Fibromyalgi Läst 2625 ggr

triggerpunkter

  Olästa | Bevaka | Bokmärk

Hej! Hade ni ont alla dom så kallade triggerpunkterna,

eller har ni fått ont i fler med tiden?

Mvh karin

När jag fick diagnosen hade jag ont i 16 av 18 triggerpunkter vid ena undersökningstillfället och vid det andra i 14 st. Vet inte om jag fått ont i fler eftersom jag inte fått dem kollade sen dess.

Jag harfått ont påfler punkter tycker jag. Närde tryckte sist, så vardet nog två punkter som inte var lika ömmasom de andra. Men dethar aldrig varit talom hur många som är ömma.

Jag känner inte av punkterna särskilt annat än när jag är i en period med överdjävulsk värk i hela kroppen..

Jag tror att jag hade 13-14 punkter vid undersökningen för min diagnos. Sedan har jag inte blivit kollad.

Men för mig var det bara sådana typiska smärtor som det blir vid FMS, alltså utstrålande smärtor. Det är nu 16-17 år sedan jag fick min diagnos.

För min del är numera alla punkter lika illa

För ca 10 år sedan hade jag en del punkter som iallfall inte gjorde lika ont,   men tyvärr är jag i den gruppen som enbart försämrats genom åren.

Finns ju även en de som blivit bättre - och rent av frisk --har jag hört ! 

Så.. än  finns hopp ;)

Min läkare mäter triggerpunkterna med en tryckapparat (för att se hur ont det gör) och jag har så ont i alla triggerpunkterna att han numera avstår från att trycka eftersom jag får ont i flera dagar efteråt.

#6  Detdär lät märkligt för mig. kanman mäta hur ontjag får?

#7 Definitionen på att ömma över triggerpunkterna är att ett visst tryck ska göra ont för att det ska räknas. Människan (doktorn) behöver vara ganska van för att hela tiden kunna trycka med rätt tryck och således kan det variera rejält mellan gångerna beroende på doktorn. För att komma ifrån detta subjektiva mätsätt så har de flesta doktorer med fibro som specialitet en tryckmätare där man kan avläsa trycket när det gör ont. På detta sätt kan man även gradera hur ont det gör i triggerpunkterna. T.ex. kan man ena gången kanske ha ont i alla triggerpunkterna men med ett relativt högt tryckvärde och nästa gång vara så öm att minsta lilla tryck utlöser smärta. Även detta noteras i journalen och är ovärderligt vid kontakter med t.ex. Fkassan som inte kan förstå varför man inte kan eller vill arbeta naken för att det gör för ont att ha kläder på sig.

Jag har haft en handläggare som på fullaste allvar ansåg att jag kunde arbetsträna på ett nudistläger.

Ja att mankan ställa in apparaternapå olika tryck, ochdärmed få se vidvilket tryck man fåront, det förstårjag. Men inte attdet kan registreras HUR ontjag får.

#9 Den registrerar inte hur ont du får utan hur litet/mycket tryck som behövs innan du uppfattar det som smärta.

... men den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus. Det är gratis och tar bara en minut. Klicka här för att skapa ett iFokus-konto!

Mer på iFokus