Forskning och nyheter

En studie om Thai Chi

2010-11-08 10:07 #0 av: Rita-S

'The New England Journal of Medicine' har presenterat en studie som omfattar Tai Chi och dess påverkan på ledgångsinflamationer

Sveriges Radio Vetenskap kunne i dag presentera en studie som läggs fram i dag i Atlanta, USA, på American College of Rheumatologys årliga möte.

Studien visar att Tai Chi med dess lugna rörelser kan underlätta för pasienter som har ledgångsinflamation, exempelvis ledgångsreumatism, osteoartrit och fibromyalgi.

En artikel blev presenterat i The New England Journal of Medicine den 19 augusti, och läggs då fram i sin helhelt på det årliga mötet.

Studien slog fast att av dom 66 vilkårligt utvalda pasienter med olika former av ledgångsreumatism kunne 33 rapportera en underlättnad i vardagen eller en förbättring i värk och rörelse som följd av att träna Tai Chi et par gånger i veckan.

Konklutionen var att Tai Chi kan vara ett värdefullt bidrag för pasienter då det lugna rörelsesmönstret i träningen är mycket lugnande både psykisk och fysisk. Det framkommer dock inte av studien om förbättringen kom av den faktiska träningsformen eller det faktum at pasienterna "tvingades" att röra litet på sig.

Det ryktas även att i China, där man har tradition att mötas på torg för en gemensam tai chi seans som morgongympa, är inte förekomsten av exempelvis Fibromyalgi lika hög som i västliga världen. Om man ser detta i sammanhang med informationen ut från denna studien så kan det kanske finnast en sammanhang där.

Det kommer nog komma fler studier på Tai chi och ledgångsreumatism, vilket jag hoppas på, och själv tänker jag nog testa detta nu! Om så bara video- kurs!

tai_chi.jpg

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-08 13:30 #1 av: Sorbus

Jag läste det någonstans,  i Reumatikertidningen kanske, och har köpt en video som jag ska försöka träna till varje dag.

Träningsdiciplinen är inte så bra, det känns stressigt med skola, barnen, hemmet och så träna med.

Å andra sidan så borde jag bli piggare och få mer energi så jag orkar med allt som måste göras med huset och så vidare, om det fungerar med Tai Chi.

Styrketräning som välmenande skolkompisar kör med fungerar inte, det blir motsatt effekt.

Anmäl
2010-11-08 16:40 #2 av: Mosaik02

jag måste bara fråga vem har översatt artikeln? det låter lite som en hemsk version av google translate som har vart framme Obestämd

jag har inte provat Tai chi men däremot så har jag provat Qigong  och det gör verkligen underverk med kroppen

men det är svårt att få tiden att räcka till och det är trist att göra övningarna själv hemma

Anmäl
2010-11-08 17:03 #3 av: Rita-S

#2 tack så mycket. Jag ber om ursäkt att jag inte lyckats översätta tillräckligt bra.. jag är inte svensk och har desutom dysleksi..

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-08 17:24 #4 av: Simson

#2 "Trevligt" att du tycker att det var dålig svenska som första intryck.

Fast jag blir hånad för att jag har dialekt också...skulle aldrig hända i Stockholm! Att okända folk ställer sig och härmar min dialekt...Obestämd

Fast Qigong funkar inte alls på mig däremot Tai Chi så till syvende och sist är vi alla olika...dialekt eller ej...

Anmäl
2010-11-08 17:53 #5 av: loppan1

#3. Tycker inte att man märker i din text att du har dyslexi. Tycker att du stavar braFlört.

Intressanta artiklar!

Anmäl
2010-11-09 20:16 #6 av: Mosaik02

som vanligt så rusar jag på utan att tänka mig för och jag ber om ursäkt....

men jag vill ändå säga min åsikt skulle det inte vara bättre om någon hjälpte dig att översätta eller bara skippa översättningen och bara lägga ut en länk och skriv läs det här?

dyslexi japp känsligt ämne men som jag skrev i en annan tråd om man inte tränar på att skriva rätt så kommer problemen att bli värre och värrre

att skriva på datorn när man har dyslexi är rätt lyxigt ändå då det finns massor med bra hjälp till exempel rätt stavningsprogram

 

Anmäl
2010-11-09 20:34 #7 av: Rita-S

Jo det är jag medveten om, men stavningsprogrammet korrigerar inte min gramatik, som jag utformar efter bästa ävne. Och det är inte rättstavning Google Translate har problem att översätta, utan det är gramatiken. Nu har jag då inte använt någon översätningsprogram, så då får jag förmoda jag skriver usel svenska när jag lyder som hemsk versjon av Google Translate.

Förlå att jag lyder så krass nu, men jag är uppriktig lädsen och sårad över något sådan utsagn.

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2010-11-09 21:09 #8 av: Maria

Jag tycker artikeln är jättebra och jag tror att många med smärta kan bli hjälpta av Thai Chi just på grund av att det är så milda rörelser men du rör ändå hela din kropp.

/Maria

 

Anmäl
2010-11-10 18:00 #9 av: loppan1

#7 Strunta i #6 svar! Man väljer själv vad man vill läsa här inne på forumet. Som också #6 skrev så måste man träna att skriva och läsa och det är ju vad du gör när du skriver dina inläggFlört. Nu är jag inte själv dyslektiker och vet inte vilka olika program som finns som hjälp medel. Men det är super att de finns.

Anmäl
2010-11-10 18:07 #10 av: vino

Thai Chi verkar vara ungefärsamma som Basal Kroppskännedom?

 

Anmäl
2010-11-10 20:26 #11 av: mongu

Rita du har gjort ett bra jobb!

Vi alla kan uttrycka oss "fel" emellanåt. Vad gör det? Inte nåt tycker jag är det något man inte förstår så fråga.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2010-11-10 21:25 #12 av: vino

Jag tänkte intealls på stavningar ochsådant... Var tvungen att titta igen närjag läste inläggen.

Så länge jagförstår så ärdet lugnt med stavfel, detär värre när det skrivspå andra språk. (en delkopierar in engelska studier)

Rita gör ettfantastiskt jobb med denna sajt!!

Anmäl
2010-11-11 14:01 #13 av: JonasDuregard

Lite oklart vad de menar med Tai Chi och hur det skiljer sig från vad kontrollgrupperna gjorde? Finansiärerna är lite suspekta men jag vet inte tillräckligt om medicin för att bedöma studiens kvalitet.

Deras resultat låter åtminstone positiva.

Medarbetare på Skepticism, Vetenskap och Andlig Skepticism

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.