

  • 2008-07-21

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-07-21 12:22 #1 av: miffo

Bra jobbat, ska bli kul att läsa.

tack Rita

Anmäl
2008-07-21 12:49 #2 av: Silke86

Jag tror (om jag får lägga in min hypotes) att man ju längre man har denna konstanta smärta desto mer immun mot den blir man.. Då menar inte jag att det gör mindre ont på något sätt men jag tror att man vänjer sig vid att den hoppar från ställe till ställe och gör lite mer ont vissa dagar att man kanske inte kan sätta det på en graf utan att det mest känns som att man flyter på..

Det är iallafall så jag har upplevt det nu under mina sex år med fibro.. Att nu kan jag på ett annat sätt hantera smärtan än vad jag kunde tidigare.. JAg är inte lika "fintunad" på att känna små växlingar i grad på min egen värk.. Antingen gör det skitont eller så gör det inte det.. Finns bara två olika grader kvar för mig..

Underligt men sant.. För mig iallafall :)

Silke

Anmäl
2008-07-21 12:52 #3 av: Rita-S

Ja, detta att man tydligen är mer påvärkbar för väderets ändringar i början enn senare kan nog ha sammanhang med att kroppen vant sig och blir "döv" kanske, inte helt omöiligt..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-07-21 21:53 #4 av: Lotte

Mycket intressant! Jag har i och för sig bara haft "på papper" kring 2 år att jag har FMS. men har haft det längre, det är ju bara det att ingen trott en tidigare... Men det här med väder och vind tycker jag var intressant! För jag har i många år, egentligen alla år jag varit gift (23 år) klagat för min man, att "Nu måste det vara omslag i vädret inom några dagar", för jag hade sån värk. Och maken trodde mig ju inte i början, menade på att det är omöjligt .. Men han har minsann ändrat inställning radikalt med tiden, och nu inser han verkligen att det stämmer, med de usla vintrar och somrar vi haft den senaste tiden.  Och att de enda gångerna jag mår riktigt på topp är när det är varmt, högtryck och torrt. Åh, vad man njuter, man är som en ny människa! Men nu i det här fuktiga vädret, och "varannan-dags-vädret" som är, mår man...pyton!

Anmäl
2008-07-21 23:20 #5 av: Rita-S

#4 jo presis. Det att studien inte är konkluderande betyder ju bara att det inte var 100% av deltagarna som var vädersjuka. Vissa som hadde haft diagnosen mer enn 10 år /varit sjuka mer enn 10 år var ju även vädersjuka, och några som haft diagnosen mindre var utan respons på vädret. Igjen står man tilbaks med att detta, som allt annat, är mycket individuellt.

men jag ser med hopp på att chansen finns på att jag kan bli bättre av vädersjukan efter som tiden går :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-07-21 23:24 #6 av: Bettan49

Konstigt men detta stämmer min mor som blev 92 kände av vädret från hon var 35 år. Kul när barnbarnen ringde o frågade om det skulle bli snö, Det kan jag lova er sa hon.

 

Känner av alla lågtryck som om kroppen skulle paja ihop samma när det blir högtryck. Därför känns vintern bättre det är inte så stora svängningar i lufttrycket då.

Fibro i 18 år nu. "Ingen vill ärva den från mig" Varför skall alla bara ha de bra sakernaFörvånad

Anmäl
2008-07-22 00:11 #7 av: Misimurf

Jag påverkas supermycket av vädret, det känns ibland som det är det som helt styr min värk.

Anmäl
2008-07-23 18:31 #8 av: Hallenena

Jag har märkt att det är trycket som påverkar min värk och det känns innan det ens syns. Har man en barometer så kan man dock se på den om tycket har vänt.
Ett antal gånger när jag tittat på himlen och frågat kroppen om den driver med mig så har jag gått fram till barometer som då visar att trycket har vänt och går mot lågt (http://www.smhi.se är ett bra ställe att titta på vad trycket står på). Det tar bara lite tid innan det syns bra på himlen.
Jag känner också skillnad i tryck redan innan jag gått upp när jag vaknar för dagen. Då sover jag i totaltmörkat sovrum så ljuset skvallrar inte om vad för väder det är ute.
Sedan är det temperatur men för mig krävs det 28 grader minst + högtryck.
Med rätt medicin för just min fibromyalgi som även påverkar mitt primära tillstånd som är triggern för min fibro så minskar värken till hälften och är inte riktigt lika tryckkänslig. Vissa saker kvarstår mer så som sänkt gräns för uttröttbarhet bla.

Anmäl
2008-07-27 16:55 #9 av: Gunbritt75

Jag är också väldigt väderkänslig. Just lågtryck med fukt och regn är värst jag känner av det innan det märks ute ibland något dygn innan tom. Jag blit totalt däckad ibland blir det sängen i flera dagar.

Anmäl
2008-07-28 03:49 #10 av: abuelas

Hej..jag har fibromyalgi..iallafall vad jag trott! Men jag har aldrig varit någon soldyrkare och alltid mått dåligt i värme. Och nu när jag är äldre (50) så mår jag ruskigt mycke sämre dessa soliga och heta dagar!! När det är mulet och regnar så mår jag bättre..

FundersamKan det vara så att jag mår bättre i min värk för att jag mår psykiskt bättre av regn än av sol!! Jag blir inte klok på detta!!

Enligt alla som vet så ska regn och rusk göra värken sämre!! Men jag är ju "nalta eljest" som vi säger här i norrland!Flört 

Anita 

Anmäl
2008-07-28 09:34 #11 av: Rita-S

#10 å det är absolut inte alla som mår bättre av sol! Där finns dom som mår sämre av värmen faktisk :) Det kan ju sjäkvklart va psyket som spelar inn på hur du mår, för vårat psyke påvärkar våran värk positivt eller negativt, på gott eller ont!

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-07-28 17:55 #12 av: Millaris

Jag mår oftast sämre när det är lågtryck. Speciellt om det är mycket andra saker som påverkar min värk.

Anmäl
2008-08-02 00:11 #13 av: Mandysan

Mina leder mår sämre vid regn, kyla och extrem värme (30+).

Intressant artikel! :)

Anmäl
2008-10-02 11:35 #14 av: [mia-38]

Hej....

Jag har misstänkt reumatism..men läkarna säger att jag inte har det. Men just detta som ni skriver om här...att kroppens leder blir sämre vid sämre väder. Detta stämmer helt och hållet på mej.
Jag har märkt de senaste veckorna nu att jag får ondare i mina leder i fingrarna...jag får lätt huvudvärk och yrsel....ont i handleder.
Jag orkar inte bråka med läkarna mer då dessa inte tror på mej. Men jag har 3 i nära släktskap som har tre olika sorters reumatism/fibromyalgi. Varför kan de inte tro på att jag har ont????

Kram från Mia

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-10-02 12:27 #15 av: tuska

#14   Att få reuma prover tagna måste de väl ha kostat på dej hoppas jag. 

Stirrar du läkaren i ögonen å riktigt klä av honom.....Fråga honom  om han kanske är reumatolog. Om inte ska du be att få en remiss dit. 

(Man måste vara lite "vass" och jädrans envis.)

kanske har du gjort allt de där, det finns ju reumatiska sjukdommar som inte visar sej på de där vanliga reuma blodproven.

Anmäl
2008-10-02 12:32 #16 av: [mia-38]

tuska...Jag har gjort allt det. Men utan resultat. De hade redan bestämt sej för att jag hittade på. Men nu har jag bytt läkare så jag ska ta upp det hela igen. Så får vi se om jag kan få hjälp nu.

Medarbetare på OF och Cancer.

Anmäl
2008-10-02 13:28 #17 av: tuska

Om dom anser dej hitta på att du har ont. Se väldigt förvånad ut , fråga om dom  tror att det i sej kan vara en sjukdom då ? med en diagnos. ???  Men att du kräver att dom först ska utesluta allt annat som kan påverka dina onda leder.

 Man springer inte till läkare för att man tycker det är så trevligt gör klart för dom det.Tala om istället att det är en PEST Å PINA.

Anmäl
2008-10-02 15:52 #18 av: [Tassy]

Mia: jag håller tummarna för att den nya läkaren tar dig på allvar. Håller tummarna för dig.


Anmäl
2008-10-17 15:40 #19 av: stinamson

Här är en "väderkärring" till.

Har haft fibromyalgi sedan 1988 och lärt mig leva ganska bra med alla begränsningar jag fått. Men en sak vänjer jag mig aldrig vid, och det är att vid minsta lågtryck blir jag totalt utslagen. Blir supertrött och får svår värk precis överallt.

I högtryck och torr värme är jag nästan besvärsfri så länge jag inte överanstränger mig (fysiskt eller psykiskt). Undrar om man borde emigrera till annat klimat..

Anmäl
2008-10-19 23:08 #20 av: mayolica

jag påverkas också väldigt mycket av vädret. vid fukt och lågtryck blir jag jättetrött och smärtan blir mycket värre.

flera år innan jag fick fibro, när jag var 16-18 år kunde jag förutsäga väderomslag , hade ett ben som alltid värkte när det var väderomslag på gång.  vet inte om det hör ihop med fibron som började smyga sej på nå några år senare.

för mycket sol och värme mår jag inte heller bra av , särskilt fukt och värme är inte bra.

~ mayolica ~

Anmäl
2008-11-11 17:54 #21 av: amaranthh

åh det finns fler än mej alltså med fibro

haft det i många år och tjafsat med den ena och den tredje

börjar bli trött på dom som inte förstår hur man har det

nu jobbar jag heltid,,tack vare att regeringen bestämde för att dra in bidraget till långtidssjukskrivna och en chef som säger att man ska kämpa på

detta klarar du men jag gör inte det

har även depressioner tack vare min sjukdom och har blivit värre av det när jag inte mår bra får man ännu mera ont ska man jobba då?

när man knappt orkar med sig själv, sin sjukdom och vill inte träffa folk,,hur sjutton får man det på papper och bli sjuksriven av det..bara undrar

min chef blir sur om jag blir sjuk på mitt jobb kan jag rå för att jag är sjuk?

Anmäl
2009-02-09 17:06 #22 av: julia61

Hej!

 

Jag blev glad när jag såg denna artikel. Har haft fibro sedan jag var 16 år. Hade ingen aning om att jag hade det då, ingen annan heller. Inom sjukvården så blev man ju inte förstådd riktigt eftersom de inte hade någon kunskap av detta så mycket då.

Jag är närmare 50 nu och hanterar min fibro på ett helt annat sätt. Livet får närma sig mig försiktigt och jag får ta en dag i sänder.

För att återkomma till "väder", när det blir förändringar i vädret så hoppar mitt hjärta omkring som en vanvetting och jag vänjer mig aldrig!! Tror nog min sista stund har kommit!

Blir trött, så trött ibland att jag bara somnar en stund. Det är vid väderomslag det med.

Jag har frågat läkare och de har inga svar på det, vissa tror ej ens att det är sant.

Har någon annan sådana här hjärt problem?

 

Julia61

 

Anmäl
2009-02-11 07:46 #23 av: annemaria1962

nu är det verkligen länge sedan jag varit inne här på IFOKUS. men nu har det blivit så pass possitivt att jag fått mn FM -sjukdom erkänd av läkaren!! känns så skönt!! har oxå fått helt nya mediciner som jag nu får pröva.det känns riktigt bra! är ju inte botad. men har fått börja träffa en person som verkligen tar mig på allvar och vill nu hjälp så långt det är möjligt!! Glad det känns verkligen skönt!! önskar alla så en bra dag                 

 

 

 

annemaria1962

Anmäl
2009-02-11 08:08 #24 av: Rita-S

Bra du har fått en diagnos iaf , och bra att höra du har en läkare som tar dig på allvar, det är värda guld! :D Hoppas medicinerna hjälper dig med nu då :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-11 09:15 #25 av: Tatsja

Väder spelar stor roll. Även för mina andra skador. Alla säger att värmen under sommaren får mina axlar att sjunka ner. Märker också att whiplashen inte gör lika ont då. Är det massa minus ute, så sitter de nästan i öronen och kroppen gör ont.

Väl mött, Tatsja

Du tittar väl in på Fotboll iFokus?

Anmäl
2009-02-16 14:17 #26 av: oktoberkorp

Hejsan alla!

Mycket intrssant artikel, har just läst den och alla kommentarer. Är ny här så jag ligger efter en hel del, tur man läser snabbt iaf.

Har haft min fibro sen -98 och fick diagnosen bekräftad -06, tror jag.

Jag har med åren blivit mindre väderkänslig, så som jag upplever det men min omgivning påstår det motsatta. Så jag håller med om att man tydligen "vänjer" sej med att ständigt leva i smärta.

Annemaria, ett stort seg mot hjälp är ju att få diagnos så jag grattulerar dej till den. Jag upplevde det som både possitivt och negativt att få pappar på vad felet var. Possitivt på det sättet att jag var och är inte inbillningssjuk i alla fall. Negativt på det sätt att det ju inte finns någon snabb typ penicillinkur att ta och sen är allt bra igen. Possitivt var det oxå att finna andra på olika forum som kunde hjälpa och stötta mej och andra då som levt med detta gissel längre än jag som kunde komma med goda råd och även förklara en hel del av allt som hände i min kropp.

"Bäst" mår jag när det är torrt och fin men inte alltför varmt runt 25 grader känns bra, går det under så fryser jag värre än när det är minusgrader på riktigt då finns det ju ändå kläder att ta till, trots att dessa gör ont då jag är beröringskänslig.

Ha det gott

Korp

Anmäl
2009-02-16 16:09 #27 av: annemaria1962

ja, det är intressant att väder har en så stor påverkan av hur vi mår! är då värme som passar mig bäst oxå. fast det ska vara en lagomt behaglig sådan. ingen stekande hätta, precis! E ingen riktig soldyrkare heller. håller mig helst i skugga o få känna lite svalka. Då mår jag någ bäst, på alla sätt.Cool                                  Detta med min diagnos, e, som sagt, skönt o fått bekräftat. Men för mig tycker jag att det mest tråkiga i detta är, att FK, inte kommer att ta detta på allvar! Eller, risken e ju stor, att dom inte gör det. Eftersom dom inte ser  FM, som en sjukdom. Annars tycker jag oxå att stödet i övrigt från vänner o familj, har, o är, till mycket stor hjälp! Det gör ju att man ändå kämpar på. Och för att man ju vet att man absolut inte  e ensam med detta!

Och nu kan man ju faktiskt nästan känna att våren skata är på väg. Bara genom ljuset som börjat komma tidigaroch gör dagarna längre. Härligt

 

ha det så bra!

anne-maria

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.