Regler och sajtinfo

Yttrandefrihetsgrundlagen

2009-02-05 08:40 #0 av: Rita-S

Yttrandefrihetsgrundlagen fastställer att alla har rätt att fritt utrycka sig, och att det är en grundläggande demokratiskt rättighet att göra sin röst hörd, anonymt eller inte, i olika medier.

Fri åsiktsbildning förutsätter yttrandefrihet och informationsfrihet för medborgarna, dvs att alla har en möjlighet att göra sin röst hörd. Det är en av grundstenarna i en demokrati. Dessa rättigheter omfattar alla typer av medier, även elektroniska medier som iFokus. 

Att alla har rätt att uttrycka sin åsikt betyder dock inte att man får skriva vad som helst. Det finns undantag, framförallt kring upphovsrättsliga frågor, hetslagstiftningen och material riktat mot unga, och då främst pornografi och/eller annat material som kan verka förråande eller medföra annan allvarliga skada för unga. 

Det är dock viktigt att poängtera att bara för att ett inlägg på forumet inte bryter mot någon lag så innebär det inte en skyldighet att publicera det. Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad, tänk hur DN eller Rapport skulle se ut om alla som krävde att få bli publicerade också blev det.  

Om vi som värd/medarbetare  anser att att ett inlägg skadar oss, denna sajt och diskussionen där, företaget iFokus eller en medlems integritet så står det oss helt fritt att välja att ta bort inlägg eller att kräva av författaren att den skriver om det.

//Ifokus

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-05 08:42 #1 av: Rita-S

Och innan någon hinner undra eller bli osäker: Nej, det är ingen diskution som get upphov till denna artikel här hos oss, heller inte någon medlemmar som klampat över strecket eller brutit en massa regler.
Det är bara ifokus grabbarna som innimellan postar artiklar på bakrummet (oftast pga nåt strul som händer på nån annan sajt) som vi får låna till våra sajter, och jag valde låna denna :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-05 09:18 #2 av: paparatzi

Jag har en liten fundering kring detta, jag har uppfattat det som att man inte får röja folks identitet, namnge osv kan du förklara för mig lite närmare vad som menas med det inne på sådana här forum.

Anmäl
2009-02-05 09:44 #3 av: Rita-S

Det där är lite förvirrande även för mig faktisk trots att jag läst allt av dokumentattion jag fått som värd. Och dessutom extra svårt då jag är norrmann och det kan va olikheter mellan vad som är och inte är okej från Norge till Sverige.

Men så som jag förstår det skal man inte hänga ut någon person varken med namn, identitet, eller beskriven på ett så sätt att alla fattar väm det är. Har du tillåtelse från personen är det en helt annan sak.

Låt mig ta ett exempel.

En person du känner  har blivit voldtagen, personen kanske även är medlem här på ifokus. Det är då inte tillåten att du berättar " §nick§ blev voldtagen i går av <namn>" i en tråd bara sådär utan vidare. Inte heller är det okej att skriva "hon som var bästis med syrran i högstadiet blev voldtagen i går av han som var tilsammans med min bästis syster" då detta skulle leda till att NÅN säkerligen drar slutsatser om väm det omtalas.

Om du har tillåtelse från offeret att berätta det har hänt så får du då självklart berätta om denna vill du skal medela offentlig i öppen tråd varför han/hon inte är på ifokus på ett tag, medan den antagna gärningsmann måste va onämd då denna måste anses oskuldig till annat bevisats. Har du tillstånd att berätta vore det i så fall smart att lägga till det när det berättas så ingen tvekar att det är okej för den som namnges.

Det är ju även skillnad på att berätta klart negativa saker och klart positiva saker. Att du och <nick> (låt oss säga mig) var ute och fikade tex är ju inte att hänga ut om du berättar i en god morgontråd "jag och Rita-S fikade på finesse i går!!".

Märk då "personer". Inte företak. Ett företak är en offentlig sak, inte en privatperson, men även där får man tänka till. Det är skillnad på smutskast och att berätta om du förstår vad jag menar. Ett företak kan faktisk anmäla för tapat förtjänst pga förtal o så, detta måste vi värdar forsöka se till att Ifokus i så fall inte blir involverad i. Vi måste agera i Ifokus interesse, sajtens interesse och även medlemmarnas interesse. Och där är det jättesvårt på denna sajten när det kommer till olika former för behandling och personer som ger detta, samt ett negativt bemötande från sådana.

överhuvudtaget är detta rätt svårt för oss värdar att sitta och köra vurderingar på. En kan uppleva nåt som ett påhopp medan 10 andra inte ser nån antydning till påhopp. En person kan tycka nåt är helt okej medan en annan tycker det är fullkomligt ohyfsat.
I slutändan måste vi som värdar bara göra vårat bästa för att skydda alla på sajten från uthängning, påhopp eller annat som kan leda till nåt negativt för nån part.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2009-02-12 23:36 #4 av: paparatzi

Oj! Det var mycket bra beskrivet, jag hoppas man blir lite klokare...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.