Annons:
Etikettsmärtsjukdomar
Läst 31746 ggr
Rita-S
3/3/11, 7:30 PM

Smärtlindringens trappa

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Smärtlindring med hjälp av olika mediciner kan delas in i tre steg. Många preparat i steg 1 finns receptfria i en låg dos och receptbelagda i lite starkare. Steg 2 och 3 är receptbelagda och kräver särskilda blanketter för att bli utskrivna då samtliga är narkotikaklassade. Utöver dessa tre ”traditionella” steg finns även olika mediciner med andra ursprungliga ändamål, till exempel mot epilepsi eller depression som kan användas i smärtlindrande syfte. Artikeln är utlånat av Chestnut.

Smärtlindring med hjälp av olika mediciner kan delas in i tre steg. Många preparat i steg 1 finns receptfria i en låg dos och receptbelagda i lite starkare. Steg 2 och 3 är receptbelagda och kräver särskilda blanketter för att bli utskrivna då samtliga är narkotikaklassade. Utöver dessa tre "traditionella" steg finns även olika mediciner med andra ursprungliga ändamål, till exempel mot epilepsi eller depression som kan användas i smärtlindrande syfte.
Viktigt när du tar mediciner, receptfria såväl som receptbelagda, är att du aldrig, och då menar jag aldrig, tar högre dos än den som står i bipacksedeln (receptfria) och på din personliga ordination (klisterlappen på förpackningen till receptbelagda läkemedel). Läkemedlen smärtstillar inte bättre om du tar högre dos, du får bara mera biverkningar.

piller.jpg

Steg 1

Första steget kan delas in i två undergrupper, NSAID och paracetamol. Man kan kombinera paracetamol med ett NSAID preparat i många fall (till exempel 1 Ipren och 1-2 Alvedon används av många mot mensvärk), men aldrig två NSAID preparat. Paracetamol ska aldrig kombineras med alkohol då den kombinationen är mycket skadlig för levern och behöver inte omedelbart ge symptom utan kan ge en smygande leversvikt. NSAID preparat är olämpligt om man har magkatarr, har haft blödande magsår eller liknande, även vid många andra sjukdomar är de direkt olämpliga.

Paracetamol: Alvedon, Panodil, Reliv, Pamol.

NSAID
Diklofenak: Diklofenak, Voltaren, Eeze, Arthrotec.

Ibuprofen: Ibumetin, Ipren, Brufen, Burana, Pedea, Alindrin.

Ketoprofen: Orudis, Siduro, Zon.

Naproxen: Alpoxen, Naproxen, Eox, Naprosyn, Pronaxen.

(NSAID gruppen är betydligt större än dessa preparat men det är de vanligaste)

Steg 2

Hjälper inte preparaten ovan kan läkaren välja att skriva ut andra, starkare preparat, så kallade svaga opioder. Många gånger (men inte alltid) kan de kombineras antingen med paracetamol eller med NSAID för att ge större effekt. Detta är dock något som läkaren bestämmer individuellt i varje fall.

För samtliga preparat i detta steg föreligger risk för tillvänjning vilket gör att läkaren bör kontrollera med jämna mellanrum att dosen fungerar och att man inte behöver en högre dos för att uppnå smärtlindring. Då kan man gemensamt med sin läkare få prova att trappa ner på medicinen ett tag (man ska aldrig sluta tvärt utan stegvis för att undvika utsättningssymptom) och sedan börja äta den igen. Eller börja med någon annan.

Kodein: Citodon (kodein+paracetamol), Panocod (kodein+paracetamol), Ardinex (kodein+ibuprofen), Kodein Recip, Treo comp (kodein+acetylsalicylsyra+koffein).

Dextropropoxifen: Dexofen, Doloxene.

Tramadol: Gemadol, Nobligan, Tiparol, Tradolan, Tramadol.

Steg 3

Sista steget är starka opiater. Dels kan de användas i låg dos under en längre tid eller i högre dos efter till exempel en operation med snabb uttrappning. Målet är alltid att behandla så kort tid som möjligt med dessa preparat, främst för deras starka beroendeframkallande effekt men även då de har rikligt med biverkningar där illamående är den starkast framträdande. Exempel på preparat ur denna grupp är Morfin, OxyContin, OxyNorm, Dolcontin, Spasmofen.

Vid frågor om läkemedel kan man antingen vända sig till sin läkare, apoteket, sjuvårdsrådgivningen (1177) eller läkemedelsupplysningen (tel. 0771-46 70 10, öppet vardagar 8-17).

Källa: FASS.se

Tack till Chestnut, Medarbetare på sajten Hypermobilitet.ifokus.se för lånet av artikeln! 

Bild från PublicDomainPictures.net

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Annons:
Farwuq
5/2/11, 12:38 PM
#1

Mycket bra, även jag som MS-sjuk kan ha glädje av att känna till detta.

Glad

Värd: för Astrologi. Medis: för Astronomi, Filosofi & Finland

Yrlan
8/7/11, 11:29 AM
#2

Hej tusen tack för trappan

Jag har sökt o sökt på Internet med lys o lykta över detta.

Nu kan jag ta med den listan när jag skall till doktorn.

tack hälsn yrlan

crikarlshamn
1/22/12, 11:50 AM
#3

Tusen tack, bra upplagt och väl skrivet.

Christina

Chestnut
1/25/12, 11:27 AM
#4

Vill bara påpeka att denna artikel i vissa avseenden är inaktuell, dextropropoxifen säljs bland annat inte längre i Sverige.

Med vänliga hälsningar
Chess

Upp till toppen
Annons: